Hopp til innhold

Spørsmål og svar om digitalradio

Hva skjer når radioen blir heldigital? Her finner du de vanligste spørsmålene - og svarene på dem.

DAB i bil

For FM-radioen i bilen eller den hjemme kan det være nok å kjøpe et adapter for å få hele det brede, digitale radiotilbudet.

Foto: NRK

1. Hvorfor skal radioen bli digital?

Radioen utsettes for stadig tøffere konkurranse fra andre medier, og for å møte denne konkurransen må radioen by på mer innhold for flere lyttere. På FM er det ikke plass til flere kanaler – digital kringkasting har derimot mye større kapasitet. Forblir radioen på FM for lenge, vil radio over tid bli et lite medium for spesielt interesserte, og kommer inn i en uheldig spiral: Lytterne faller fra, investeringene i mediet faller, tilbudet blir dårligere, og enda færre lyttere henger med… Med plass til flere kanaler kan radioen tilby innhold for enhver smak, og dermed møte konkurransen og ikke minst by på enda bedre lytteopplevelser!


2. Hvilke fordeler gir digital radio meg som lytter?

Enten du lytter via internett, digital-tv eller på DAB digitalradio er den viktigste fordelen at du får flere kanaler å velge mellom. På internett finnes det tusenvis av kanaler fra inn- og utland, via DAB digitalradio får du allerede i dag18 norske kanaler og via digital-tv får du et tilbud som avhenger av hvilken leverandør du er tilknyttet. Et fullt utbygget nett for DAB digitalradio vil i fremtiden kunne gi norske lyttere over 70 kanaler. I dette nettet finnes også muligheten til å overføre miniTV, samt å flette inn tilleggsinfo som ulletekst (artist/melodi-info), trafikk-info, bilder og mye mer.

3. Kan jeg bruke FM-radioen min til å ta imot digital radio?

Nei, mottakeren fungerer annerledes for DAB enn for FM. Har du et stereoanlegg eller kanskje en gammel Tandberg Huldra, finnes det adapter-enheter som gjør at du kan fortsette å bruke din gamle radio. Adapter digital radio - flere kanaler, fjernkontroll og ofte andre tilleggsmuligheter.

4. Må jeg altså ha DAB-radio når FM stenges?

Nei. Digital radio er også radio over internett og via TV-mottakeren. Du kan altså lytte via PC`n, via mobiltelefonen (om den har internett-funksjonalitet), på internett-radioer og via TV-mottakeren din. DAB er imidlertid uavhengig av internett- eller kabelforbindelse, og kan tas inn også ute i friluft, på bussen og andre steder, helt gratis.

5. Tar alle FM-sendinger slutt samtidig over hele landet?

Nei, men de aller fleste FM-kanaler slutter å sende på samme tidspunkt. Unntakene kan være noen lokalradioer utenfor byene, som kan søke om å få fortsette på FM noen år til etter at de fleste andre har gått over til digitale sendinger.


6. Hvor får jeg kjøpt en digital radio?

De fleste radio/tv forhandlere tilbyr i dag digitale radioer, også internett-butikker. Utvalget varierer fra butikk til butikk.

7. Hva med alle ”kjøkkenradioene” – blir det ikke et miljøproblem når de skal kastes?

Noen FM-radioer vil det ikke være naturlig å bruke videre med adapter, og disse skal leveres til resirkulering. Norge har et av verdens beste system for resirkulering, og det aller meste av radioene som leveres inn kan gjenbrukes. I Norge regner Elektronikkbransjen med at innleverte radioer vil utgjøre ca. 1-2 % av totalt elektronisk avfall over en 10 års-periode, så mengden avfall er mye mindre enn mange tror. I løpet av ca. 1 ½ år kaster vi like mye kontor- og data avfall som den samlede mengden
radioer som skal resirkuleres.

8. Hva med bilen – blir radioen død?

Nei. For deg som har en FM-radio i bilen finnes det flere løsninger, avhengig av hva som sitter i bilen fra før.

Fast montert, original FM-radio (integrert i dashbord) – vanlig i nyere biler: Billigst og enklest er det å kjøpe en bil-adapter. Denne monteres med sugekopp i fronruten (løsning for skjult montering finnes også) og gjør om den digitale radiolyden til FM. Alternativt kan man kjøpe en separat DAB-radio og få denne montert inn. Kontakt en bilstereo-installatør for mer informasjon. I
noen bilmodeller er det mulig å ettermontere original DAB-radio. Dette vil vanligvis gi det beste resultatet.

CD/radio for enkel inn- og utmontering – vanlig i eldre biler: Adapterløsningen nevnt over fungerer også for disse radioene. Alternativt kan man relativt enkelt bytte hele radio-enheten, flere modeller med digitalradio/DAB er kommet.

9. Jeg har flere FM-radioer – blir det dyrt å bytte alle?

Ikke nødvendigvis. Mange radioer kan brukes videre med et rimelig digital-adapter, og det er flere år til radioene må være skiftet ut. Digitale radioer har de senere årene falt i pris, og finnes i dag i de aller fleste former og prisklasser. Derfor bestemmer du i stor grad selv hva det skal koste å oppgradere til digitalt radiomottak.

10. Når blir DAB-nettet bygd ut?

I 2012 starter en kraftig opprustning av DAB-sendenettet. Kraftigere sendere og andre ombygginger vil gjøre DAB-dekningen bedre både inne og ute. Innen 2015 skal praktisk talt alle i Norge kunne høre radio digitalt.

Målet er en fremdrift basert på følgende:

• 2012: Oppruste nåværende nett med kraftigere sendere og ombygginger. Formålet er å sikre at DAB-signalet holder høy kvalitet, og at det gir alle lytterne godt mottak inne og ute.

• 2013: Øke befolkningsdekningen til nærmere 90% ved å utruste 19 hovedsendere med DAB. Stor økning i arealdekning.

• 2014: Flere hundre mindre sendere skal komplettere ovennevnte for å nå ”NRK P1s FM-dekning". Det betyr at praktisk talt alle i Norge skal kunne høre NRKs kanaler digitalt. De kommersielle kringkasterne vil få minst 90 prosent befolkningsdekning.

Planene for og forhandlingene om videre utbygging omfatter både NRKs flerkanaltilbud og de kommersielle kringkasterne, som er P4 Radio Hele Norge og SBS Radio Norge AS. De sender bl.a. kanalene P4 Lyden av Norge, P5 Byens største Hits, Radio Norge, The Voice og Radio1.

Fant du ikke svaret på det du lurte på: NRK Publikumsservice hjelper deg gjerne. Send en e-post til info@nrk.no eller ring 23 04 70 00.

(Kilde: Digitalradio Norge - http://digitalradionorge.no/)