Hopp til innhold

– Dette er det verst tenkelige scenariet

Kaptein Henning Bruvik på COSL Innovator forteller at en kjempebølge plutselig smalt inn i boligkvarteret. – Man vet egentlig aldri når man kan bli rammet. Havet er lunefullt, sier han.

COSL Innovator

HER TRAFF BØLGEN: Boligkvarteret på riggen COSL Innovator ble truffet av bølgen som tok livet av en 53-år gammel arbeider. 17 lugarventiler ble slått inn av bølgen som skylte over riggen.

Foto: KRISTIAN EIDESVIK

NRK har fått intervjue kaptein Bruvik som var øverstkommanderende under den dramatiske hendelsen onsdag ettermiddag. Han forteller at arbeidet på riggen gikk sin gang, været var ikke verre enn nordsjøarbeidere har sett før.

– Vi har vært ute i slikt vær før. Ingen kunne se for seg en slik hendelse i det været vi hadde akkurat da. Plutselig fikk vi en kjempestor sjø som traff midt i boligkvarteret som er en stor flate i forkant av riggen, forklarer han.

Bølgen slo inn seks lugarventiler på nedre dekk og elleve lugarventiler på midtre dekk. Lugarene ligger mellom 20 og 25 meter over vannflaten.

LES MER: Mann døde da bølge traff borerigg i Nordsjøen

– Dermed kom en god del vann inn i tillegg til at vinden og regnet sto rett inn etterpå, forteller Bruvik.

Fire instanser skal granske

Kapteinen forteller hvordan han etter brottsjøen samlet arbeiderne for å få oversikt over eventuelle skadde og savnede. Hva som skjedde med kollegaen som mistet livet i hendelsen, vil ikke Bruvik uttale seg om.

– Vi får politi og granskingsteam om bord så snart vi kommer i land. Det blir opp til dem å konkludere med hva som har skjedd, sier han.

Med 62 arbeidere fremdeles om bord går den skadde oljeriggen for egen maskin til Sotra nyttårsaften. Det er ventet at den når frem til CCB-basen på Ågotnes i kveld. Riggselskapet COSL, oppdragsgiver Statoil, politiet og petroleumstilsynet har alle varslet at de umiddelbart kommer til å sette i gang varsling av det som er den første dødsulykken i petroleumsvirksomheten på seks år.

LES OGSÅ: Ble evakuert til Flesland

– Man kan ikke se andre skader på riggen enn noen vinduer som er slått inn, og at det dermed er noen vannskader inne, forteller administrerende direktør i COSL, Jørgen Arnesen.

Ble evakuert i orkan

– Riggen kommer nok til å bli liggende ute i fjorden ved Ågotnes og laste av en del ting. Til kai kommer den nok ikke før morgenen 1. januar, forteller Arnesen.

Jørgen Arnesen

– KRAFTIG BØLGE: Administrerende direktør Jørgen Arnesen i COSL, sier til NRK at det var en kraftig bølge som slo over hele riggen. – Vi snakker om en minst 20 meter høy bølge, sier han.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Det var 106 personer om bord i riggen da den ble truffet av store bølger onsdag ettermiddag. 44 av disse ble evakuert til Bergen Lufthavn Flesland, og Statoils mottakssenter på et hotell.

– Dette har vært en voldsomt dramatisk opplevelse for mange. Det oppleves ulikt og individuelt, men man har evakuert en rigg under orkans styrke og med veldig grov sjø, sier Statoils mediekontakt, Morten Eek.

Riggselskapet COSL Drilling planlegger å opprette et mottakssenter også på CCB-basen på Ågotnes når riggen kommer til kai.