Hopp til innhold

Slik fyrer du billigere og bedre

Fyrer du riktig unngår du brann. I tillegg sparer du penger.

Fyrer i peisen

FARLIG Å FYRE FEIL: Slik fyrer du bedre, billigere og mer miljøeffektivt. Du forebygger også brann i ditt eget hus.

Foto: Erlend Aas, Aas, Erlend / Scanpix

Visste du at tørr ved gir to til tre ganger så mye varme som fuktig ved, og gir lite sot i ildsted og skorsteinen?

Rått brensel, lite trekk eller for liten tilgang til frisk luft danner beksot i skorsteinen. Beksoten kan ta fyr og gi skorsteins- og boligbrann, ifølge Bergen Brannvesens hjemmesider.

– Bergen har mellom 15 og 20 skorsteinsbranner i året. Målet vårt er null, sier Lars Hernebäck, seksjonsleder for boligbrannsikkerhet til NRK.

Ikke bruk malte planker og impregnert trevirke som kan skade ildstedet.

Lars Hernebäck, Bergen Brannvesen
Fyr i peisen
Foto: Harald Krogtoft / NRK

Bruk opptenningsbriketter

  • Bålet bør bestå av en blanding av tørre vedkubber nederst, og en blanding av opptenningsved og 2–3 opptenningsbriketter øverst.
  • Bruk av aviser gir mye røyk og aske.
  • For lite trekk og store mengder ved skaper mindre varme, mye sot og forurensing.
Vedstabel
Foto: NRK

Riktig brensel

– Det er viktig at det bare fyres med ren ved i et rentbrennende moderne ildsted. Ikke bruk malte planker og impregnert trevirke som kan skade ildstedet. Kun røykgasser skal ut av skorsteinen, sier Bäck ved brannforebyggende avdeling.

  • Malte eller trykkimpregnert materiale gir fra seg svært giftige gasser når det blir brent, og etterlater seg tungmetaller i asken.
  • Ikke bruk vrakved fra sjøen som brensel. Den inneholder salt som blir til klor ved forbrenning.
  • Peiskubber som kjøpes i butikken er i de fleste tilfeller bare beregnet på åpne peiser. Dersom det ikke fremkommer på forpakningen at kubben kan brukes i lukket ildsted, må den ikke brukes.
Vedfyring med avispapir
Foto: Knut-Martin Løken / NRK

Prøv topp-ned-fyring

Tenn fra toppen av veden. Dette gir skorsteinen raskere drift og partikkelutslippet reduseres. Topp-ned-fyring utnytter veden effektivt gir og mindre sot og aske.

  • La ventilene i ildstedet være helt åpne i opptenningsfasen. Ventilen reguleres ned når ildstedet er blitt varmt (10-20 min.)
  • I tette hus med mekanisk eller balansert ventilasjon uten direkte frisklufttilførsel til ildstedet, må kanskje en dør eller et vindu i rommet settes på gløtt i opptenningsperioden.
  • Når det er god varme i ildstedet kan du regulere trekken ned til det brenner med rolige flammer.
  • La veden brenne helt ut til det er en haug med glør, før du legger i ny ved. Husk å skru opp trekkventilen igjen slik at veden tar god fyr.

– Slik får du gradvis nedbrenning, akkurat som når du brenner tønnebål. Når det har brent ned, og det kun er glør, kan du man fyre på vanlig måte. Slik sparer du omgivelsene i opptenningsfasen, sier Hernebäck til NRK.

Vedfyring
Foto: Edny Rønne

Toppmontering anbefales

Toppmontert røykrør gir større varmeeffekt og du unngår å fyre for kråkene.

  • Har du et moderne rentbrennende ildsted, tenn fra toppen av veden.
  • Bålet bør bestå av tørre vedkubber nederst, en blanding av opptenningsved og 2–3 opptenningsbriketter øverst. Da reduserer du partikkelutslippet fra skorsteinen og får utnyttet veden langt mer effektivt og det gir mindre aske og sot.
  • Det er enklere å rengjøre og mer skånsomt for skorsteinen.
  • En meter røykrør gir 1000 watt ekstra varme.

– Det er viktig at folk sender melding til brannvesenet når de har installert nytt ildsted. Da kan vi feie og føre tilsyn, som utføres minimum hvert fjerde år, sier seksjonsleder Lars Hernebäck til NRK.