Hopp til innhold

Ny utsettelse for Fedje-ubåten etter opprør i regjeringspartiene

Avgjørelsen om heving eller tildekking av Fedje-ubåten blir utsatt enda en gang. Det skal være snakk om opprør internt i alle regjeringspartiene.

U-864

MILJØBOMBE? Vraket av den tyske ubåten U-864 ligger utenfor Fedje helt nord i Hordaland. Debatten om heving eller tildekking har pågått i mange år.

Foto: Geoconsult/Kystverket

Opprør i flere av partiene i Regjeringen gjør at avgjørelsen om heving eller tildekking av Fedje-ubåten settes på vent. Det skriver Bergens Tidende lørdag.

Lekkasje om Ap-avgjørelse

Tidligere denne uken ble det hevdet at krefter internt i Arbeiderpartiet allerede hadde bestemt seg for å gå inn for tildekking av vraket av U-864. Nyheten skal ifølge avisen ha skapt opprør i flere av regjeringspartiene, noe som har gjort at saken på nytt settes på vent.

Spesielt på Vestlandet er fylkesledere og lokalpolitikere i de tre partiene sterkt imot en tildekking. Ubåtvraket utenfor Fedje har flere torpedoer og 65 tonn med kvikksølv om bord, og omtales som en tikkende miljøbombe.

Avgjørelsen om tildekking skulle etter planen presenteres i revidert statsbudsjett, som legges frem tirsdag. At saken sprakk i media allerede denne uken, skal ha skapt fullstendig opprør internt i partiene.

Bekrefter ny runde i Sp

Fylkesleder i Senterpartiet i Hordaland, Jostein Ljones, bekrefter oppropet fra de rødgrønne partiene i vest.

– Det blir en ny runde om dette, i hvert fall i Senterpartiet. Jeg har også forståelse for at det kan komme til å skje i andre parti. Jeg skal ikke mene for mye om hva som skjer hos andre, men jeg har en forventning av at det skal skje.

– Vi tar på alvor det presset som er lokalt, og vil vise hva som er folkets mening i regjeringspartiene her borte, sier han til NRK.no.

– Saken har gått for raskt frem

Han mener at mest mulig av vraket og kvikksølvet må opp fra havbunnen.

– Saken har gått for raskt frem, og vi skal utrede alle alternativ for heving. Vi skal ikke ha flere utredninger, men vi bør heve den giften som er mulig å heve. Og så får en dekke til det som er uforsvarlig å ta opp, ser Ljones.

Han tror ikke partiledelsen i SV, Sp og Ap har skjønt hvor mye saken betyr for vestlendingene.

– Vi har ikke fått formidlet helt klart hva dette betyr for oss her vest. Det har ikke blitt tatt nok hensyn til sentralt, verken i mitt eget parti eller de andre regjeringspartiene.

Venstre: – Et narrespill

I opposisjonen kaller Venstre-nestleder Terje Breivik det hele et narrespill.

Terje Breivik

NARRESPILL: Regjeringen trenerer og narrer folk på Vestlandet, mener Terje Breivik i Venstre.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB Scanpix

– Dette er vanskelig å tolke på noen annen måte enn en trenering for å unngå å ta kostnaden med heving. Derfor virker det nesten som et narrespill for Vestlandet, og spesielt for lokalbefolkningen på Fedje.

– Nå har vi fått mange nok rapporter til å vite at heving er mulig, om enn ikke risikofritt. En kan i hvert fall heve mest mulig av kvikksølvet, og dekke til resten. Det er vanskelig å forstå hvorfor Regjeringen ikke iverksetter handling, sier Breivik.

Han tror aldri saken ville blitt utsatt om ubåten lå i nærheten av hovedstaden.

– Dette hadde aldri skjedd om ubåten lå i Oslofjorden. Hadde den ligget der, hadde de gjort noe for lenge siden, sier Breivik.

Bellona er positive

I motsetning til Venstre, er miljøstiftelsen Bellona positive til utsettelsen.

– Vi tolker det som nå skjer som positivt. Det later til at regjeringen tar en timeout og revurderer de reaksjoner som har kommet fra hele Vestlandet og fra miljøbevegelsen, sier Sigurd Enge, rådgiver i maritim forvaltning i Bellona, til NTB.

Lokalbefolkningen og miljøbevegelsen har i flere år arbeidet for at vraket må heves.

– Prosessen hittil har vitnet om maktarroganse fra Arbeiderpartiet. Vi håper at de nå tenker seg om én gang til. Det er viktig at dette ikke ender som en hastebeslutning tatt på bakrommet, sier han.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.