Hopp til innhold

Sporer opp bergenseres Hansa-historie

I 2016 blir det ny folkefest i Bergen på høyde med «Tall Ships Races». Her er Hansadagenes første stunt: Slektsgranskning.

Bryggen uteservering Tall Ships Races

STOR BYFEST I 2016: Under Hansamarkedet får Bergen besøk av 70–90 byer, fra baltiske land til Tyskland. De vil sette sitt preg på byen, vise frem sin bredde av mat og drikke. Hver gjesteby tar med seg egen underholdning, som kunstnere og kulturpersoner.

Foto: Kjell Jøran Hansen / NRK

Fire dager til ende i 2016 skal Bergen feire Hansadagene. Arrangementet finner sted fra 9. til 12. juni.

Det er 20 år siden forrige gang Bergen arrangerte en lignende fest.

Byens historie

Allerede nå starter oppkjøringen. Første markering finner sted under Den internasjonale Hansadagen lørdag 16. mai på Hanseatisk museum.

– Vi ønsker vi at bergenserne skal bli bedre kjent med sin spennende historie. Frem mot arrangementet vil vi gjøre heder på flere ekte hanseater, sier prosjektleder Haakon Vatle i Hansadagene til NRK.

Marit Warncke

AV HANSASLEKT: Marit Warncke, leder av Bergen Næringsråd.

Foto: Vidar Gudvangen / NRK

Warncke er ekte hanseat

Hanseatene var kjent som gode handelsfolk. Nå har slektsgranskere i DIS Hordaland funnet ut at lederen av Bergen Næringsråd, Marit Warncke, har aner tilbake til Hansatiden.

– Hun er selv ukjent med sin historie og vil få den presentert for første gang under markeringen, sier Vatle.

Warncke skal hedres under markeringen «En Ekte Hanseat».

Under Hansadagene 2016 vil det være mulig for alle bergensere å sjekke om de er av ekte hansaslekt. DIS Hordaland, i samarbeid med Det Hanseatiske museum, står bak slektsgranskingen.

Flyfoto Bergen sentrum

20 ÅR SIDEN SIST: Slik så det ut da Bergen arrangerte Hansadagene i 1996.

Foto: EIRIK HAGESÆTER / Bergensavisen

Tørrfisk og godt drikke

Bergen kommune står som arrangør og vert av Hansadagene. Ordfører Trude H. Drevland er leder av hovedkomiteen.

– Dette blir en fantastisk flott folkefest. Uten seilskuter, men med litt andre vinklinger. Stikkord er tørrfisk, mat og drikke, men også næringskonferanse og kunstutstilling, sier Vatle.

Under Hansamarkedet får Bergen besøk av 70–90 byer, fra baltiske land til Tyskland. De vil sette sitt preg på byen, vise frem sin bredde av mat og drikke. Hver gjesteby tar med seg egen underholdning, som kunstnere og kulturpersoner.