Jordal

OPTIMISTISK 70-ÅRING: – Jeg har venner som er eldre enn meg og som plutselig opplever den store kjærligheten. Kanskje det skjer med meg også. Jeg har fortsatt draget av og til selv om jeg kanskje ikke er førstevalget lenger, sier Helge Jordal til NRK.

Foto: Lars Wallace / NRK

Helge (70) jakter fortsatt den store kjærligheten

I dag fyller skuespillerlegenden Helge Jordal 70 år. – Jeg har ennå draget på damene selv om jeg kanskje ikke er førstevalget lenger!

Erkebergenseren er kjent fra en rekke suksessfilmer, blant annet «Orions Belte». Han har både St. Olavs Orden og Amandas ærespris. 17. februar fyller Helge Jordal 70 år, men privat har han status som singel.

– Drømmer du fortsatt om den store kjærligheten?

– Av og til, men man kan ikke få alt. Jeg har det i lange perioder fint med å være alene. Livet mitt er fantastisk, selv om det også har vært turbulent, sier han.

70-årsjubilanten vet at store ting i livet kan skje når man minst aner det.

– Jeg har venner som er eldre enn meg og som plutselig opplever den store kjærligheten. Kanskje det skjer med meg også. Jeg har fortsatt draget av og til selv om jeg kanskje ikke er førstevalget lenger, sier Helge Jordal til NRK.

Helge Jordal trosset foreldrene og ble skuespiller. Han flyttet til Oslo og lærte seg å prate pent. Men det var først da han spilte roller som smugler og fyllefant at han ble kjent for alvor. Så ille var det, at fansen i en periode nærmest rev klærne av ham. Programleder: Vegard Larsen (4:9)

HELGES LIV: Helge Jordal flyttet til Oslo og lærte seg å prate pent. Men det var først da han spilte roller som smugler og fyllefant at han ble kjent for alvor. Så ille var det, at fansen i en periode nærmest rev klærne av ham, forteller han i denne TV-dokumentaren.

Vil ikke bli pensjonist

Den aktive skuespilleren har ingen planer om å pensjonere seg ennå.

– Jeg tenker egentlig ikke på pensjonisttilværelsen. Når alderdommen tar deg, må du jo det. Men hos meg er det så mye som koker, så mye som skal gjøres: Jeg skulle hjulpet min sønn, vært med barnebarna, pusset opp leiligheten – ting som jeg egentlig gleder meg til. Men jobben tar meg hele tiden, så det blir litt lite tid til privatliv.

– Savner du det?

– Av og til. Men jeg tenker at jeg ikke kan få alt. Livet mitt har vært fantastisk selv om det har vært lite borgerlig!

Min far sa: Husk at de du treffer på veien oppover risikerer du å treffe på veien nedover, så du må bare oppføre deg!

Helge Jordal, 70-årsjubilant
Helge Jordal 70 år

OPTIMISTISK 70-ÅRING: – Jeg har venner som er eldre enn meg og som plutselig opplever den store kjærligheten. Kanskje det skjer med meg også. Jeg har fortsatt draget av og til selv om jeg kanskje ikke er førstevalget lenger, sier Helge Jordal til NRK.

Foto: Marthe Njåstad / NRK

Preget av cowboytiden

Han startet sin yrkeskarriere som bryggesjauer, men endte som skuespiller. Helge Jordal innrømmer at karrierevalget hans er preget av etterkrigstidens westernfilmer.

– Du kommer ikke utenom Marshall-tiden, da cowboy- og westernkulturen kom til Norge. Vi fikk hjelp fra USA, men måtte ta imot kulturen deres samtidig. Dette var før TV-ens tid, så vi gikk på kino, så alle filmene og lærte alle revolvertriksene. Jeg ble preget av den kulturen: Frihet, «en mann er en mann» og «et ord er et ord», satt i ryggmargen, sier han.

Jordal husker fortsatt at en kulturarbeider viste «Helan og Halvan i ørkenen» med projektor på kjøpesenterveggen til Kløverhuset i Bergen.

