Hopp til innhold

Siktedes familie nektet å la seg avhøre

Etterforskere fra Norge dro til Litauen for å gjøre de siste avhørene i Monika-saken. Men da de skulle treffe siktedes familie, fikk de problemer.

Etterforskere i Monika-saken i retten

TIL LITAUEN: Politiadvokat og aktor Asbjørn Onarheim (til høyre) ledet gruppen med politifolk som reiste til Litauen forrige uke. Til venstre Kripos etterforskningsleder Tor Kallmyr.

Foto: Sindre Helgheim / NRK

I forrige uke reiste en gruppe på syv personer fra politiet til Litauen for å gjennomføre de aller siste avhørene i etterforskingen av dødsfallet til Monika Sviglinskaja (8).

Politiet skulle avhøre venner og familie til den siktede 32-åringen, og til Monika og Kristina Sviglinskaja.

– Vi gjennomførte totalt ti avhør. Men noen benyttet seg av sin rett til ikke å la seg avhøre, sier politiadvokat Asbjørn Onarheim.

Det var flere sentrale familiemedlemmer rundt den siktede som nektet å snakke med norsk politi.

Det ville selvfølgelig vært en fordel om vi hadde fått en forklaring fra alle vi ville prate med.

Asbjørn Onarheim, politiadvokat og aktor

Siktede advarte politiet

Monika Sviglinskaja ble funnet død i 2011. Tre år etter ble den 32 år gamle tidligere samboeren til moren pågrepet i høst. Han har sittet varetektsfengslet siden oktober, og har hele tiden nektet straffskyld.

Under forrige fengslingsmøte antydet 32-åringen sterkt at familien hans ikke kom til å snakke med politiet. Blant annet skal broren til siktede ifølge ham ha sagt at ingen i den nærmeste familien ville la seg avhøre.

LES: Monika-siktet om DNA-bevis: – Et mirakel

– Noen av hans familiemedlemmer valgte å la seg avhøre, andre gjorde ikke det, sier Onarheim.

Han vil ikke uttale seg om hva som kom frem i avhørene i Litauen.

Monika Sviglinskaja

FUNNET DØD: Dødsfallet til Monika Sviglinskaja ble først henlagt som selvmord. Etter blant annet press fra moren Kristina, ble saken gjenopptatt i fjor. Det førte til pågripelse.

Foto: Privat / NTB scanpix

– De har rett til å nekte avhør, både etter norsk og litauisk lov. Det ville selvfølgelig vært en fordel om vi hadde fått en forklaring fra alle vi ville prate med. Om det skaper problemer for etterforskningen, vet vi ikke, da vi ikke vet hva de eventuelt ville sagt, sier Onarheim.

LES OGSÅ: Nesten 200 vitneavhør i Monika-saken

Trenger hjelp fra Facebook

Politiadvokaten omtaler turen, som varte i fem dager, som «nyttig» for etterforskningen. Den går nå inn i sin siste fase.

Blant de viktigste tingene som gjenstår er en Facebook-melding som ble sendt til Monikas mor. Fire måneder etter dødsfallet kom en anonym melding, fra noen som visste detaljer om hva som ble stjålet fra leiligheten deres samme dag åtteåringen døde.

Politiet jobber nå med å hente inn siktedes datatrafikk – og data fra Facebooks hovedkontor i California.

– Vi undersøker blant annet denne meldingen fra Facebook. Her har vi navn på en Facebook-konto, og har bedt Facebook om hjelp for å finne ut hvilken IP-adresse denne kan spores til, sier Onarheim.