Hopp til innhold

1 av 4 innrømmer at de sniker på bussen

Mer enn hver fjerde kollektivreisende har reist uten gyldig billett minst én gang det siste året. – Skuffende, mener passasjer Tina Mathiassen.

Sniker ikke på Bybanen i Bergen

SNIKER IKKE: Tina Mathiassen kjenner flere som av prinsipp ikke betaler for seg på Bybanen. Selv understreker passasjeren at hun alltid betaler for seg. Mandag øker snikegebyret med 400 kroner. Her venter hun på banen på Danmarks plass.

Foto: Sølve Rydland / NRK

Førstkommende mandag øker snikegebyret fra 750 til 1150 kroner på Bybanen i Bergen. Det er ikke uten grunn.

– Jeg reiser med Bybanen hver dag og det er veldig viktig for meg å betale når jeg kjører kollektivt. Men det overrasker meg ikke at noen ikke vil betale, sier passasjer Tina Mathiassen til NRK.

– Hvorfor tror du folk sniker?

– Noen bryr seg ikke, andre føler tilbudet ikke er verdt å betale for. Men da blir det heller ikke noe bedre, sier damen på bybaneperrongen på Danmarks plass.

Hvis vi regner at én person på hver avgang sniker, gir det oss et tap på 20 millioner kroner i året.

Salgs- og markedssjef Hanne Alver Krum i Skyss

Mener det er greit å snike

I en ny holdningsundersøkelse utført av TNS Gallup svarer 1 av 20 at det er sosialt akseptabelt å snike:

  • 5 prosent av de spurte svarer at de er helt eller ganske enige i at det er sosialt akseptert i deres vennekrets å snike.
  • 76 prosent svarer at de er helt uenige.
  • 15 prosent er ganske uenige.

Med andre ord oppfatter 91 prosent av befolkningen det som sosialt uakseptabelt å snike.

35 prosent av de spurte er helt eller delvis enige i at det er mer sniking nå enn før.

Ser jeg vekterne, løper jeg ut med én gang!

Ung bybanesniker
Buss og bybane i Bergen

ALDER AVGJØR ÆRLIGHETEN: I andelen av befolkningen som reiser kollektivt hver 14. dag eller oftere, svarer 76 prosent av de over 60 år at det er helt uaktuelt å reise uten gyldig billett. De unge er langt mer liberale når det kommer til sniking.

Foto: Atle Markeng / NRK

Anslår tapet til 20 millioner

I andelen av befolkningen som reiser kollektivt hver 14. dag eller oftere, svarer 76 prosent av de over 60 år at det er helt uaktuelt å reise uten gyldig billett. Bare 39 prosent av dem under 30 år svarer det samme.

Hør reportasjen: Slik forklarer folk at de sniker:

Forsiktige beregninger fra Skyss viser at de taper store penger.

– Hvis vi regner at én person på hver av våre 5000 daglige avganger sniker, gir det oss et tap på 20 millioner kroner i året. Det er penger vi trenger, sier salgs- og markedssjef Hanne Alver Krum i Skyss.

En av ti uten billett

16. november ble det gjennomført storkontroll i Bergen. 2842 passasjerer over hele byen ble sjekket, og 258 ble tatt uten billett.

Selv om Skyss ikke har 100 prosent oversikt over hvor mye de taper på snikerne, er det snakk om store summer. Fra nyttår setter selskapet inn 300 ekstra avganger hver dag, og prislappen på dette er cirka 35 millioner kroner.

For ordens skyld: Selv om snikegebyret stiger til 1150 kroner, kan du slippe unna med 950 kroner om du gjør opp for deg på stedet.

– Vi øker gebyret, men det viktigste er ikke størrelsen på gebyret, men holdningene til de som reiser. Målet vårt er at alle som reiser med oss skal betale for det, sier Krum.