Hopp til innhold

Jesus i påsken og musikken

"Jesus i påsken og musikken", Ilen kirke i Trondheim som påskekirka og katolsk midnattsmesse for første gang er noen av de mange programmene med livssynsinnhold i NRK i påska. Se oversikten her.

Ilen kirke

Årets påskekirke i NRK er Ilen kirke i Trondheim. Både i radio og fjernsyn blir det flere gudstjenester fra kirka som legger nær både Nidelva og Trondheimsfjorden.

Foto: NRK

Fredag 11. april

«Påsketanker» Ved inngangen til påskeuka er det Kari Veiteberg som er gjest i «Mot helg». Hun forteller om personen som fascinerer henne aller mest fra påskedramaet.

NRK P1+ kl 5.33/NRK P1 kl 08.20.

Lørdag 12. april

«24 timer i Jerusalem»: Vi er til stede ett døgn i en av verdens mest konfliktfylte og interessante byer: Jerusalem.

Fra seks om morgenen, gjennom hele dagen og natten får vi glimt av hverdagsliv og spente situasjoner mellom menneskene i denne enestående byen.

70 fjernsynsteam var til stede en aprildag for et år siden. Nå i dag, når påsken starter, setter NRK2 sammen med fjernsynskanaler i en lang rekke andre land, av et helt døgn for å vise det unike resultatet.

150 millioner seere skal få oppleve menneskene, de forskjellige kulturene og religiøse motsetningene, den historiske stemningen og politiske spenningen time for time.

NRK 2 kl 06.00.

«God helg»: Ingrid Tunheim (47) har Downs Syndrom. Hun har en sterk Gudstro, som gir henne trøst og oppmuntring i hverdagen.

NRK P1/NRK P1+ 07.03

Les også: Slik blir påsken på NRK

Palmesøndag 13. april

«Mellom himmel og jord»: Marion Kvien mistet ektemannen og et barnebarn i en dramatisk teltbrann for fire år siden. Selv ble hun sterkt forbrent sammen med de tre andre barnebarna som overlevde.

For første gang etter brannen forteller den hardt prøvede kvinnen om marerittet og hvordan hun har kjempet seg tilbake til livet.

NRK P1 10.05, NRK P1+ 21.03

«Palmesøndag i Ilen kirke, Trondheim»: Årets påskekirke er Ilen kirke i Trondheim. På palmesøndag forretter kapellan Lars Sperre. Kantor er David Scott Hamnes.

Les mer: Ilen NRKs påskekirke

NRK1, NRK P1 kl 11.00.

«Jesus i påsken og musikken»: Prest Rolf Hugo Hanssen, sangeren Erlend Ropstad og forfatter Terje Nordby er på ulike måter fasinert av Jesus.

NRK P1+ tlf 11.03.

«Requiem - en musikkdokumentar» Den musikalske dødsmessen varierer fra den helt personlige messen, via Verdis storslagne operaliknende from og frem til de mer politiske ytringer fra Britten, Takemitsu og Penderecki med kommentarer til verdens kriger og katastrofer. Hvordan forholder komponister seg til denne spesielle messen?

NRK2 kl 12.15.

«Gunnars livbåt»: Gunnar Eldjarn er båtbygger i verdensklasse. For ham er håndverket blitt som en filosofi, og han opplever at verktøyet kan bli en forlengelse av kroppen. I "Underveis" forteller om hvordan dette hjalp ham da han mistet sin sønn i Afghanistan.

NRK1 kl 18.00.

«Oss mennesker i mellom»: -Hvordan kan vi minske lidelsen i verden? Det er spørsmålet i samtaleprogrammet «Oss mennesker imellom» på palmesøndag.

NRK P1+ kl 16.40.

«Salmer til alle tider»: byr på nye musikkønsker fra lytterne. Det begynner med hosianna-rop på Palmesøndag, men utvikler seg til en musikalsk påskevandring som ender opp med første påskedag. Og vi fortsetter å bla i den nye salmeboka.

NRK P1+ kl 20.03/NRK P1 kl 22.05.

