Hopp til innhold

Apoteket tjener penger når du bytter medisin

Har du opplevd at apotekeren tilbyr deg et annet produkt enn legen har gitt deg resept på? Kjøper du kopien, sitter apoteket igjen med større økonomisk gevinst.

Reseptfrie legemidler

STORE PENGER Å SPARE: Kjøper du originalproduktet eller kopien? Velger du sistnevnte, kan det være store penger å spare. Og ikke bare for kunden...

Foto: Kirsten McDonagh / NRK

Eli Helleslien

KAN SPARE STORE PENGER: – Mange av produktene har ulik form og ulik farge, men akkurat samme effekt, sier apoteker Eli Bjørke Hellerslien.

Foto: Marita Skeie / NRK

– Mange av produktene har ulik form og ulik farge, men akkurat samme effekt, sier Eli Bjørke Hellerslien.

Som apoteker i Bergen tilbyr hun til stadighet kundene billigere produkter enn det de egentlig hadde tenkt å kjøpe, eller har fått resept på.

Noen vil heller ha originalmedisinen, mens andre slår til på kopien. Og det kan lønne seg.

– Innenfor kolesterolsenkende medisiner kan man for eksempel spare opptil 450 kroner per pakning, sier Hellerslien.

Patentene går ut

De såkalte «kopimedisinene» dukker opp innenfor stadig flere medisintyper. Årsaken til at nye aktører kan ta opp konkurransen, er at patentene til produsentene bak originalpreparatet går ut.

– Alle medisiner som lages er beskyttet av pantent i et visst antall år, vanligvis i ti års tid. Når den patenttiden er ute, kan andre lage helt nøyaktige kopier, som er akkurat like bra, og som blir veldig mye billigere, forklarer direktør for næringspolitikk i Apotekforeningen, Oddbjørn Tysnes.

Det fører også til at produsentene av de tradisjonelle og mest brukte legemidlene tvinges til å sette ned prisene. Men mange opplever likevel salgssvikt.

– Salget går ned, konstaterer administrerende direktør i Legemiddelindustrien, Karita Bekkemellem.

Tjener 25 prosent mer

Oddbjørn Tysnes

TJENER PENGER: Oddbjørn Tysnes i Apotekerforeningen forteller at apotekene tjener 25 prosent mer på å selge kopimedisin.

Hun legger ikke skjul på at medisinbytte på apoteket har konsekvenser for produsentene av originalpreparatene, som plutselig opplever at flere og flere kunder går over til billigere medisiner.

Men kundene sparer altså penger. Og de er ikke de eneste. Ifølge Tysnes i apotekerforeningen er det store penger å tjene for apoteket dersom apotekeren klarer å selge kunden et kopiprodukt.

– Når apoteket selger en pakning med reseptlegemiddel, så er apotekets samlede inntekt ca. 40 kroner i gjennomsnitt. Mens for kopilegemidlene så er det snaut 50 kroner i gjennomsnitt, sier Tysnes.

Altså øker apotekets inntekter med 25 prosent når de selger kopimedisin.

– Vinn/vinn-situasjon

Årsaken er at innkjøpsprisen er lavere på kopimedisinen, sier Tysnes, som kaller det en vinn/vinn-situasjon, fordi staten også sparer penger.

Han får støtte fra Kurt Brekke, professor i samfunnsøkonomi ved Norges Handelshøyskole.

– Når du får kopimedisin med samme effekt, kan det være en vinn/vinn-situasjon for forbrukeren, som får tilgang til billigere medisin, for staten, som betaler mindre i refusjon, og kanskje til og med for apotekene, som tjener mer på å selge dette. Den eneste som på en måte taper på dette, er jo produsentene av originalproduktet, sier Brekke.