Hopp til innhold

Byen ved Themsen 4

Det gamle London var sterkt overbefolket og gjenbygd. Det skulle endre seg en septembernatt i 1666.

The Great Fire of London
Foto: Picasa 2.7

Like etter midnatt den 2. september 1666 tok det til å brenne hos en baker i Pudding Lane.

Pudding Lane http://search.creativecommons.org/
Foto: John Linwood

Brannen spredte seg raskt til nabohusene og i løpet av natten stod hele gaten i fyr og flamme. Kraftig vind og hus bygd av svært brennbare materialer gjorde at brannen stadig spredte seg i dagene som kom.

Etter fire døgn døde brannen ut, men da var 13 200 hus og 89 kirker brent ned. landemerker som St. Pauls katedralen og Guildhall ble også flammenes rov. Mer enn 65 000 mennesker ble husløse. Ødeleggelsene beløp seg til millioner av pund etter datidens pengeverdi.

Rask gjenoppbygging
De enorme ødeleggelsene skulle i ettertid vise seg å være en velsignelse for London som by. Mange store planer for gjenoppbygging ble lansert. De fleste av planene strandet på grunn av uklare eiendomsforhold.

Ansvaret for gjenoppbyggingen ble til slutt gitt til den berømte engelske arkitekten Sir Christopher Wren. Han sørget for at hus ble gjenoppbygget i stein og at sanitærforholdene ble kraftig forbedret. Over femti kirker ble reist, med den nye St. Pauls katedralen i spissen.

Monument over bybrannen i London 1666
Foto: Wallyg http://search.creativecommons.org/

På oppfordring fra kong Charles II designet Wren et monument til minne om brannen. Monumentet ble reist i nærheten av bybrannens arnested i Pudding Lane, og er i dag et av Londons mest kjente landemerker.

Bybrannen i London 1666

LYTT:

Tilbake til Richard Herrmanns skattekammer