20.10.2014

Bekkenløsning

Astrid Berg fikk et nytt liv da hun fremskyndet overgangsalderen med legemiddelet zoladex. Firebarnsmoren Gunn Hagen er sengeliggende med bekkenløsning, men får ikke prøve zoladex.

Av:
Hilde Torgersen
/
PULS. Tilrettelagt for web Ragnhild Rein Bore
Astrid Berg og mannen hennes kan igjen ta seg en svingomAstrid Berg og mannen hennes kan igjen ta seg en svingom

Samlebegrep

Bekkenløsning er blitt et samlebegrep for svært mange forskjellige lidelser, felles for dem alle er at det er snakk om smerter i bekkenet i forbindelse med svangerskap og fødsel.

For de fleste er dette smerter som er til å leve med, og som går over etter fødselen. Men for enkelte, er smertene så store at de ikke er i stand til å ta vare på verken seg selv eller et lite barn.

20 000 rammes

Ulike undersøkelser viser at det trolig er over 20.000 kvinner her i landet som får bekkenløsning hvert år. For noen få er plagene store, også et år etter fødselen.

En av dem, er veterinær Astrid Berg fra Kvernaland på Jæren. Hun ble dårlig allerede etter 3 måneders graviditet, og bare 3 uker etterpå var hun sykemeldt fra jobben sin i kjøttkontrollen i næringsmiddeltilsynet. Smertene var så store, at hun stort sett satt i sakkosekk før fødselen, og i stressless etter fødselen.

Satt ut av smerter

Smertene gikk ikke over, etter en tid ble det i stedet enda verre. Hun prøvde alt fra fysioterapi, kiropraktikk, akupunktur, fotsoneterapi osv. Ingenting hjalp. Etter et år var hun så dårlig, at hun ikke var i stand til å ta seg av sønnen Sølve, eller gjøre noe som helst utover å sitte i stolen.

Reddet av zoladex

Hun oppdaget etterhvert at smertene toppet seg ved eggløsning, og fant ut at det var uavhengig av om hun hadde beveget seg mye eller lite. Da det ikke var flere muligheter enn å søke om uføretrygd, fikk hun gynekologen med på å prøve å kunstig sette i gang overgangsalderen. Dette kan gjøres ved å sette en sprøyte med et medikament som heter Zoladex. Dette kobler ut eggstokkene, og østrogenproduksjonen stanser. I løpet av 10 dager, ble Astrid Berg nesten smertefri, og kunne for første gang bevege seg, og sove en hel natt gjennom uten å våkne av smerter.

For henne ble Zoladex redningen, selv om dette er en metode som verken er utprøvd eller testet. Hun etterlyser nå både forskning på denne metoden, og bekkenløsning generelt. Etter det hun vet, har også andre som har lest hennes historie på internett, fått prøve sprøytene og blitt bedre, og noen helt friske.

Fjernet eggstokkene

Etter et halvt år på kostbare sprøyter, prøvde Berg å slutte, for å se om kroppen nå hadde tilpasset seg, men smertene kom tilbake i løpet av et par dager.

- Jeg skjønte da at å fjerne eggstokkene, var et godt alternativ til sprøytene, sier Berg. For henne er det uaktuelt å føde flere barn, så etter å ha diskutert det grundig med legen på sykehuset, fikk hun fjernet eggstokkene.

-Dette er ingen enkel og lettvint løsning, men det er langt mindre dramatisk enn å være så syk som jeg var, sier Berg.

Vanskelig å få zoladex

Andre kvinner har opplevd store problemer med å få prøve denne behandlingsmetoden. Gunn Hagen i Ski er svært dårlig etter sin 4. fødsel for vel et halvt år siden, men hun fikk nei fra sin lege til å prøve.

- Jeg stanger hodet i veggen, sier Hagen. Hun mener at det er verdt å prøve sprøyten, selv om dokumentasjonen mangler totalt.

Gunn Hagen har problemer med å bevege seg fritt pga bekkenløsningGunn Hagen har problemer med å bevege seg fritt pga bekkenløsning

Passer ikke for alle

Astrid Berg understreker at denne metoden bare er til hjelp for dem som helt klart merker at smertene svinger med menstruasjonssyklusen. -Dersom smertene er like sterke hele tiden, er nok ikke dette rett behandlingsmetode, mener Berg.

Forskere har vært innom teorien om at hormonmengden varierer i forbindelse med bekkenløsning, men det er gjort lite forskning på østrogen.

-Nå må noen gå i gang og finne ut av dette, sier Berg.

Lenker

PulsFBIGrønn Glede
NRK Butikken

Helse og livsstil

NRK-Helene: – Noe av det sterkeste jeg har opplevd

Puls-programleder Helene Sandvig tok med seg en overraskelse til sin demenssyke far. Reaksjonen hans var hun ikke forberedt på.

