Hopp til innhold

Søvnforsker: Slik takler du overgangen

I år går vi over til sommertid midt i ferien. Det vil du merke på kroppen.

Mann som sover

SOMMERTID ER UTFORDRING: Å forsinke døgnrytmen er enklere enn å fremskynde den, slik vi skal natt til søndag: Legge oss en time før og stå opp en time tidligere.

Foto: Colourbox.no

Når klokken stilles frem natt til søndag medfører det at ferien blir en time kortere. Kveldene blir lysere og morgenene mørkere.

I år byr sommertiden på ekstra utfordringer.

Ifølge søvnforsker og professor Ståle Pallesen skyldes dette at vi er midt i påskeferien og har sovet lenge flere fridager på rad.

Å skru klokken frem blir ekstra utfordrende for dem som har slurvet med søvnen og lagt seg senere, og stått opp senere slik man ofte gjør i ferier.

Ståle Pallesen, søvnforsker
Ståle Pallesen

SØVNFORSKER: Ståle Pallesen

Foto: Magnus Vabo / UiO

Du må endre døgnrytmen

– Mange får mindre søvn når vi går over til sommertid og det kan ta inntil én uke å endre døgnrytmen din. Å forsinke rytmen er enklere enn å fremskynde den, slik vi skal nå: Legge oss en time tidligere enn vi pleier, og stå opp en time før, sier Pallesen til NRK.

Vi har en indre døgnrytme som varer litt mer enn 24 timer. Vi klarer stort sett å holde denne ved å tilføre ytre stimuli, eksempelvis lys.

– Å skru klokken frem blir ekstra utfordrende for dem som har slurvet med søvnen og lagt seg senere, og stått opp senere slik man ofte gjør i ferier. Det vil man merke, tror professoren ved Institutt for samfunnspsykologi ved Universitetet i Bergen.

Her er søvnforskerens beste råd:

  • Stå opp til et fast tidspunkt hver dag, uansett hvor mye eller lite du har sovet, eller om det er helg eller ferie.
  • En eller to timer ekstra søvn på en fridag går bra, men blir forskjellen veldig stor blir det vanskelig å holde en god døgnrytme.
  • Få nok dagslys midt på dagen.
  • Bruk om nødvendig solbriller på ettermiddag- og kveld.
  • Unngå mye lys på øynene om kvelden.
  • Begrens datalyset ved å bruke briller med oransje glass.

LES OGSÅ: Nå skal du stille klokka

LES OGSÅ: Klokka stjeler én time av påskeferien

Gjesp

SØVNIG? HUSK Å SKRU RIKTIG: Mange tar feil av hvilken vei de skal skru klokken. En huskeregel er at du alltid skal skru klokken mot sommeren.

Foto: ATELIER D'IMAGES / Belpress.com

B-mennesker sliter mest

Nå har vi en ekstra fridag å ta oss inn på, nemlig mandagen, og det vil hjelpe litt. For små barn og A-mennesker er det mye lettere å legge seg litt tidligere enn deg som er B-menneske.

– Hvem er det som sliter mest når vi går over til sommertid?

– Av personer med søvnproblemer tenker jeg spesielt på dem som har døgnrytmeforstyrrelser, for eksempel ungdom som er ekstreme B-mennesker. De sliter med å legge seg tidligere. Det finnes biologiske årsaker, men adferd og genetikk har også mye å si, sier søvnforskeren.

Utnytt dagslyset

I Norge er det Helse- og omsorgsdepartementet som administrer sommertiden gjennom «Forskrift om sommertid», selv om det ikke er helsemessig bevist at det gir gevinst å skru klokken frem eller tilbake.

– Mange tar feil av hvilken vei de skal skru klokken, bekrefter søvnforskeren.

En huskeregel er at du alltid skal skru klokken mot sommeren.

En gang argumenterte man med at du med sommertid kan utnytte dagslyset bedre og spare strøm. Den viktigste årsaken i dag er at EU-landene praktiserer ordningen.

Digitale klokker, telefoner, nettbrett og PC-er skifter automatisk mellom vinter- og sommertid.

LES OGSÅ: Innfører permanent vintertid i Russland