Hopp til innhold

Regnbuens krigere

I 1985 planla Greenpeace-skipet Rainbow Warrior å aksjonere mot de franske atomprøvesprengningene i Stillehavet. Men andre ville det annerledes, og brukte drastiske virkemidler for å stoppe dem.

Greepeace' Rainbow Warrior
Foto: STEPHAN AGOSTINI / AFP

På begynnelsen av 1985 seilte Greenpeace-skipet Rainbow Warrior til New Zealand for å lede en gruppe med aksjonister som ville protestere mot de franske atomprøvesprengningene i Stillehavet.

Ved tidligere aksjoner hadde franske kommandosoldater gått ombord på aksjonskipene. Denne gangen hadde Greenpeace derfor planlagt å overvåke atomprøvesprengingene ulovlig ved å plassere aksjonister rundt omkring på Mururoa-atollen. Men franske myndigheter hadde infiltrert gruppa og fått nyss om planene, de ønsket derfor å stoppe aksjonistene på Rainbow Warrior.

Rainbow Warrior senkes

10. juli 1985 like før midnatt, ble Greenpeace-skipet Rainbow Warrior senket i havnen i Aukland, New Zealand. To bomber var festet til skroget på skipet. Skadene fra den første bomben var ikke verre enn at fotografen Fernando Pereira returnerte til skipet for å prøve og redde noe av fotoutstyret sitt. Dermed gikk den andre og større bomben av. Skipet sank og Fernando Pereira ble drept.

Det kom senere frem at to franske etterretningsagenter stod bak attentatet. De ble dømt for uaktsomt drap i New Zealand med maksimum 10 års fengsel. Saken ble en stor skandale for Frankrike, og både forsvarsministeren og sjefen for etterretningstjenesten måtte gå av.

Mandag 15. oktober 2007 kl. 06.00 sender NRK Gull en radiomontasje hvor Birger Amundsen og Kåre Johan Lund ser nærmere på historien om Greenpeace-skipet Rainbow Warrior. Programmet sendes i reprise torsdag 18. oktober kl. 15.00.