22.09.2014

Bekkenløsning

Astrid Berg fikk et nytt liv da hun fremskyndet overgangsalderen med legemiddelet zoladex. Firebarnsmoren Gunn Hagen er sengeliggende med bekkenløsning, men får ikke prøve zoladex.

Av:
Hilde Torgersen
/
PULS. Tilrettelagt for web Ragnhild Rein Bore
Astrid Berg og mannen hennes kan igjen ta seg en svingomAstrid Berg og mannen hennes kan igjen ta seg en svingom

Samlebegrep

Bekkenløsning er blitt et samlebegrep for svært mange forskjellige lidelser, felles for dem alle er at det er snakk om smerter i bekkenet i forbindelse med svangerskap og fødsel.

For de fleste er dette smerter som er til å leve med, og som går over etter fødselen. Men for enkelte, er smertene så store at de ikke er i stand til å ta vare på verken seg selv eller et lite barn.

20 000 rammes

Ulike undersøkelser viser at det trolig er over 20.000 kvinner her i landet som får bekkenløsning hvert år. For noen få er plagene store, også et år etter fødselen.

En av dem, er veterinær Astrid Berg fra Kvernaland på Jæren. Hun ble dårlig allerede etter 3 måneders graviditet, og bare 3 uker etterpå var hun sykemeldt fra jobben sin i kjøttkontrollen i næringsmiddeltilsynet. Smertene var så store, at hun stort sett satt i sakkosekk før fødselen, og i stressless etter fødselen.

Satt ut av smerter

Smertene gikk ikke over, etter en tid ble det i stedet enda verre. Hun prøvde alt fra fysioterapi, kiropraktikk, akupunktur, fotsoneterapi osv. Ingenting hjalp. Etter et år var hun så dårlig, at hun ikke var i stand til å ta seg av sønnen Sølve, eller gjøre noe som helst utover å sitte i stolen.

Reddet av zoladex

Hun oppdaget etterhvert at smertene toppet seg ved eggløsning, og fant ut at det var uavhengig av om hun hadde beveget seg mye eller lite. Da det ikke var flere muligheter enn å søke om uføretrygd, fikk hun gynekologen med på å prøve å kunstig sette i gang overgangsalderen. Dette kan gjøres ved å sette en sprøyte med et medikament som heter Zoladex. Dette kobler ut eggstokkene, og østrogenproduksjonen stanser. I løpet av 10 dager, ble Astrid Berg nesten smertefri, og kunne for første gang bevege seg, og sove en hel natt gjennom uten å våkne av smerter.

For henne ble Zoladex redningen, selv om dette er en metode som verken er utprøvd eller testet. Hun etterlyser nå både forskning på denne metoden, og bekkenløsning generelt. Etter det hun vet, har også andre som har lest hennes historie på internett, fått prøve sprøytene og blitt bedre, og noen helt friske.

Fjernet eggstokkene

Etter et halvt år på kostbare sprøyter, prøvde Berg å slutte, for å se om kroppen nå hadde tilpasset seg, men smertene kom tilbake i løpet av et par dager.

- Jeg skjønte da at å fjerne eggstokkene, var et godt alternativ til sprøytene, sier Berg. For henne er det uaktuelt å føde flere barn, så etter å ha diskutert det grundig med legen på sykehuset, fikk hun fjernet eggstokkene.

-Dette er ingen enkel og lettvint løsning, men det er langt mindre dramatisk enn å være så syk som jeg var, sier Berg.

Vanskelig å få zoladex

Andre kvinner har opplevd store problemer med å få prøve denne behandlingsmetoden. Gunn Hagen i Ski er svært dårlig etter sin 4. fødsel for vel et halvt år siden, men hun fikk nei fra sin lege til å prøve.

- Jeg stanger hodet i veggen, sier Hagen. Hun mener at det er verdt å prøve sprøyten, selv om dokumentasjonen mangler totalt.

Gunn Hagen har problemer med å bevege seg fritt pga bekkenløsningGunn Hagen har problemer med å bevege seg fritt pga bekkenløsning

Passer ikke for alle

Astrid Berg understreker at denne metoden bare er til hjelp for dem som helt klart merker at smertene svinger med menstruasjonssyklusen. -Dersom smertene er like sterke hele tiden, er nok ikke dette rett behandlingsmetode, mener Berg.

Forskere har vært innom teorien om at hormonmengden varierer i forbindelse med bekkenløsning, men det er gjort lite forskning på østrogen.

-Nå må noen gå i gang og finne ut av dette, sier Berg.

Lenker

PulsFBIGrønn Glede
NRK Butikken

Helse og livsstil

Bloggar for å hjelpe andre

Camilla Høydal har blogga sidan ho var 14 år. I starten blogga ho mest om vener, skule og fritid. Men i fjor vart orda ho skreiv plutseleg alvorlege. 20- åringen fekk kreft.

– Folk vet for lite om hjerneslag

Folk flest vet altfor lite om symptomene og risikofaktorene ved hjerneslag. Helsevesenet informerer ikke godt nok, viser en ny studie.

