Hopp til innhold

Tok bronse i kokkenes europamesterskap

Ørjan Johannesen skulle forsvare tittelen som Europas beste kokk. Han gikk hjem med bronse.

Ørjan Johannesen for Norge i kokke-EM

SE VIDEO: Teamet til Johannesen gjør seg klare til å servere juryen.

Arenaen i Stockholm var fylt med norske flagg og publikum med kubjeller.

Supporterne var venner og familie som ville se Ørjan Johannesen ta sin andre gullmedalje på rad. En bragd ingen har klart før.

Bocuse d'Or Europe er det uoffisielle europamesterskapet for kokker

kokkekamp

NORSK JURY: Kjendiskokken Eyvind Hellstrøm er den norske representanten i juryen.

Foto: Impuls

.I 2012 vant Ørjan Johannesen europamesterskapet, og i dag skulle han forsvare tittelen.

Fikk bronse

Medalje i EM kvalifiserer videre til verdensmesterskapet, Bocuse d'Or i Lyon, Frankrike. 28-åringen deltok i fjor, men det ble ikke gull i verdens mest prestisjetunge kokkekamp. Han fikk likevel en egen anerkjennelse for fiskeretten sin.

Johannesen representerte Norge, etter at han vant norgesmesterskapet. Han leverte sine retter til juryen onsdag. Hele mesterskapet ble avgjort torsdag kveld.

Under årets Bocuse d'Or ble det ikke gull på austevollingen. I stedet gikk han hjem med bronsemedaljen og 6000 euro.

Vinneren ble laget fra Sverige, mens Danmark tok sølvmedaljen. Ungarn skal holde europamesterskapet om to år.

Ørjan Johannesen

KOKKEKAMP: Ørjan Johannesen forsvarte EM-tittelen sin i dag. Mesterskapet i Stockholm varer i to dager.

Foto: Impuls

– Alltid mer stas med gull

– Bronsemedaljen må vi ta imot, men det er kjekkest å ta imot en gullmedalje. Så vi håper at vi får det i januar neste år istedet, sier Johannesen like etter premieutdelingen.

Med bronse kvalifiserte han til Bocuse d'Or i Lyon, hovedmesterskapet som ofte kalles «kokkenes OL». Det går av stabelen i januar 2015.

– Nå må vi jobbe mot å få gull. Man må være takknemlig for å få medalje i EM, men vi hadde et høyere mål. Vi kan ikke være dårligere enn sist, sier Johannesen.

Svenske Tommy Myllymäk vant mesterskapet på hjemmebane denne gangen. Johannesen tror det kan komme til hans fordel, når han nå ikke får favorittstempelet under hovedmesterskapet.

– Nå er presset størst på Myllymäk, og fokuset blir mindre på Norge. Så kan vi kanskje komme med en overraskelse og vinne, sier Joahnnesen.

Kokken får vite hvilke råvarer han skal jobbe med under mesterskapet i høst. Deltagerne trener på rettene i et halvt år før de skal kokkelerer foran juryen.

Kokkekamp

SMÅ ROM: Kokketeam fra 20 land deltar, over to dager. Mesterskapet er åpent for publikum å se på.

Foto: Impuls

Hellstrøms «Petter Northug»

Johannesen har blitt kalt «kokkekunstens Petter Northug» av Eyvind Hellstrøm. TV-kokken er også medlem av juryen i det prestisjefylte mesterskapet.

Etter den første dagen var Johannesen en av Hellstrøms sterkeste favoritter.

– Spesielt på fiskedelen leverte Norge meget bra, sier Hellstrøm til nettstedet Horecanytt.

Kokkene leverer ulike retter i kategorier, som kjøttallerken og fisk. Hellstrøm mener nordmannen var blant de tre sterkeste kandidatene den første dagen.

– Jeg mener at Ørjan lyktes aller best av alle den første konkurransedagen, med teksturen i fisken. Frankrike leverte også meget bra, men rettene var nesten litt for overarbeidet, sier Hellstrøm til nettavisen.

Det var likevel ikke nok til seier.

Rockekokk

Bocuse d'Or Europe

KOKK OG COMMIS: Ørjan Johannesen har med seg commis Jimmy Øyen.

Foto: LE FOTOGRAPHE

En kokkekamp går ikke stille for seg. Publikum tar med seg kubjeller og jubelrop.

Johannesen har tidligere fortalt at han må øve før mesterskapet, med å kjøre metallmusikk på høyt volum mens han kokkelerer.

– Det er rett og slett for å takle støyen fra supporterne, sier Johannesen.

– Jeg må kunne snakke med de jeg jobber med på kjøkkenet, så vi har hørt på tung rock og metal for å være sikre på at vi klarer å fokusere, sa Johannesen før verdensmesterskapet.