– Det var en fantastisk vinterkveld med masse unger som så ørkenfilm på utekino mens det snødde foran lerretet!

Han drømte om å bli tømmerhogger i Canada og tjene mange penger. Men så gikk USA inn i Vietnam og brukte napalm. Da ble amerikadrømmen ødelagt og bidro til Jordals økende politiske engasjement.

– Vi var hippier, kledde oss opp og gikk i protesttog. Men jeg skjønte at det livet krevde en enorm disiplin, akkurat som skuespilleryrket.

LES OGSÅ: Flammende kritikk mot den nye ledelsen

Orions belte

FILMSUKSESS: Orions belte er en norsk action-thrillerfilm fra 1985, regissert av Ola Solum, basert på romanen ved samme navn av Jon Michelet fra 1977. (Fra v.) Sverre Anker Ousdal, Helge Jordal og Hans Ola Sørlie.

Foto: Filmeffekt AS

Gjennombruddet

En dag så han en annonse for Teaterskolen i Dagbladet. Han søkte, og kom inn på første forsøk, gikk der fra 1968 til 1971 før han hadde et praksisår på Trøndelag Teater og videre derfra til Nationaltheatret, hvor han var ansatt frem til 1977. Det skulle gå ytterligere syv år før Jordals figur skulle bli kjent langt utover landets teaterscener.

I 1985 kom Jordals definitive gjennombrudd med den Ola Solum-regisserte filmen «Orions Belte». Jordal fikk Amanda-statuetten for beste mannlige skuespiller, og filmen ble sett av 700.000 kinogjengere.

Helge Jordal

2016: Helge Jordal står i Vågen i sin hjemby Bergen.

Foto: Lars Wallace / NRK

LES OGSÅ: Vil lage ny versjon av «Orions belte»

Et ensomt yrke

Det var andre tider og samfunnsholdninger i Helge Jordals unge år. Han husker at kjæresten ble nektet servering av en halvliter øl fordi «damer kun skulle serves i glass». Og at homofile kunne bli banket opp på gaten uten at noen gjorde noe, fordi «det bare var slik».

Han sammenligner teater med å leke, å finne gode måter å fortelle historier på. Noen får publikum til å høre bedre etter enn andre.

Helge Jordal. Fra lanseringen av DNS' program for 2008

2008: Helge Jordal. Fra lanseringen av DNS' program.

Foto: DNS

– Da skjønner du at det er en kriterieskala innen måten å fortelle på. Den ønsker man å få til best mulig, sier Jordal.

Han forteller at han ikke kommer fra materielt rike kår. Ti stykker på to rom og kjøkken, slik bodde hans bestemor og bestefar på Nordnes. De mistet alt i bergensbrannen i 1916, så jobbet de seg opp igjen før tyskerne kom og tok fra dem alt.

I 2014 inviterte Riksteaterets sjef Ellen Horn Jordal til å reise til 22 kystbyer med en forestilling basert på sanne historier om norske sjømenn. Turneen gikk fra Vadsø og Hammerfest i nord til Mandal i sør.

Enmannsforestillingen het «Førstereis» og handlet om sjømannen som heller feirer julen til sjøs enn på land, fordi han ikke har andre å feire sammen høytiden med.

– Skuespilleryrket er kjedelig og veldig ensomt, men blir kjempegøy om man bare klarer å holde ut. Det er en motsetning der, som ellers i livet. Vi trenger både glede og sorg for at ting skal bli ordentlig, sier Jordal.

Vi var en haug med unger som så ørkenfilm på utekino i Bergen mens det snødde foran lerretet!

Helge Jordal, mimrer om barndommen
70-åringen prøver å huske 31 år tilbake, da han ble rikskjendis etter denne filmreplikken.

ORIONS BELTE: Klarer Helge å huske sin 31 år gamle filmreplikk?

LES OGSÅ: Helge Jordal på metal-cover

Tøffe tak på privaten

Han innrømmer at han har hatt vanskelige perioder i livet, som han sønn misliker at han forteller om. I 1971 brøt Helge Jordal sammen og ble lagt inn på lukket avdeling, noe han tidligere har fortalt om i Dagbladet.

