Hopp til innhold

Sykehuset nektet å gi medisinen Janne skaffet selv

Bygden skaffet penger til Janne Cirotzkis kreftmedisin. Da hun hadde kjøpt den, ble hun nektet behandling på sykehuset hun hadde vært på i seks år.

Janne Cirotzkis skaffet den dyre kreftmedisinen sin selv. Men da hun hadde skaffet den, ville ikke sykehuset i Bergen bruke den.

SE VIDEO: Etter seks år kamp mot kreften døde Janne Cirotzki. Den livsforlengende medisinen ville ikke Helse-Norge gi henne.

– Vi trodde jo det ikke ville være noe problem å få satt medisinen, i de trygge omgivelsene og i det miljøet vi hadde vært i på Haukeland sykehus i alle år, sier Leif Inge Fossen.

Han var samboeren til Janne Cirotzki, som NRK har fortalt om de siste dagene. Janne døde i februar av brystkreft, etter seks år med behandling på Haukeland.

Selv om hun skaffet medisin som kunne holde henne i live litt lenger, ville ikke det offentlige helsevesenet stå for behandlingen.

Leif Inge Fossen

- DU ER VELDIG ALENE: Samboeren til Janne, Leif Inge Fossen, forteller at det var tøft å bytte sykehus etter seks år med behandling på Haukeland.

Foto: Runa Victoria Engen / NRK

– Du vet at hvis ikke du får det middelet, så dør du faktisk. Da gjør du hva det måtte være for å få lov til å leve litt til, sier Fossen.

Bygden samlet inn

Janne endte i stedet opp med å reise fra Vestlandet til Aleris sykehus i Oslo, for å få behandling med kreftmedisinen hun skaffet takket være hjembygden

I høst ble det startet en innsamlingsaksjon for Janne, etter oppslag i Sogn Avis. 1,2 millioner kroner ble samlet inn på rekordtid.

Men da behandlingen skulle starte, sa altså Helse Vest nei. Den alvorlig syke kreftpasienten måtte i stedet bytte lege og sykehus.

Når medisinen ikke tilbys i det offentlige, så tilbys den ikke i det offentlige.

Stener Kvinnsland, direktør i Helse Bergen

– Det eneste vi ba om var en vanlig behandling, sier Jannes samboer.

Helse Vest har samme retningslinjer for alle som kjøper medisinen privat. Helsedirektoratet kunne i dag ikke svare på om det finnes nasjonale retningslinjer.

Janne Cirotzki

I OSLO: Her er Janne på Aleris-sykehuset i Oslo. Hun reiste her for to behandlinger, før hun døde.

Foto: Privat

– Prinsipielt feil å behandle

Stener Kvinnsland, direktør i Helse Bergen, forsvarer ordningen.

– Når medisinen ikke tilbys i det offentlige, så tilbys den ikke i det offentlige, også administrasjonsmessig. Det er den institusjonen som tilbyr seg å gi medisinen, som må ta på seg ansvaret med å gjennomføre det.

Stener Kvinnsland

FORSVARER: Det ville vært forskjellsbehandling om det offentlige gav behandling til dem som kunne kjøpe medisinen selv, mener Stener Kvinnsland, direktør i Helse Bergen.

Foto: Ketil Jordan / NRK

For pasienter betyr det at penger til medisin, må gå til privat behandling.

– Jeg kan forstå at det virker byråkratisk og veldig vondt for pasienten. På den andre siden er det ikke greit for meg å kunne forsvare at det en pasient får behandling, mens en annen som det feiler det samme ikke får behandling. Det er det grunnleggende prinsipielle med dette, sier Kvinnsland.