Mandag 14. april

«Morgenandakten»: - Hvem kan redde påsken? Ja, slik begynner Per Arne Dahl den første andakten i den stille uke. Han er redd for at folk flest ikke vet hvorfor vi i det hele tatt feirer påske.

NRK P1 kl 05.33 og kl 08.20, NRK P1+ kl 07.50.

«Bibelen»: Sju personer presenterer sitt syn på Bibelen og hvorfor den er relevant i dag. Først ut er forfatteren Howard Jacobson som tar for seg historien om skapelsen. Han mener at både ateistene og de som leser Bibelen bokstavelig, tar feil. Myta om verdens opphav er en hyllest til skaperkrafta i seg selv.

NRK1 kl 12.10.

Per Arne Dahl, nyutnevnt biskop i Tunsberg bispedømme.

Per Arne Dahl, nyutnevnt biskop i Tunsberg bispedømme, holder morgenandaktene i radioen i påska.

Foto: Maria Kommandantvold / NRK


Tirsdag 15. april

«Morgenandakten»: Ved Per Arne Dahl. NRK P1 05.33 og 08.20, NRK P1+ 07.50
«Bibelen» Krigsreporter Rageh Omaar vokser opp som muslim. Han tar for seg Abraham, den viktigeste patriarken i både Det gamle testamentet og Koranen. Rageh spør om Abraham er nøkkelen til strid eller fred mellom jødedommen, islam og kristendommen.

NRK1 kl 12.10.


Onsdag 16. april

«Morgenandakten»: Ved Per Arne Dahl. NRK P1 05.33 og 08.20, NRK P1+ 07.50
«Bibelen» Den britiske, konservative, politikeren Ann Widdecombe leter etter det historiske opphavet til moseloven og ser på hvordan de ti budene har preget britisk samfunnsliv i alle år. Hun møter kjente ateister som er uenige med henne.

NRK1 kl 12.10.

«Klostrene ved verdens ende»: Klostrene i Norge har spennende historier. Blant de nordligste var Munkeby og Tautra i Trøndelag, som samtiden mente lå ved verdens ende. Ikke langt fra de gamle ruinene på Tautra ligger nå et nytt cistercienserkloster. Og franske munker kom i 2009 til Munkeby for å starte et nytt kloster der.

Les mer: Klostrene ved verdens ende?

Hvordan opplever lokalmiljøene disse klostrene, og hvilken funksjon har de i en travel, moderne tid?

NRK2 kl 21.05.

Torsdag 17. april

«Musikalsk reise gjennom Jesu lidelse»: Ved Bjørn Tore Pedersen og Tor B. Jørgensen, biskop i Sør-Hålogaland.

NRK P2 kl 08.03.

«Kjærlighet i gode og vonde dager»: Paulus sier at størst av er kjærligheten. Tidligere munk Per Størksen mener kjærlighet er større enn gudstro. NRK P1/NRKP1 + 11.03

«P2s påskeevangelium – Livet»: Ved Vera Kvaal og Jostein Gjertsen.

NRK P2 kl 09.03 og kl 17.03.

«Bibelen»: Selv om dronning Jezebel ble hundemat og Salome ble brukt som seksuell lokkemat, trekker historiker og programleder Bettany Hughes fram flere sterke kvinner i Bibelen. Han er et vindu mot bronsealderen da kvinnen hadde større innvirkning enn senere.

NRK1 kl 12.10.

«Streetlight - lyset kommer tilbake»: Tyfonen raserte livsverket da barnehjemmet på Filippinene ble lagt i ruiner. Nå skal Erlend Johanessen bygge alt opp igjen.

NRK2 kl 19.00.

Egil Mogstad

Egil Mogstad ble nylig vigslet til prest som den første katolikk i Nidarosdomen på 500 år. Møt ham i NRK P1 langfredag.

Foto: Erik Waatland

Fredag 18. april

«P2s påskeevangelium – Døden»

NRK P2 kl 09.03 og kl17.03.