– Svært mange døyr av livsstilssjukdommar

Psykiater Siri Nome har sett nærare på dødsfall ved Sandviken psykiatriske sjukehus i ein 20-årsperiode. Statistikken forskrekka ho. – Livsstilssjukdommar tek livet av svært mange pasientar, og helsestellet har ignorert problemet.

Her får Luca (2) mat gjennom et hull i magen

Da Luca ikke klarte å få i seg mat uten å kaste opp, ble foreldrene livredde. Men så gjorde legene noe som trolig reddet livet til den lille jenta.

Fikk rask hjelp etter selvmord

Hvordan kommer du deg videre etter at din nærmeste plutselig tar sitt eget liv? Et lavterskeltilbud som skal hindre at depresjon og angst gir langvarige plager, er blitt en suksess. Hugo Karlsen fikk hjelp to dager etter at kona tok livet sitt.

Svar i ny undersøkelse skremmer NAF

480 000 bilister har aldri sjekket synet. Dette og flere svar i en ny undersøkelse skremmer NAF.

Forbruker

Derfor får du skattepengene sent

I dag får de aller siste skatteoppgjøret. Var du en av de uheldige som måtte vente? Her er grunnen.

Ønsker strengere tatoveringsregler

– Det bør innføres 18-årsgrense for tatovering og strengere krav til bransjen, mener Norsk Tatoo union, som organiserer mange av landets profesjonelle tatovører. De siste årene har svært mange unge skaffet seg en tatovering.

Døde lemen kan gjøre deg syk

Døde lemen overfører en sykdom kalt tularemi. Du kan bli smittet via kjæledyrene dine, fra muselort og fra vann. – Vær obs på kul på halsen og åpne sår som ikke gror, sier ekspert.

– Dette eplet er tre år gammelt

Birgit sier hun har hatt dette eplet i kjøleskapet siden 2011 – og det ser fortsatt spiselig ut. Er det mulig? Sjekk sprøyteverstingene.

Nå kommer 500-kronersgrensen

Den omstridte tollgrensen på 200 kroner for kjøp av varer fra utlandet kan være historie. Regjeringen ønsker å øke grensen til 500 kroner. – Kunne like gjerne delt ut hundrelapper på Gardermoen, raser NHO.

– Ikke fyr med planker på peisen

Ekspertene er enige: Planker bør du ikke fyre med. Sjekk hva annet du heller ikke bør putte i ovnen.

Stanser salget av kosttilskudd

Helsekostkjeden Life stanser salget av kosttilskuddet Chili Burn i Norge, Sverige og Finland. Bakgrunnen er oppslagene i NRK om risikoen for helseskader fra grønn te-ekstrakt.

Lag et bord

Det skal ikke mange snekkertriks til før du har laget et bord i helt eget design.

– Jeg ble gul av kosttilskudd

Stine Brenden følte seg kvalm og uvel. Legen trodde det skyldtes et oppkastvirus som gikk. Det var før hun ble gul i øynene.

Siste Forbrukertester

Billig laks gir mest omega-3

Det lønner seg ikke å kjøpe den dyreste fryselaksen i butikken, om du er på jakt etter mest omega-3 for pengene. Dette viser ny test.

Er billigtights like bra som dyre?

Henger pris og kvalitet sammen? FBI har testet både dyre og billige treningstights.

Test av tomatsupper

TEST AV TOMATSUPPER: Er posesuppe like næringsrikt som den som lages av ferske tomater? Vi har laboratorietestet tre ulike tomatsupper for å finne ut hvilken type som er sunnest.

FBIs pepperkaketest

Forbrukerinspektørene har fått med seg en landslagsbaker og en tidligere norgesmester i konditorkunst til å gjøre en pepperkaketest. Er det nødvendigvis slik at de beste ingrediensene gir best resultat?

Test av barneyoghurt

– Yoghurt har et ufortjent dårlig rykte, mener ernæringsekspert. Det er mange bra barneyoghurter, men «voksenyoghurter» er faktisk vel så sunne til barna.

Populær barnevogn får stryk i test

Den svært populære barnevognen TFK Joggster Twist kommer dårligst ut i en stor, ny sikkerhetstest. Men det betyr ikke at den er farlig å bruke.

Test av barnehjelmer

Mange sykkelhjelmer for barn gir dårlig beskyttelse, ifølge to nye svenske tester. I en av dem stryker 12 av 13 CE-godkjente hjelmer.

Test av årets nye tv-er

Årets nye tv-er er blitt både smartere og slankere, og gir mer bilde for pengene. Denne testen tar for seg noen av sommerens mest spennende tv-modeller i størrelsen fra 47 til 55 tommer.

Test av ti minigriller

En god, bærbar grill trenger ikke koste skjorta. Vi har testet ti turgriller - og en av de billigste når helt til topps.