25.10.2014

Bekkenløsning

Astrid Berg fikk et nytt liv da hun fremskyndet overgangsalderen med legemiddelet zoladex. Firebarnsmoren Gunn Hagen er sengeliggende med bekkenløsning, men får ikke prøve zoladex.

Av:
Hilde Torgersen
/
PULS. Tilrettelagt for web Ragnhild Rein Bore
Astrid Berg og mannen hennes kan igjen ta seg en svingomAstrid Berg og mannen hennes kan igjen ta seg en svingom

Samlebegrep

Bekkenløsning er blitt et samlebegrep for svært mange forskjellige lidelser, felles for dem alle er at det er snakk om smerter i bekkenet i forbindelse med svangerskap og fødsel.

For de fleste er dette smerter som er til å leve med, og som går over etter fødselen. Men for enkelte, er smertene så store at de ikke er i stand til å ta vare på verken seg selv eller et lite barn.

20 000 rammes

Ulike undersøkelser viser at det trolig er over 20.000 kvinner her i landet som får bekkenløsning hvert år. For noen få er plagene store, også et år etter fødselen.

En av dem, er veterinær Astrid Berg fra Kvernaland på Jæren. Hun ble dårlig allerede etter 3 måneders graviditet, og bare 3 uker etterpå var hun sykemeldt fra jobben sin i kjøttkontrollen i næringsmiddeltilsynet. Smertene var så store, at hun stort sett satt i sakkosekk før fødselen, og i stressless etter fødselen.

Satt ut av smerter

Smertene gikk ikke over, etter en tid ble det i stedet enda verre. Hun prøvde alt fra fysioterapi, kiropraktikk, akupunktur, fotsoneterapi osv. Ingenting hjalp. Etter et år var hun så dårlig, at hun ikke var i stand til å ta seg av sønnen Sølve, eller gjøre noe som helst utover å sitte i stolen.

Reddet av zoladex

Hun oppdaget etterhvert at smertene toppet seg ved eggløsning, og fant ut at det var uavhengig av om hun hadde beveget seg mye eller lite. Da det ikke var flere muligheter enn å søke om uføretrygd, fikk hun gynekologen med på å prøve å kunstig sette i gang overgangsalderen. Dette kan gjøres ved å sette en sprøyte med et medikament som heter Zoladex. Dette kobler ut eggstokkene, og østrogenproduksjonen stanser. I løpet av 10 dager, ble Astrid Berg nesten smertefri, og kunne for første gang bevege seg, og sove en hel natt gjennom uten å våkne av smerter.

For henne ble Zoladex redningen, selv om dette er en metode som verken er utprøvd eller testet. Hun etterlyser nå både forskning på denne metoden, og bekkenløsning generelt. Etter det hun vet, har også andre som har lest hennes historie på internett, fått prøve sprøytene og blitt bedre, og noen helt friske.

Fjernet eggstokkene

Etter et halvt år på kostbare sprøyter, prøvde Berg å slutte, for å se om kroppen nå hadde tilpasset seg, men smertene kom tilbake i løpet av et par dager.

- Jeg skjønte da at å fjerne eggstokkene, var et godt alternativ til sprøytene, sier Berg. For henne er det uaktuelt å føde flere barn, så etter å ha diskutert det grundig med legen på sykehuset, fikk hun fjernet eggstokkene.

-Dette er ingen enkel og lettvint løsning, men det er langt mindre dramatisk enn å være så syk som jeg var, sier Berg.

Vanskelig å få zoladex

Andre kvinner har opplevd store problemer med å få prøve denne behandlingsmetoden. Gunn Hagen i Ski er svært dårlig etter sin 4. fødsel for vel et halvt år siden, men hun fikk nei fra sin lege til å prøve.

- Jeg stanger hodet i veggen, sier Hagen. Hun mener at det er verdt å prøve sprøyten, selv om dokumentasjonen mangler totalt.

Gunn Hagen har problemer med å bevege seg fritt pga bekkenløsningGunn Hagen har problemer med å bevege seg fritt pga bekkenløsning

Passer ikke for alle

Astrid Berg understreker at denne metoden bare er til hjelp for dem som helt klart merker at smertene svinger med menstruasjonssyklusen. -Dersom smertene er like sterke hele tiden, er nok ikke dette rett behandlingsmetode, mener Berg.

Forskere har vært innom teorien om at hormonmengden varierer i forbindelse med bekkenløsning, men det er gjort lite forskning på østrogen.

-Nå må noen gå i gang og finne ut av dette, sier Berg.

Lenker

PulsFBIGrønn Glede
NRK Butikken

Helse og livsstil

Ga broren nyre: – Jeg tvilte aldri

Men Thomas Borgersen (24) overlevde fordi han fikk søsteren Thereses nyre.

Skal finne de skjulte ME-syke

Ingen har skikkelig oversikt over hvor mange som lider av kronisk utmattelsessyndrom ME i Norge. Nå skal helsemyndighetene for første gang kartlegge hvor mange som er syke, og Rogaland er først ute.

