Hopp til innhold

15 ting du ikke visste om NRK

Sannsynligheten er stor for at du bruker NRK hver dag. 87 prosent av Norges befolkning bruker ett eller flere av NRKs tilbud daglig. Men visste du alt dette om NRK?

NRK

I dag ble NRKs årsrapport for 2014 publisert. Den er en kvittering til deg som lisensbetaler. Her forteller vi hva vi har gitt deg i året som gikk, hvilke valg som ligger bak og hva resultatet har blitt. Årsrapporten gir et godt bilde på mangfoldet i NRKs virksomhet.

  1. Fantorangen

    Fantorangen hadde lenger snabel og ble først kalt Orangufanten.

    Foto: NRK
    Fantorangen ble opprinnelig kalt Orangufanten og var en blanding av en orangutang og en elefant. Han hadde egentlig en lenger snabel, men ble redesignet og omdøpt da NRK Super ble lansert i 2007. Les mer om NRKs barnesatsinger i kapittelet om NRK Super i årsrapporten.

  2. Hver episode av «Downton Abbey» koster NRK rundt 100 000 kroner i innkjøp, mens hver episode av «Kampen om tungtvannet» kostet over 11 millioner kroner å lage. Les mer om de store drama-seriene og norsk innhold i denne delen av årsrapporten.

  3. I 2001 opplevde NRK en seerstorm da «Norge Rundt» ble flyttet fra fredager til søndager. Serien ble noen uker senere flyttet tilbake til fredager. Les mer i årsrapporten om programmene som ble laget hos NRKs distriktskontorer i 2014.

  4. I Norge er det over 60 000 som heter Anne. 94 av dem jobber i NRK, inkludert TV-personligheter som Anne Grosvold, Anne Lindmo og Anne Rimmen.

    Anne Grosvold, Anne Rimmen og Anne Lindmo
    Foto: NRK
    Les mer om organisasjonen NRK i status-kapittelet i årsrapporten.

  5. NRK kjøpte Marienlyst-tomten fra NSB på 30-tallet. Prisen var 25 kroner kvadratmeteren – totalt 416 000 kroner. I NRKs årsregnskap kan du finne ut hva NRK brukte penger på i 2014.

  6. NRK har ambisjon om å publisere 10 000 gamle TV-programmer på nett i 2015. Du kan komme med innspill til hva som skal prioriteres fra arkivet. Les mer i årsrapporten om hvordan NRK jobber for å være allment tilgjengelig.

  7. Etter at Severin Rønes var med på «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu» ble han så populær at mobilen hans ringte ustanselig i tre døgn. Nå er han hovedpersonen i NRKs nye saktedokumentar «Severin».

    Hans-Olav Landsverk og Severin Rønes

    NRKs Hans-Olav Landsverk filmer «Der ingen skulle tru»-kjendisen Severin Rønes.

    Foto: Malin Kjellstadli Korsnes / NRK
    Les mer om NRKs distriktsproduksjoner i årsrapport-kapittelet «Fra hele landet til hele landet».

  8. Rundt 1000 husstander i Norge har fått koblet til et TV-meter. Alle som bor i husstanden har hver sin knapp på fjernkontrollen som de trykker på når de slår på TV-en. Det gjør det mulig å registrere hvem i husstanden som ser på TV og hva de ser på. Se statistikken vi har fått fra disse TV-meterne i NRKs årsrapport.

  9. Sport utgjør seks prosent av sendetiden på NRKs TV-kanaler, men hele 16 prosent av TV-tittingen.

    Erik Thorstvedt, Julie Strømsvåg, Carina Olset og Lise Klaveness

    Nordmenn ser mye sport på TV. Erik Thorstvedt, Julie Strømsvåg, Carina Olset og Lise Klaveness loset TV-seerne gjennom fotball-VM fra et felles studio på Kontraskjæret i Oslo.

    Foto: Espen Sollie / NRK
    Les mer om hvilke sportsarrangementer NRK satset på i 2014 og hvorfor vi gjorde det i årsrapport-kapittelet «Lidenskapelig til stede».

  10. I gjennomsnitt hadde NRK.no 5,6 millioner besøk hver uke i 2014. Nettredaksjonen måler ikke bare hvor mange som klikker på en sak, men kan f.eks også finne ut hvor lenge en leser er inne i en spesiell sak og hvor langt ned leseren scroller. Les mer om NRKs nyhetssatsing i årsrapport-kapittelet «Først - med hele bildet».

  11. Tidlig på 70-tallet ble det forsøkt å skifte kjenningsmelodi på radioprogrammet «Nitimen», men store protester fra lytterne førte til retrett. Det var også noen protester da «Radioresepsjonen» i fjor sommer ble flyttet fra NRK P3 til NRK P13, men fornyelsen viste seg å være bra for begge kanalene. Les mer om NRKs satsing på unge i årsrapport-kapittelet om P3.

  12. Du kan få TV-tekstingen lest opp for deg. NRK1 lydtekst sender nøyaktig det samme som NRK1, men når det blir snakket et fremmedspråk vil teksten som kommer opp på skjermen også leses opp av en stemme. Lydtekst er ment som et tilbud til alle som har problemer med synet eller problemer med å lese. I tillegg kan det for eksempel støtte språkforståelsen blant innvandrere og være til hjelp for barn som er i begynnelsen av leseinnlæringen. Les mer i årsrapporten om hvordan NRK jobber for å være allment tilgjengelige.

  13. Bøsser TV-aksjonen 2014

    TV-aksjonen har samlet inn til sammen sju milliarder kroner!

    Foto: Thomas Sommerset / NRK
    På de 40 årene NRK har sendt TV-aksjonen har det blitt samlet inn over sju milliarder kroner til humanitære formål. Les mer om mangfoldet i NRKs virksomhet i årsrapporten for 2014.

  14. I 2014 hadde 73 enkeltprogrammer på NRK over en million seere. Blant de mest sette programmene var både sportssendinger, nyhetssendinger og underholdningsprogrammer. «Kvelden før kvelden» var det mest sette av dem alle med over 1,6 millioner seere. Se mer statistikk fra årsrapporten her.

  15. Det er 10 000 liter slim i bassenget barna må hoppe over for å spille finale mot Daidalos i det populære barneprogrammet «Labyrint». Les mer om NRKs barnesatsinger i kapittelet om NRK Super i årsrapporten.