Hopp til innhold

Sender fødeklare kvinner hjem

Lille Fabian måtte ut fort fordi mamma Mari Larsen Iversen hadde svangerskapsforgiftning. Men på Kvinneklinikken i Bergen var det ikke nok jordmødre til å ta imot ham.

Mari Larsen Iversen

ANGST: Mari Larsen Iversen hadde fødselsangst. - Den ble ikke akkurat mindre av å bli sendt hjem, sier hun.

Foto: Lars Chr. Wallace

– På klinikken sa de at de ikke hadde nok folk. Jeg måtte bare dra hjem igjen, forteller Mari Larsen Iversen.

Hun hadde svangerskapsforgiftning, og hadde fått beskjed om at den lille Fabian som lå i magen måtte ut fortest mulig.

Men på grunn av stor pågang av fødende på Kvinneklinikken ved Haukeland sykehus i Bergen, måtte hun dra hjem igjen uten å føde. Det samme skjedde dagen etter.

– Det skremte meg. Jeg hadde litt fødselsangst før dette og den ble ikke akkurat bedre.

– Dette skjer over hele landet

Larsen Iversen er ikke alene om denne opplevelsen. Flere kvinner NRK har vært i kontakt med forteller det samme.

De har kommet for å få satt i gang fødselen, og noen har til og med fått preparater for å få igang fødselen. Så blir de satt på vent.

Ingrid Johanne Garnes

PRIORITERER: Klinikksjef Ingrid Johanne Garnes sier de noen ganger må prioritere å sette kvinner som har fått preparater for å sette igang fødselen, på vent.

Foto: Charlotte Haarvik Sanden

Klinikkdirektør ved Kvinneklinikken, Ingrid Johanne Garnes, bekrefter at dette skjer.

– Og det skjer ikke bare på Haukeland sykehus, men på klinikker i hele landet. Det som er viktig å formidle da, er at det er trygt, sier hun.

Kvinner som er under behandling for å få satt i gang fødselen blir ikke sendt hjem, presiserer sykehuset.

Ifølge klinikksjefen er de bemannet for å ha rundt 14 fødsler i døgnet.

– Men så kan det komme inn mange flere fødende, og da må vi prioritere. Alle som driver sykehus vet at det ikke er mulig å bemanne seg mot en fødetopp, sier Garnes.

Frykter for sikkerheten

Kvinneklikken på Haukeland Sykehus i Bergen kuttet i forrige uke 19 årsverk og begynte med ny turnus. Stortingspolitiker Kjersti Toppe (Sp) frykter for tryggheten og sikkerheten til de fødende.

Lille Fabian ble født i desember, før den nye turnusen ble innført på Kvinneklinikken.

Kjersti Toppe

UHOLDBART: Kjersti Toppe (Sp) frykter for tryggheten og sikkerheten til de fødende.

Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix

– Om grunnen til at kvinner blir sendt hjem er bemanning, synes jeg ikke dette er noe vi kan tolerere. Dette handler om tryggheten til de fødende, sier stortingspolitiker Kjersti Toppe (Sp).

Hun peker på at Helsedirektoratet har satt en rekke kvalitetskrav som fødeavdelingene skal innfri.

– Dette er en uverdig situasjon for den fødende. De er mentalt innstilt på en fødsel og da kan ikke Haukeland sykehus si at det er helt greit å stoppe det, sier hun.

Haukeland universitetssykehus presiserer at Kvinneklinikken oppfyller Helsedirektoratets kvalitetskrav, og at kvinner i aktiv fødsel alltid har minst én jordmor hos seg.

– Alvorlig

Også jordmødrene er bekymret. Jordmorforbundets tillitsvalgte i Bergen har tidligere varslet om lav bemanning, fravær som ikke erstattes og stengte fødestuer i helgene .

Kristin Holanger

BLIR VARSLET: Jordmorforbundet følger med på situasjonen i Bergen, men er bekymret for jordmormangel over hele landet, ifølge Kristin Holanger.

Foto: NRK

Men det er ikke bare Kvinneklinikken i Bergen Jordmorforbundet bekymrer seg for. De frykter generelt at kvalitetskravene ikke blir fulgt på grunn av nasjonal jordmormangel og budsjettkutt.

– Vi ser veldig alvorlig på dette. Kvalitetskravene til fødselsomsorgen blir ikke fulgt når vi ikke klarer å være én jordmor til en kvinne i aktiv fødsel, sier Kristin Holanger, styremedlem i Jordmorforbundet.