Helge Jordal

2006: Skuespiller Helge Jordal ble slått til ridder av 1. klasse, St. Olavs Orden. Her med medalje og diplom.

Foto: Hommedal, Marit / SCANPIX

– Dette er vanskelig å snakke om. Det ble for mye for meg da vi skulle etablere oss, og jeg kom inn i et intellektuelt miljø i Oslo. Jeg kjente den gamle, borgerlige måten å leve på med hus og hjem, og at alt skulle være på stell. Samtidig sa vi «make love, not war». Så det ble fullt krasj og litt for mye for en gutt fra gaten i Bergen.

Dette var i en tid da alle snakket om de ytre ting og hvordan vi skulle ordne opp i verden, men ingen snakket om hvordan man hadde det inne i seg.

– Jeg prøvde så godt jeg kunne. Skulle jeg gjort det bedre måtte det gått på bekostning av jobben ... Men jeg er imot å filosofere over snøen som falt i fjor.

Helge Jordal forteller at hans foreldre syntes hans yrkesvalg var «helt vanvittig». Oppfatningen var at man ikke kunne leve av å være skuespiller og musiker på den tiden.

– Du må få deg skikkelig arbeid!

Likevel kom faren, med bakgrunn som avisbud, sjømann og lokomotivfører, for å se alt sønnen gjorde på scenen.

– Min far sa: Husk at de du treffer på veien oppover risikerer du å treffe på veien nedover, så du må bare oppføre deg!

Jeg trengte flere år på å lære meg å spille full på scenen.

Helge Jordal, skuespiller
Helge Jordal

INGEN PENSJONSPLANER: – Jeg tenker egentlig ikke på pensjonisttilværelsen. Når alderdommen tar deg, må du jo det. Men hos meg er det så mye som koker, så mye som skal gjøres!

Foto: Marthe Njåstad / NRK

– Vanskelig å spille full

Jordal innrømmer at han trengte flere år på å lære seg å spille full på scenen.

– Du må ha kontroll og selvdisiplin. Alt ligger i tyngdepunktet, at du kan flytte den dit du vil. Jeppe var full halve forestillingen, og det tar tid å lære. Alt fra å le og grine til å være full.

Førstereis

PÅ RADIO: Helge Jordal i studio under innspilling av Radioteatrets Førstereis.

Foto: NRK Radioteatret

– Det er mye «gøyere» å spille gangster enn førsteelsker. En gangster er mye mer sammensatt, og inspirerende for en skuespiller. Det er sikkert riktig at det har vært min styrke.

Jordal har også dubbet stemmen til ulike figurer og dyr. Det liker han godt.

– En trist hund kan være fryktelig trist, og du kan tøye tegningen som produsenten har skapt. Det er gøy!

LES OGSÅ: Nå snakker DNS-direktøren ut etter arbeidskrangelen

Frykter teaterkompetansen forvitrer

Han mener det er et faresignal at teatertradisjonene, og hvordan man skal kommunisere med publikum, nesten er borte mange steder. Ikke minst på Den Nationale Scene hvor han selv har jobbet i årevis.

– Detaljkunnskap, eksempelvis hvordan Ludvig den 14. hang opp draperier, er utrolig viktig å ha på et teater. Kall det idiotkunnskap, men det er viktig!

Tidlig på 70-tallet måtte Helge Jordal snakke riksmål i «Kirsebærhaven» på Fjernsynsteateret.

– Jeg husker at det var en selsom oppsetning, men en fantastisk rolle. Om jeg gjorde det bra eller dårlig husker jeg ikke.

Da Jordal begynte karrieren etter teaterskolen var østnorsknormalen scenespråket, og han hadde egen talepedagog.

– Hvis du ikke kunne riksmål risikerte du å ikke få roller. Så jeg tok ekstra i. De som ikke kjente meg trodde jeg kanskje en gang hadde bodd i Østfold, flirer Helge Jordal.