Hopp til innhold

Tok avføringspiller for å slanke seg

Legemiddelverket utreder om avføringsmidler heretter skal selges over disk og ikke rett fra hyllene. – Jammen på tide, sier moteblogger som selv misbrukte piller.

 Cathrine Heienberg

FORTELLER ÆRLIG: Moteblogger Cathrine Heienberg startet sin ekstreme slankekur rett før en sydenferie med kjæresten. Hun følte seg ikke tynn nok til bikini-sesongen og valgte avføringspiller som slankeløsning.

Foto: Tina Rekdal

Moteblogger Cathrine Heienberg fikk tidlig merke kroppspresset, noe hun er åpen om i dag.

– Jeg var kanskje ikke mer en ni år da folk i klassen begynte å kommentere at jeg hadde litt større rumpe enn dem, sier Heienberg.

Den populære bloggeren avslørte den mørke hemmeligheten om sin ekstreme slankekur da hun ga ut boken «Selvskryt» i høst.

– Jeg ønsket egentlig bare å stikke fingeren i halsen. Jeg følte det var litt enklere, men jeg klarte det rett og slett ikke, sier hun ærlig.

Kjøpte pillene ofte

25-åringen kjøpte avføringspiller jevnlig i fire-fem år, og brukte dem før hun skulle på ferie eller fest. Første gang hun tok pillene var i forkant av en sydenferie med kjæresten som 17-åring.

– I mitt hode hadde sommerkroppen førsteprioritet, derfor trodde jeg at avføringspiller kunne annullere feilene og utskeielsene fra dietten, forteller Heienberg.

Jeg tenkte alltid at det var siste pillen, men sånn ble det ikke

Cathrine Heienberg

Da hun dro på apoteket for å kjøpe piller løy hun i kassen og sa at de var til moren.

Bak kassen

En ny ordning kan bli innført i 2016. Såkalt farmasøyt-utlevering har som mål å hindre feilbruk og misbrukt av medikamenter, spesielt blant unge jenter med spiseforstyrrelser.

Legemiddelmeldingen skal behandles på Stortinget like over nyttår.

– Vi utreder om noen reseptfrie legemidler skal settes bak disk slik at kunden får litt ekstra informasjon fra farmasøyten før det kjøpes, sier Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i statens Legemiddelverk.

madsen

UTREDER: Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i statens Legemiddelverk.

Foto: NRK

Fagdirektøren tror endringen kan føre til mindre misbruk og bedre informasjon.

– Det vil bli en høyere terskel, fordi man må spørre farmasøyten om produktet. Da kan farmasøyten lettere si nei, eller gi informasjon til pasienten, sier Madsen.

Tove Ytterbø er leder i Norges Farmaceutiske Forening og håper produktene blir plassert bak kassen.

– Dette er en problemstilling som blir diskutert i fagmiljøet. Ordningen sikrer at kunden får riktig rådgivning, og man kan forklare disse jentene at middelet ikke har den effekten de er på jakt etter, sier hun.

Støttende

Cathrine Heienberg håper færre vil misbruke tabletter i fremtiden.

– Det er på tide at noe gjøres. I Norge kjøpte jeg jevnlig tabletter, jeg så ned i bakken og ville ikke ha noen samtale med betjeningen. Men én gang, i England, sa damen bak kassen at hun måtte hente sjefen, for hun var skeptisk til å selge meg avføringstabletter, sier Heienberg til NRK.

Etter denne hendelsen var 25-åringen så flau at hun løp ut. Vendepunktet kom noe senere.

– Jeg skulle igjen til Syden og hadde tatt pillen. Denne gangen besvimte jeg, slo hodet i vaskemaskinen og lå på baderomsgulvet i en halvtime. Dette endret livet mitt, sier Heienberg.