Lege til ME-syke: – Skru ned forventningene

Mellom 10.000 og 15.000 nordmenn lider trolig av kronisk utmattelsessyndrom ME, men legene er fortsatt usikre på hvordan sykdommen bør behandles. Lege Ivar Halvorsen råder syke til å skru ned forventningene.

– Ikke kombiner disse med alkohol eller fysisk trening

Det er ikke bare barn, ammende og gravide som bør være forsiktige med energidrikk, mener franske matmyndigheter. De får støtte fra Folkehelseinstituttet.

Har ME-diagnose – får ikke skolefritak

Kommunen vil ikke gi gutten (12) fritak fra skolen – selv om han har diagnosen kronisk utmattelsessyndrom (ME). Mora fortviler og frykter at sønnen kan bli sykere. Dette skjer om og om igjen, sier ME-foreningen.

Intervalltrening bedre for diabetikere

Type 2-diabetikere kan få bedre effekt på hjertet og spare tid ved å trene intervaller, fremfor mer moderat trening, viser en ny NTNU-studie.

NRK-Helenes åpenhet om demens rørte Norge

Historien om Puls-Helene og hennes demenssyke pappa har tatt helt av på sosiale medier. – Tankene går til egne kjære, og det minner oss nok på at vi kommer til å ligge på sykehjemmet sjøl, sier programlederen rørt.

Forbruker

– Ikke kombiner disse med alkohol eller fysisk trening

Det er ikke bare barn, ammende og gravide som bør være forsiktige med energidrikk, mener franske matmyndigheter. De får støtte fra Folkehelseinstituttet.

Derfor får du skattepengene sent

I dag får de aller siste skatteoppgjøret. Var du en av de uheldige som måtte vente? Her er grunnen.

Ønsker strengere tatoveringsregler

– Det bør innføres 18-årsgrense for tatovering og strengere krav til bransjen, mener Norsk Tatoo union, som organiserer mange av landets profesjonelle tatovører. De siste årene har svært mange unge skaffet seg en tatovering.

Døde lemen kan gjøre deg syk

Døde lemen overfører en sykdom kalt tularemi. Du kan bli smittet via kjæledyrene dine, fra muselort og fra vann. – Vær obs på kul på halsen og åpne sår som ikke gror, sier ekspert.

– Dette eplet er tre år gammelt

Birgit sier hun har hatt dette eplet i kjøleskapet siden 2011 – og det ser fortsatt spiselig ut. Er det mulig? Sjekk sprøyteverstingene.

Nå kommer 500-kronersgrensen

Den omstridte tollgrensen på 200 kroner for kjøp av varer fra utlandet kan være historie. Regjeringen ønsker å øke grensen til 500 kroner. – Kunne like gjerne delt ut hundrelapper på Gardermoen, raser NHO.

– Ikke fyr med planker på peisen

Ekspertene er enige: Planker bør du ikke fyre med. Sjekk hva annet du heller ikke bør putte i ovnen.

Stanser salget av kosttilskudd

Helsekostkjeden Life stanser salget av kosttilskuddet Chili Burn i Norge, Sverige og Finland. Bakgrunnen er oppslagene i NRK om risikoen for helseskader fra grønn te-ekstrakt.

Siste Forbrukertester

Billig laks gir mest omega-3

Det lønner seg ikke å kjøpe den dyreste fryselaksen i butikken, om du er på jakt etter mest omega-3 for pengene. Dette viser ny test.

Er billigtights like bra som dyre?

Henger pris og kvalitet sammen? FBI har testet både dyre og billige treningstights.

Test av tomatsupper

TEST AV TOMATSUPPER: Er posesuppe like næringsrikt som den som lages av ferske tomater? Vi har laboratorietestet tre ulike tomatsupper for å finne ut hvilken type som er sunnest.

FBIs pepperkaketest

Forbrukerinspektørene har fått med seg en landslagsbaker og en tidligere norgesmester i konditorkunst til å gjøre en pepperkaketest. Er det nødvendigvis slik at de beste ingrediensene gir best resultat?

Test av barneyoghurt

– Yoghurt har et ufortjent dårlig rykte, mener ernæringsekspert. Det er mange bra barneyoghurter, men «voksenyoghurter» er faktisk vel så sunne til barna.

Populær barnevogn får stryk i test

Den svært populære barnevognen TFK Joggster Twist kommer dårligst ut i en stor, ny sikkerhetstest. Men det betyr ikke at den er farlig å bruke.

Test av barnehjelmer

Mange sykkelhjelmer for barn gir dårlig beskyttelse, ifølge to nye svenske tester. I en av dem stryker 12 av 13 CE-godkjente hjelmer.

Test av årets nye tv-er

Årets nye tv-er er blitt både smartere og slankere, og gir mer bilde for pengene. Denne testen tar for seg noen av sommerens mest spennende tv-modeller i størrelsen fra 47 til 55 tommer.

Test av ti minigriller

En god, bærbar grill trenger ikke koste skjorta. Vi har testet ti turgriller - og en av de billigste når helt til topps.