«Langfredag i Ilen kirke, Trondheim»: Musikk- og tekstandakt. Sokneprest Tormod Høyen. Med bla..musikkgruppene Dype spor, FEB, koret Sonare, Børge Pedersen og Karianne Aar. Markus Pedersen leser dikt.

NRK 1, NRK P1 kl 11.00.

«Påskekonsert med Kringkastingsorkestret»: Sangerne Marianne Beate Kielland, Mahsa Vahdat og cellisten Audun Sandvik er solister med Kringkastingsorkestret i denne påskekonserten fra Ris kirke i Oslo. Ari Rasilainen dirigerer og Hildegun Riise er programleder.

NRK 1 kl 11.45.

«Bibelen»: Gerry Adams, politiker og IRA-støttespiller, er opptatt av Jesus. Gerry er katolikk og medlem av kirka . Han er på jakt etter den virkelige, historiske Jesus og ikke den versjonen han lærte om, da han var barn. Hvem drepte Jesus, og hvorfor?

NRK 1 kl 12.10.

«På leting etter godheten»: Programleder Kjetil Lillesæter møter folk som forteller hverdagshistorier om å bry seg. NRK P1 16.03

«David Suchet og historien om Paulus»: Br. dokumentar i to deler. Skuespilleren David Suchet skal finne ut hva som motiverte apostelen Paulus til å misjonere for kristendommen og overvinne den rådende ideologien i Romerriket. NRK1 17.05

«Gjest i NRK P1»: Egil Mogstad, Pater Egil, 65-åringen som nylig ble vigslet til prest som den første katolikk i Nidarosdomen på 500 år. Langfredag er han gjest hos Tron Soot-Ryen.

NRK P1 kl 18.03.

«Klostrene ved verdens ende»: Sendt også onsdag.

NRK 2 kl 19.00.

«Påskefeiring i Spania» Arnt Stefansen rapporterer om de fargerike prosesjonene som samler en million deltakere og tilskuere i Spania.

Marianne Beate Kielland

Marianne Beate Kielland er solist med Kringkastingsorkestret i påskekonserten som sendes på NRK1 langfredag.

Foto: Bård Skar / NRK

NRK1 kl 22.45.


Påskeaften lørdag 19. april

«God helg»: Pernille Astrup er nettprest i Sjømannskirken. Hun trøster ensomme ungdommer - på chat.

NRK P1/NRK P1+ kl 07.03.

«P2s påskeevangelium – Ventingen»

NRK P2 kl 09.03 og kl 17.03.

«Bibelen» Paulus er en viktig kilde for historien om kristendommen. Flere konservative kristne siterer han når de stenger homofile eller kvinnelege prester ute av kirka. Tom Holland, kjent historiker, mener at både liberale så vel som konservative kristne, har mye å takke Paulus for.

NRK1 kl 12.40.

«Påskenattsmesse fra Roma» Direktesending fra Vatikanet med Pavens påskepreken.

NRK2 kl 20.25.

Erik Hillestad, daglig leder i Kirkelig Kulturverksted

Erik Hillestad, daglig leder ved Kirkelig Kulturverksted, forteller om møtet med andre kulturer og religioner på NRK2 1. påskedag.

Foto: Marianne Lystrup


1. påskedag søndag 20. april

«P2s påskeevangelium – Forvandlingen».

NRK P2 kl 09.03 og kl 17.03.

«Mellom himmel og jord»: Arne Berggren snakker om ungdomstid og gudstro.

NRK P1 10.03, NRK P1+ 21.03

«Påskedag i Ilen kirke, Trondheim»: Høytidsgudstjeneste med sokneprest Tormod Høyen. Kantor David Scott Hamnes. Therese Ulvan, Børge Pedersen og blåsere fra Ila Brassband medvirker.

NRK 1, NRK P1, NRK P1+ kl 11.00.


«Håpsgudstjeneste»: Fra Olavskirken Modum Bad i Buskerud Predikant og liturg er påtroppende biskop Per Arne Dahl. Tekstleser: Jon Erik Braathen. Musikalsk ansvarlig Helge Harila. Sendt første gang 2012.

