Hopp til innhold

2300 underskrifter mot banning

Den kristne organisasjonen Familie og medier overleverte i dag 2300 underskrifter fra folk som ønsker et bedre språk i NRK til kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas.

Bjørn Olav Hammerstad (t.v.) og Hans-Tore Bjerkaas
Foto: Glenn Slydal Johansen / NRK

Bjørn Olav Hammerstad, som er konstituert generalsekretær i organisasjonen som er et organ for 31 kristne trossamfunn, sier at underskriftene er samlet inn på blant annet kristne festivaler i løpet av sommeren.

– Vi ønsker å vise at språk er viktig for folk. Så lenge vi betaler lisens har NRK en helt spesiell rolle i dette. Alle vi har møtt i sommer sier at dette er viktig for dem, sier Hammerstad.

Underskriftene ble overlevert Bjerkaas i anledning at banning ble tatt opp under dagens møte i Kringkastingsrådet. Rådet konkluderte med at NRK prøver å unngå banning i programmer som de rår over. Unntaket gjelder dramaproduksjoner der banning kan brukes som et virkemiddel for å skape karakterer.

Få klager

Hammerstad er fornøyd med det han hørte under møtet i K-rådet, og deler også synet på dramaproduksjoner. Han er glad for at kringkastingssjefen var tydelig på at programledere ikke skal banne.

Etter at en klage fra Østfold Bygdekvinnelag om banning ble behandlet i Kringkastingsrådet i våres, mener Hammerstad at han allerede ser en bedring på NRK. Under møtet i K-rådet kom det fram at kun fire av totalt 144 klager til NRK de siste tre månedene har dreid seg om banning. Bjerkaas sa at det lave tallet nettopp kunne bety at det er lite banning på NRK.

– Folk flest bryr seg ikke

Professor i leksiografi, og språkkonsulent for NRK, Ruth Vatvedt Fjeld, konkluderte i sitt innlegg på møtet med at folk flest ikke bryr seg så mye om banning i NRK. Hun viste til tidligere språkkonsulent Finn-Erik Vinje, som har sagt at «banning på tv er helt ok, så lenge det skjer etter at barna har lagt seg». Vatvedt Fjeld mener det kun er gruppene «kristenfolket», borgerskapet og de gruppene som tabuene går utover som bryr seg om banningen.

Dette fikk K-rådsmedlem Grethe Fossum til å reagere. Hun sa at hun ikke vil la kristenfolket og borgerskapet bestemme hva hun skal si - og bannet deretter for åpen mikrofon. Når det gjelder ungdomsprogrammer sa Fossum at det må tillates banning. Hun argumenterte for at ungdom har et annet språk enn eldre, og at NRK må tilpasse seg for å henvende seg til forskjellige målgrupper.

Torgersens banning «latterlig»

Dette er ikke Hammerstad enig i. Han mener det heller ikke skal tillates banning i ungdomsprogrammer, og sa for eksempel at Trond-Viggo Torgersens banning i tv-programmet «Hvorfor det?» er latterlig.

– Det er unaturlig for Torgersen å banne, derfor blir det bare latterlig. Torgersen ønsker å oppheve tabuene ved å banne, men det er umulig å oppnå fordi tabugrensene bare flytter seg, sier Hammerstad.

(Kringkastingsrådet 27. august 2009)