Hopp til innhold

– Nå har jeg veldig lyst til å hjelpe andre i samme situasjon

Barnevernsbarnet Julia opplevde hvordan det slet på henne å måtte flytte fra fosterhjem til fosterhjem i oppveksten. Nå vil hun reise rundt og holde foredrag for fosterforeldre- og barn.

Elevbedriften Kjærlighetsbarna

VIL UNDERVISE FOSTERFORELDRE:– Jeg har veldig lyst til å hjelpe andre i den situasjonen jeg var i. Derfor var det helt naturlig å starte denne ungdomsbedriften, sier Julia Celina Svåsand (t.v.). Her sammen med gründervenninnene Frida Korff og Thea Patterson.

Foto: Tale Hauso / NRK

– Hjemme var det egentlig aldri bra. Jeg hadde vanskelig for å finne roen fordi jeg bare bodde ett eller to år på hvert sted, sier Julia Celina Svåsand.

Det er denne erfaringen hun tar med seg når hun sammen med venninnene Frida Korff og Thea Patterson har startet ungdomsbedriften «Kjærlighetsbarna». De tre venninnene tar faget ungt entreprenørskap på Odda videregående skole. Der har de startet elevbedriften som skal hjelpe fosterbarn og fosterforeldre.

LES OGSÅ: Venter lenge på fosterhjem

LES OGSÅ: 270 barn mangler fosterhjem og skoleplass

Julia har selv vært fosterbarn og bodd i åtte ulike fosterhjem. Hun og de to venninnene har fått erfare på godt og vondt hvordan det kan være.

Vil gjøre fosterhjem bedre

– Det river litt i deg. Jeg er en av dem som har klart å reise seg, men altfor mange klarer ikke det. Nå har jeg veldig lyst til å hjelpe andre i samme situasjon. Derfor var det helt naturlig å starte denne ungdomsbedriften.

HØR INTERVJUET MED DE TRE JENTENE HER!

Med erfaringene til Julia har hun og venninnene sett forbedringspotensial innenfor systemet.

Kronikk: Sannheten om å være fosterhjem

– Jeg ble fosterbarn ni år gammel. Flyttet til Odda etter å ha bodd i Jondal. Her har jeg bodd i forskjellige fosterhjem. Det at jeg hadde venner i Odda var det som holdt meg oppe, forteller Julia, som vil lage et foredrag sett fra ungdommene sine perspektiv,

Målet er å få flere gode fosterforeldre, slik at fosterbarn får en enklere oppvekst.

I møte med kommunen

Jentene har vært i møte med den lokale Barne-, ungdoms- og familieetaten, som har oppgaver blant annet innenfor barnevern og familievern. Der fikk de råd og god respons på planene sine.

– Ny statistikk viser at det blir 1000 nye fosterbarn hvert år. Det var før flyktningene kom, så nå er nok tallet enda høyere, sier Thea Patterson.

– Det er et vanskelig tema dere har valgt som ungdomsbedrift?

– Ja, det blir veldig personlig og vi kommer bort i mange sterke historier, sier Thea.

– Hva håper dere å få ut av dette?

– Vi håper å få tak i fosterforeldre som brenner for å hjelpe. Om vi klarer å gjøre en liten forandring så føler jeg vi har kommet langt bare med det, sier Thea.