Hopp til innhold

DAB-salget skyter fart

DAB-salget i Norge skyter fart. I fjor ble det solgt 667 000 digitale radioer, i 2016 er salget ventet å bli opp mot en million.

Salget av DAB-radioer har økt kraftig. 90-åringen Nils Porsanger fra Tana er blitt digital lytter.

90-årige Nils Porsanger er en av de mange som har kjøpt seg DAB-radio det siste året. I fjor ble nesten 700 000 digitale radioer solgt.

Det er Elektronikkbransjens årsoppsummering som viser at salget av DAB-radioer økte med over 30 prosent i fjor og endte på 667 000 radioer eller enheter med digitalradio innebygd.

Bærbare DAB-radioer selges det absolutt mest av. Nesten halvparten, 310 000, var bærbare radioer.

Treghet på bilfronten

Salget av digitale bilradioer vokser også, men mens det knapt lenger selges rene FM-radioer lenger selges det stadig vekk mange bilanlegg uten digitalt mottak. Totalt ble det omsatt 210 000 bilradioer, drøyt halvparten hadde digitalt mottak.

- I bilsegmentet er andelen rene FM-radioer fremdeles for høy. Her hviler det et ansvar på landets bilforhandlere og bilimportører, kjøper man en ny bil i 2015 bør den ha digitalradio, sier Mari Hagerup, kommunikasjonssjef i Digitalradio Norge i en pressemelding.

Ettermonterer biladaptre

Elektronikkbransjens tall inkluderer ikke salg av adaptere, som brukes for å oppgradere en FM-radio til DAB. Opplysninger fra andre markedsaktører tyder på at det i fjor ble solgt minst 50.000 slike.

- Vi har sett store bevegelser i bilmarkedet det siste året og er tilfreds med å se at bilbransjen er i ferd med å tilpasse seg omleggingen. Samtidig er det gledelig å se at oppgradering av bilparken nå også foregår i eldre biler i form av ettermonterte DAB-adaptere, sier Hagerup.

Bytter ut i hus og heim

Elektronikkbransjen har også laget prognoser for hvordan de tror salgsutviklingen vil bli i år og neste år.

For 2015 stipulerer de at totalt 850 000 DAB-radioer vil bli solgt og at salget vil nærme seg millionen i år 2016.

Stemmer de salgsanslagene betyr det at en stor del av den norske radioparken vil være byttet ut med digitale apparater innen 2017.

Les også: Kjøper DAB-radio for å høre P1+

Norge går først

Beslutningen om når det norske FM-nettet skal slukkes vil naturlig ha stor innflytelse på salgstallene framover.

Planen er som kjent at Norge som første land i hele verden skal slukke sitt FM-nett i 2017.

Norske slukkekrav innfridd

I løpet av fjoråret ble kravene fra Stortinget som måtte innfris hvis FM-nettet skulle kunne slukkes i 2017 innfridd.

I Norge lytter nå 53 prosent til radio digitalt og 99,5 prosent kan ta inn NRKs kanaler digitalt, mens nettet for de kommersielle kanalene når minst 90 prosent av alle potensielle norske radiolyttere.

Nå på vårparten vil regjeringen konkludere om den norske slukkingen av FM-nettet vil skje som planlagt i 2017.

Les mer: 53 prosent hører digital radio

Men også i våre naboland forbereder man teknologiskiftet.

Storbritannia følger etter

Den britiske kulturministeren Ed Vaizey sa nylig at slukkekravene som er satt i Storbritannia kan være nådd i løpet av et par års tid.

Mens det norske DAB-nettet i det store og hele sto ferdig i fjor, bygges det britiske nettet stadig ut. Neste år skal 97 prosent av britene kunne ta inn BBCs nasjonale kanaler, mens 91 prosent skal kunne ta inn lokale DAB-sendinger.

Danmark i 19, Sverige i 22

I november i fjor ble en plan for overgangen til digitalradio i Sverige lagt fram. Som antydet tidligere sies det her at radioen i Sverige bør være heldigital senest i 2022.

I Danmark er det allerede gjennom en medieavtale sagt at FM-nettet skal slukkes i 2019, hvis spesifikke slukkekrav er innfridd senest i 2018.

Les mer: Skandinavisk DAB-enighet