Hopp til innhold

Vårstormen på Vestlandet har løyet

Meteorologene advarte om at vårstormen på Vestlandet kunne skape trøbbel både i trafikken og i folks hager. Tirsdag kveld har vinden snudd.

Ida Marie Solbrekke

KRAFTIG VIND: Statsmeteorolog Ida Marie Solbrekke ba folk passe på ting som ligger løst utendørs.

Meteorologisk institutt sendte ut obs-varsel for Rogaland og Hordaland for tirsdag ettermiddag og kveld, grunnet prognoser om østlig liten storm utsatte steder i fjellet. Det var også ventet lokale vindkast på 25-30 m/s i indre strøk.

– Det blir kraftige vindkast i innlandet. Det blir store variasjoner fra sted til sted. Indre strøk av Hardanger er for eksempel veldig utsatt for den østlige vinden, så de vil nok merke det veldig godt, sa statsmeteorolog Ida Marie Solbrekke.

Når NRK tok henne med på Byfjorden i Bergen i 19-tiden, så det ut til at folk flest hadde tatt konsekvensen av værmeldingen, og holdt seg borte fra sjøen.

Solbrekke advarte om at vinden kunne ta godt tak i løse gjenstander.

– Jeg ville anbefalt å sikre løse gjenstander der hvor østavinden vanligvis tar godt, sa hun.

Stengte vei og fergesamband

Uværet begynte tirsdag ettermiddag å skape trøbbel i trafikken. På E134 sør i Hordaland ble veien ved 16.30-tiden stengt mellom Etne og Jøsendal på grunn av uvær.

– Det er sterk vind og nedbør, og ikke fremkommelig, sa trafikkoperatør Eli Solberg ved Vegtrafikksentralen.

Haukelifjell kl 17 5. mai

UVÆR: Slik så det ut på E134 Haukelifjell klokken 17 tirsdag. Flere biler på sommerdekk kjørte seg fast på vei opp fra Røldal.

Foto: Statens vegvesen webkamera

Litt før klokken 17 ble veien gjenåpnet.

Sør i Rogaland ble fergesambandet Lauvik-Oanes stengt på grunn av uværet i en kortere periode. Det var også problemer andre steder på E134.

– I Røldal, på vei opp til Haukeli, står flere biler fast på sommerdekk. De sperrer for annen trafikk, og venter på bergingsbil, sa trafikkoperatør Solberg klokken 16.50.

Vegtrafikksentralen forventet da flere stengte veier og fergesamband utover ettermiddagen og kvelden, men klokken 21.30 kunne Solberg slå fast at det hele hadde gått rolig for seg.

Ikke rapporter om skader

Klokken 22.30 forteller Jørgen Grønneberg, vakthavende meteorolog ved Vêrvarslinga på Vestlandet, at faren er over.

– Det kan jeg ganske bestemt svare bekreftende på, ja. Vi har ikke fått rapporter om noen skader, og folk merket nok den kraftigste vinden kun noen utsatte steder, sier han.

Vinden har nå dreid over på sørøst, og vil i løpet av natten dreie over på sør.

– Da er det kun ytterst på kysten man vil merke den, og det blir heller ikke noen vind å snakke om, kun liten til stiv kuling, sier Grønneberg.