Hopp til innhold

– Enkelte feil kan gi fatale konsekvenser

DNA-analysen i Monika-saken kunne vært gjort av et privat norsk firma allerede da hun døde. – Norsk politi trenger sjekklister for å sikre at de ikke glemmer viktige spørsmål, sier ekspert på etterforskingsfeil.

Åtte år gammel jente funnet død

LA BORT SAKEN: Politiet la bort etterforskningen ni måneder etter at Monika (8) ble funnet død. Politioverbetjent Asbjørn Raklev har tatt doktorgrad på faren for etterforskningsfeil. Han mener norsk politi trenger jobb-manualer med konkrete sjekklister for å unngå å overse viktige etterforskningsskritt.

Foto: Mathiesen, Tor Erik H. / NTB scanpix

Alle mennesker gjør små feil hele tiden. Utfordringen er at enkelte feil kan gi fatale konsekvenser.

Asbjørn Raklev, politioverbejent og forsker

Politiet i Hordaland har fått kritikk fra flere hold for etterforskningen av dødsfallet til Monika Sviglinskaja (8).

Mellom annet fordi de ikke tok i bruk DNA-analysen, som nå kan ha pekt ut drapsmannen til 8 år gamle Monika. Denne var tilgjengelig gjennom et privat norsk firma alt i 2011, skrev BT.no i går.

Politioverbetjent Asbjørn Raklev har tatt doktorgrad på faren for etterforskningsfeil. Han mener norsk politi trenger jobb-manualer med konkrete sjekklister for å unngå å overse viktige etterforskningsskritt.

– Utfordringen er at vi ikke har et system for kontroll i reelle straffesaker som sikrer at de får tilstrekkelig og nødvendig trening og ikke minst tilbakemelding på det arbeidet de gjør.

– Skjer det ofte feil på grunn av dette ikke er på plass?

– Alle mennesker gjør små feil hele tiden, det er menneskelig. Utfordringen er at enkelte feil kan gi fatale konsekvenser, sier Raklev.

BAKGRUNN: – Fant DNA på belte rundt Monikas hals

– Se mot Storbritannia

Jente funnet død i Sund kommune

ETTERFORSKINGSARBEID: – Politiet trenger sjekklister for ikke å glemme viktige spørsmål, mener ekspert på etterforskningsfeil.

Foto: Eirik Hagesæter/Bergensavisen
Jente funnet død på Sund

SUND: Åtte år gamle Monika ble funnet død i 2011. Nå er den tidligere samboeren til moren, siktet for drap.

Foto: Presttun, Remi Bøe / NTB scanpix

Raklev vil ikke kommentere Monika-saken spesielt, men sier politiet må få bedre kontrollrutiner for sin egen etterforskning.

– Der man i verste fall står ovenfor et drap er det viktig at man utelukker de alternative hypotesene. Norsk politi trenger sjekklister for å sikre at de ikke glemmer viktige spørsmål, sier etterforskningseksperten.

Sjekklister og metodebeskrivelser er ment som støtte for etterforskerne mener Rakelv.

Han mener det er viktig at politidirektoratet nå kommer på banen når det gjelder faget etterforskning.

– Vi trenger klarere minimumsstandarder og krav til metodikk. Det har britene klart og det burde vi også få til.

Asbjørn Rakelv mener sjekklister er fremgangsmåten politiet bør bruke for å redusere risikoen for å overse viktige etterforskningsskritt.

– Disse sjekklistene vil gjøre at informasjon som er påtrengende nødvendig dersom man står overfor et drap, ikke oversees i initialfasen.

– Kritikkverdig

Geir Gudmundsen

Politimester Geir Gudmundsen i Hordaland politidistrikt vedgår at etterforskningen og henleggelsen av saken er kritikkverdig.

Gudmundsen har vedkjent at etterforskningen og henleggelsen av saken i fjor er kritikkverdig, men han vil fremdeles ikke kommentere detaljer om hvorfor politiet gjorde som de gjorde.

– Det som skjedde konkret på de forskjellige områdene i etterforskningen, har ikke jeg kunnskap til, sier politimesteren.

Gudmundsen sier politiet skal bruke det statlige Folkehelseinstituttet, som ikke fikk den mer detaljerte DNA-analysemetoden før i fjor.

– Det er Folkehelseinstituttet som er ekspertisen på dette. Vi legger til grunn at de har det nødvendige utstyret for å gjøre de testene som skal gjøres, sier Gudmundsen til NRK.

– Det private firmaet sier de har blitt benyttet av tre andre politikammer?

– Ja, det kjenner ikke jeg til.