Hopp til innhold

"Bødalen og Nesdalen er ikke mere"

13. september 1936 mistet 74 mennesker livet i en av Norgeshistoriens verste naturkatastrofer.

Lodalen 1936

Flodbølgen i 1936 ødela alt i sin vei. 74 mennesker mistet livet i katastrofen.

Foto: Ukjent! / SCANPIX

Ved femtiden om morgenen våknet innbyggerne i Bødal og Nesdal innerst i Nordfjord av et kraftig smell. Deres største mareritt var i ferd med å bli virkelighet. En enorm steinblokk hadde løsnet fra Ramnefjellet og var på vei ned mot den lille innsjøen Lovatnet, nesten 800 meter lenger nede.

NRKs reporter Øystein Orre Eskeland laget denne reportasjen bare noen timer etter katastrofen:

Gigantisk flodbølge

Når de enorme fjellmassene, over en million kubikkmeter stein og jord, treffer vannet, oppstår en flodbølge på over 70 meter. Alt i dens vei blir ødelagt. Flodbølgen skyller frem og tilbake mellom de trange dalsidene, og når vannmassene legger seg er nesten alt liv i de små bygdesamfunnene under rasstedet utslettet.

Raset i Lodalen 1936

Flere små bygder ble rasert av den over 70 meter høye flodbølgen.

Foto: ukjent / Scanpix

LES: 80 meter høy flodbølge kan komme

"Bødalen og Nesdalen er ikke mere"

Over to tredjedeler av befolkningen i øvre Loen, 74 mennesker, mister livet i ulykken. 30 av de døde er barn. Over 100 hus er revet vekk i de små bygdene Bødal og Nesdal. Bare 33 av de omkomne blir senere funnet og kan gravlegges i den lille kirken i Loen. Dagen etter kunne man lese i Bergens Tidende at ”Bødalen og Nesdalen er ikke mere”. Lodals-ulykken er den største naturkatastrofen som har rammet Norge i nyere tid.

Til 50-årsjubileet i 1986 laget Ottar Starheim dette minneprogrammet om ulykken i Lodalen:

135 døde

Dette var ikke første gang ras fra Ramnefjellet krevde menneskeliv. Bare litt over 30 år tidligere, 15. januar 1905, løsnet en annen stor bit av fjellet og havnet i Lovatnet. Også da var det bygdene Bødal og Nesdal som ble hardest rammet. 61 mennesker mistet livet i 1905, og totalt døde 135 mennesker fra området i de to tragiske rasulykkene. Flere av de som omkom i ulykken i 1936 var overlevende etter det store raset i 1905.

Fraflyttet

Etter de to tragiske ulykkene i 1905 og 1936 ble store deler av området rundt Ramnefjellet fraflyttet. Senere har det også gått flere store ras fra dette fjellet, men ingen menneskeliv har gått tapt. I 1950 løsnet omtrent tre ganger så mye stein som i 1936, men Lovatnet var nå så oppfylt at det ikke ble noen ny kjempebølge.


Minneprogrammet sendes lørdag 10. september på NRK Gull. Reprise søndag 11. september.