NRK P1+ 11.03

«Bibelen»: Er Johannes' åpenbaring en sann orgie i 'hat, sinne, hevn og ødeleggende raseri', slik forfatteren DH Lawrence hevda? Dr. Robert Beckford gransker to heilt ulike tolkinger av den siste boka i Bibelen. Kan det være grunn til å se på Åpenbaringen som en oppfordring til å slåss for det revolusjonære budskapet i kristendommen?

NRK1 kl 12.45.

«David Suchet og historien om Paulus»: Skuespilleren som gir liv til mesterdetektiven Poirot, foretar en storslått reise ved Middelhavet. På tre hundre år vokste den kristne menigheten fra rundt tusen til seks millioner tilhengere. Et livsverk som lever den dag i dag.

NRK 1 kl 17.05.

«På kanten av livet»: Atle Dahl fra Stavanger tiltrekkes av ekstreme utfordringer. Jakten på å mestre det som er helt på kanten, har blitt et sterkt livsvalg for ham, og mestringsfølelsen er den store tilfredsstillelsen.

NRK1 kl 18.00.

«Nidarosdomen»: Hvordan hadde det seg at den store domkirken ble bygget nord i Norge på 1200- tallet? Om kirkebygget og dens rolle i historien.

NRK2 kl 18.25.

«Sanger fra katakombene»: Musikkprodusenten Erik Hillestad har spilt inn plater i flere land og verdensdeler. Han forteller om hva møtet med andre kulturer og religioner har gjort med hans egen kristne tro. I programmet er han med koret SKRUK for å gjøre en plateinnspilling i et syrisk-ortodoks kloster.

NRK2 kl 19.40.

«Påskesalmer til alle tider»: Første påskedag blir det to timer med påskesalmer. Først lytternes ønsker på NRK P1+, så er Geir Gundersen gjest i studio hos Helge Gudmundsen på NRK P1.

NRK P1+ 20.03/NRK P1 kl 22.05.

«Jesu oppstandelse og himmelfart beskrevet av far og sønn»: Johann Sebastian Bach hadde flere musikalske sønner - og den mest berømte av dem ble Carl Philip Emanuel Bach som ble født i 1714, altså for 300 år siden.

Fra Leipzig Bach Festival i 2004 hører vi verk av far og sønn Bach fremført av det beste innen barokk fremføringspraksis. J.S.Bach: ''Lobet Gott in seinen Reichen'' og C.P.E.Bach:''Die Auferstehung und Himmelfahrt Jesu''. Orkesteret La Petite Bande, koret Ex Tempore og solister - alt under ledelse av Sigiswald Kuijken.

NRK 2 kl 21.10.


2.påskedag mandag 21. april

«Festspillgudstjeneste fra Røros kirke»: Andre påskedag sendes gudstjeneste fra Røros kirke fra vinterfestspillene i Bergstaden.

Liturg og predikant er sogneprest Vivi Schwencke Johnsbråten. Musikerne Olav Luksegård Mjelva og Erik Rydvall medvirker. Organist er Stephen Hicks.

NRK P1/NRK P1+ kl 11.03.

«Ingrid Bjerkås - hun våget å gå foran»: Ingrid Bjerkås er første kvinne som ble prest i Den norske kirke. Hun sto i striden der både prester, biskoper og Menighetsfakultet motarbeidet henne aktivt.

Men hun fikk en varm mottakelse som prest på Senja sommeren 1961, og menigheten elsket henne.

Femti år etter sin innsettelse hylles hun som foregangskvinne i kirken, og Menighetsfakultetet beklager den behandlingen hun fikk.

NRK 1 kl 14.05.

Tirsdag 22. april

«Morgendandakten»: Geir Gundersen er tilbake som andaktsholder, og begynner tradisjonen tro med et «god morgon» til sine lyttere. Det skal handle om påsketro første uke etter påske.

NRK P1 tirs-tors, kl 05.33 og 08.20, NRK P1+, tirs-tors kl 07.50.