Leik kan motverke mobbing

No er aktivitetsopplegget Leikepatruljen i ferd med å spreie seg frå Ålesund og ut til resten av landet.

– Salt er ikke usunt for alle

Helsedirektoratet fortsetter å minne folk om å spise mindre salt. – Ikke alle trenger å redusere saltinntaket, kontrer professor i ernæringsvitenskap.

Lei av vanlig styrketrening?

Kan du ikke fordra pushups, situps og vekter? Det finnes en annen vei til sprettrumpe og strammere mage. Apparatet du trenger er tilgjengelig i en hage nær deg.

– Soving i bil er «smittsomt»

Hvis passasjerene tar seg en lur, er sannsynligheten stor for at også bilføreren blir trøtt, ifølge ny forskning. – Også medpassasjeren har et ansvar for sikkerheten, sier adferdsforsker.

– Fobier er genetisk

Har du en fobi for slanger, mus eller edderkopper? – Det ligger i genene våre, sier psykolog om smådyrfrykt.

Ho ser etter snarvegar heile tida

Regine S. Aklestad (28) er truleg Noregs einaste snarveg-ekspert.

Kan gi flere bivirkninger

Mange nye legemidler kombinerer flere typer smertestillende virkestoffer. – Kan øke risikoen for bivirkninger, advarer legemiddeleksperter.

Forbruker

Bør bli modigere i matveien

10 000 personer har smakt på sjømus, geitekjøtt og annen norsk mat på innlandets største mat- og landbruksmesse i helga. – Viktig å se hvor maten kommer fra, sier utstiller.

Vil dyrke humle i Norge

Interessen for ølbrygging har skutt i været i Norge. Importert humle selges for mellom 500 og 1000 kroner kiloen, men nå vil Bioforsk på Apelsvoll finne ut om man kan dyrke like bra humle her i landet.

Ser dette ut som dårlig mat?

Nordmenn kaster 400.000 tonn mat i året. I dag arrangeres Nasjonal Restetorsdag flere steder over hele landet.

Slik lager du en unik bokhylle

Du trenger ikke ta turen til Ikea og kjøpe en Billy – du kan heller lage din helt egen hylle!

Billig laks gir mest omega-3

Det lønner seg ikke å kjøpe den dyreste fryselaksen i butikken, om du er på jakt etter mest omega-3 for pengene. Dette viser ny test.

Slik lager du en trendy krakk

Lag din egen krakk! Med plater og tau er du bare et par snekkertriks unna.

Kathrine Sørland reklame-misbrukt

Modell og programleder Kathrine Sørland frontes som superslanker i ny reklame. – Frekt! De kan ta den slankepilla og stappe den langt opp i ræva si, er Sørlands spontanreaksjon.

– Ikke send PIN-koder i posten!

– Ingen bør lenger godta å få sensitivt innhold sendt til den gode gammeldagse postkassa. Det mener lederen for ID-tyveriprosjektet.

Tiltalt for 65 ID-tyverier

I dag starter en av norgeshistoriens største ID-tyverisaker i retten. – Saken er en tankevekker, mener sikkerhetsekspert.

Slik lager du din egen lampe

Med materialer fra søpla kan du faktisk lage en helt unik lampe!

Siste Forbrukertester

Billig laks gir mest omega-3

Det lønner seg ikke å kjøpe den dyreste fryselaksen i butikken, om du er på jakt etter mest omega-3 for pengene. Dette viser ny test.

Er billigtights like bra som dyre?

Henger pris og kvalitet sammen? FBI har testet både dyre og billige treningstights.

Test av tomatsupper

TEST AV TOMATSUPPER: Er posesuppe like næringsrikt som den som lages av ferske tomater? Vi har laboratorietestet tre ulike tomatsupper for å finne ut hvilken type som er sunnest.

FBIs pepperkaketest

Forbrukerinspektørene har fått med seg en landslagsbaker og en tidligere norgesmester i konditorkunst til å gjøre en pepperkaketest. Er det nødvendigvis slik at de beste ingrediensene gir best resultat?

Test av barneyoghurt

– Yoghurt har et ufortjent dårlig rykte, mener ernæringsekspert. Det er mange bra barneyoghurter, men «voksenyoghurter» er faktisk vel så sunne til barna.

Populær barnevogn får stryk i test

Den svært populære barnevognen TFK Joggster Twist kommer dårligst ut i en stor, ny sikkerhetstest. Men det betyr ikke at den er farlig å bruke.

Test av barnehjelmer

Mange sykkelhjelmer for barn gir dårlig beskyttelse, ifølge to nye svenske tester. I en av dem stryker 12 av 13 CE-godkjente hjelmer.

Test av årets nye tv-er

Årets nye tv-er er blitt både smartere og slankere, og gir mer bilde for pengene. Denne testen tar for seg noen av sommerens mest spennende tv-modeller i størrelsen fra 47 til 55 tommer.

Test av ti minigriller

En god, bærbar grill trenger ikke koste skjorta. Vi har testet ti turgriller - og en av de billigste når helt til topps.