Hopp til innhold

Tjuvfiskere herjer ved oppdrettsanleggene

Ulovlig fiske i og ved oppdrettsanlegg kan gi fatale konsekvenser for villaksen. Nå tar Fiskeridiretoratet opp jakten på synderne.

Oppdrettslaks

TJUVFISKE: Fiskeridirektoratet får stadig flere meldinger om fiske i og ved oppdrettsanlegg.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Fisker man for nært anleggene, er faren stor for at kroker kan hekte seg opp, spesielt i forbindelse med spyling av merdene. Fisker man oppi selve merdene, anmelder vi fiskerne, sier seniorrådgiver Geir Martin Kvamme.

Munin

SKAL JAKTE FISKERE: Fiskeridirektoratets fartøy «Munin» skal patruljere oppdrettsanleggene.

Foto: Fiskeridirektoratet

Fiskeridirektoratet har den siste tiden fått stadig flere meldinger om ulovlig fiske i og ved oppdrettsanlegg. Derfor har de nå bestemt seg for å instruere besetningen fartøyet sitt «Munin» om å være særlig på utkikk etter denne formen for lovbrudd.

Etter akvakulturdriftsforskriften er det forbudt å fiske nærmere enn 100 meter av et oppdrettsanlegg, og forbudt å ferdes nærmere enn 20 meter.

– Vi har spesielt fått mange meldinger fra Sunnhordland om at fiskere har vært ved og i anleggene, sier Kvamme.

Kan ødelegge for gytingen

Konsekvensene av det ulovlige fisket, eller at båtpropeller kommer borti anleggene, kan være store, spesielt for villaksen.

– Hvis nøtene ryker og fisken rømmer, gir det økt fare for spredning av sykdommer, noe som også kan få alvorlige økonomiske følger for anleggene, sier Kvamme.

Skipet «Munin» skal også gå innom turistfiskebedrifter for å informere om regelverket innen fritidsfiske. Den rømte oppdrettslaksen kan også påvirke villaksen på flere måter.

– Det kan få genetiske konsekvenser, men også ødelegge gytedyktigheten. Oppdrettslaksen kommer senere opp i elven, og påvirker blant annet ved å rote opp gytegropene til villaksen. I yngleperioden kan oppdrettslaksen også utkonkurrere villaksen, sier Kvamme.