Hopp til innhold

Spesialsyr radioandakter

- At vi spesialsyr radioandaktene når store ulykker og hendelser inntreffer viser at NRK tar sitt samfunnsoppdrag på alvor og er en naturlig del av folks liv og hverdag, sier andaktsansvarlig Helge Gudmundsen.

Helge Gudmundsen

Andaktsansvarlig Helge Gudmundsen synes det er rett og rimelig at NRK tar folks liv og hverdag på alvor og byr på egne andakter når store ulykker og hendelser inntreffer.

Foto: Jon-Annar Fordal / NRK

Da fire ungdommer brutalt ble revet bort i Søgne, familien fra Østfold som aldri våknet opp igjen i bobilen på Ekeberg, jentene i Kristiansund som ble tatt av stormbølga og kirkebrannen på Hønefoss. Hendelser som rystet både et lokalsamfunn, et helt distrikt og som også fikk stor nasjonal oppmerksomhet.

- Å gå på lufta med en vanlig andakt en slik dag vil ofte bli helt feil. Den oppsatte andakt kan ha en form og et innhold som bryter helt med den stemning som råder blant folk, sier Gudmundsen.

Hvem som skal holde den spesielle andakten avgjør Gudmundsen i tett samarbeid med det berørte distriktskontoret. - Det kan være en prest de kjenner godt og som de allerede fra før har et samarbeid med ved store ulykker. Eller det kan være en prest som er involvert i den aktuelle hendelse, fortsetter han.

Ved gass-ulykken som rammet familien fra Østfold var det presten som holdt begravelsen som startet dagen i NRK-studioet med en direktesendt morgenandakt knyttet opp mot den tragedien som hadde inntruffet.

Radio et fleksibelt medium
For morgenverten blir det en ekstra utfordring både å introdusere og plutselig få en lys, levende prest inn i sitt morgenstudio. - Erfaringene og responsen på alle slike andakter har vært svært god. Tilbakemeldingene sier at lytterne er svært fornøyde med at vi er tilstede i lokalsamfunnet på en slik måte, sier Gudmundsen.

Helge Gudmundsen

- Med rundt 400 000 lyttere har morgenandakten på NRK P1 en utrolig stor lytterskare, påpeker Gudmundsen.

Foto: Jon-Annar Fordal / NRK

Presten i studio og den spesielle andakten vil ofte også være måten å dekke både tragiske og positive hendelser som rører distriktet på en spesiell måte. - Dermed kan en egen andakt både virke både som nyhetsdekning og være en beredskap når store ting skjer. Radio er også et fleksibelt radio hvor det er lett å kaste seg rundt og forandre ting. Derfor kan vi på kort varsel snu oss og legge om, påpeker Gudmundsen.

Oftest har de spesialsydde andaktene blitt sendt bare i det berørte distriktet, men da fire ungdommer ble revet bort i voldsom bilkollisjon i Søgne var det en ulykke som også fikk stor nasjonal oppmerksomhet. - Derfor valgte vi å sende en samtale med en av de involverte prestene om hans følelser knyttet opp mot det som hadde skjedd på begravelsesdagen til to av de som mistet livet, forteller Gudmundsen.

Også ved gledelige begivenheter
Han presiserer at det ikke er bare negative hendelser som kan utløse en spesialandakt. - Et kirkejubileum eller andre gledelige begivenheter som opptar et helt distrikt kan også være grunn for en egen andakt, sier han.

Med rundt 400 000 lyttere har morgenandakten på NRK P1 en utrolig stor lytterskare. - Derfor legger vi også utrolig mye arbeid i de sju minuttene vi serverer radiolytterne. Vi finsikter andaktsholderne og vi kvalitetssikrer alle andakter. Neste år kan vi markere 80 år med radioandakt her i Norge. Jeg mener den stadig forsvarer sin plass som en del av vår religisøse arv og kristne forankring, sier Gudmundsen.

Slik ser han det ut fra NRKs oppdrag riktig å fortsette å sende andakter og han ser det riktig ut fra NRKs samfunnsoppdrag å tilby egne andakter når store ulykkker eller begivenheter inntreffer.

Tilstede for alle
- Stadig flere nordmenn har ikke en kristen forankring. Hva når en større tragedie rammer en muslimsk familie eller gruppe?

- Jeg ser det ikke som umulig å be en med muslimsk ståsted inn i andakten på en eller annen måte hvis noe slikt skulle skje. Viktig er det at NRK er tilstede og tar folks liv og hverdag på alvor. Det gjelder alle nordmenn - uansett ståsted. Hvis ikke har ikke andakten noen plass i NRK, sier andaktsansvarlig Helge Gudmundsen i NRKs livssynsredaksjon.

Karen Elisabeth Naalsund

Etter ulykken i mars i år hvor to ni år gamle jenter brutalt ble revet bort la NRK Møre og Romsdal om sin morgensending. Karen Elisabeth Naalsund var en av de mange som tok del i sorgen.

Foto: Eirik Haukenes / NRK