21.12.2014

Dette er en arkivert nettside

Disse nettsidene blir ikke oppdatert. NRK Gull gikk over til å bli NRK P1+ 2. oktober 2013.

  Natur og vitenskap

  Arthur i Alaska

  Arthur Klæbo (Foto: Scanpix/SCANPIX)

  I 1958 reiste Arthur Klæbo til Alaska og med seg på turen hadde han en magnetofon - slik kunne han sende reisebrev tilbake til Norge.

  Et av reisemålene for Alaskaturen var et stopp i en eskimolandsby. Arthur Klæbo tok med seg magnetofonen og fløy fra Fairbanks til Nome, og videre til handelsstedet Kotzebue. Underveis skildret han landskapet i lyriske vendinger. Klæbo reiste sammen med et selskap av amerikanske turister som hadde betalt for å se midnattsola og oppleve eskimoer. Sjøl var han mildt skeptisk til opplegget, men fant ut at i et land med store avstander, var det den enkleste måten å besøke et eskimosamfunn på.

  NRK-reporteren hadde mye godt å si om eskimoene; de måtte være verdens blideste og fredeligste folkeslag, mente han. Men det virket problematisk å opprettholde en fangstkultur når man var omgitt av moderne sivilisasjon, konkluderte Klæbo om Alaska-eskimoenes kår i 50-åras USA.

  Vel framme i Kotzebue, ble de amerikanske turistene skuffet da det viste seg at mesteparten av turistenes forventninger ikke var gjennomførbare. Ikke en gang midnattssola var som den burde være; den gikk ned før midnatt... Men danseoppvisning ble det, med tradisjonelle trommer og sang. -Og Arthur Klæbo med sin magnetofon, sørget for at vi i dag kan høre hvordan det låt i 1958.

  Sett deg godt til rette i godstolen og hør Klæbo briljere i sine skildringer av eskimoer og turister i Alaska på NRK Gull mandag 5. november kl. 06.00 eller torsdag 8. november kl. 15.00