Hopp til innhold

Uvisst om statlig hjelp

Ett år etter raset i Hatlestad terrasse er det fremdeles uvisst om staten vil hjelpe kommunene med å kartlegge hvor det er fare for jord og steinras.

Hatlestad Terrasse husrekke
Foto: Scanpix

For et halvt år siden ba Fylkesmannen i Hordaland staten hjelpe til med å peke ut rasutsatte områder.

Beredskapssjef Rune Heradstveit venter fortsatt på svar.

- Vi skulle ønske at det ble satt av mer midler slik at det ble en nasjonal kartlegging, i alle fall i de kommuner og fylker som var mest utsatt, så fort som mulig, sier han.

Det haster

Det haster for beredskapssjef Rune Heradstveit i Hordaland. Han har bett om hjelp fra staten til å undersøke skråninger og hellinger i fylket der det er fare for jord- og steinras. Nå har høstregnet satt inn for fullt, og det kan rase når som helst.

-  Jeg er helt sikker på at vi kommer til å få ras i høst i områder som kanskje ikke har hatt det før, sier han.

Trenger nasjonal satsing

For et år siden ble flere hus i Hatlestad terasse truffet av et jordras. 3 personer mistet livet. Bergen kommune har på eget initiativ startet arbeidet med å kartlegge alle skråninger med tanke på rasfare. Men de fleste andre kommunene har ikke gjort denne jobben. Derfor må det nå en nasjonal satsing til for å hindre at ekstremværet skal ta nye liv, mener Heradstveit.

-Det er klart en skulle ønske at det ble gjort en kartlegging, men også få gjennomført tiltak før en eventuelt får  slike ras.

- Det går relativt sent

Ifølge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap er de igang med å planlegge en nasjonal satsing mot rasutsatte områder, men konklusjonen er ikke klar.

Underdirektør Nils Ivar Larsen er lei for at det har tatt så lang tid å gi svar på spørsmålet fra Hordaland. Men han lover at spørsmålet om rassikring i Norge skal få ny prioritet.

- Det går jo relativt sent og mange kommuner er nok utålmodig, sier han.