Hopp til innhold

Rusavhengige testes som toppidrettsutøvere

Han har tatt overdoser, hatt hjertestans og vært død. – Men der er jeg ikke nå, sier LAR-pasienten Patrick Fantolini. I år skal han sykle Trondheim-Oslo.

Patrick Fantolini

TESTES PÅ VEG TILBAKE: – Når man har vært gjennom det jeg har vært gjennom, så er det greit å vite at man kan redde kroppen sin igjen, sier Patrick Fantolini (39), som har en årrekke bak seg som narkoman, og nå LAR-pasient.

Foto: Per Vidar Raunholm / NRK

Det gikk ti år som LAR-pasient før 39-åringen fra Bergen fant behandlingen han føler han trenger. Et rehabiliteringstilbud som gir pasientene mulighet til å trene og være aktive.

– Dette tilbudet er alfa og omega for meg. Dette har hjulpet meg veldig. Fysisk trening og turer i fjellet. Det tok meg ti år å finne et slikt sted der de ikke bare vil gi deg lykkepiller og låse deg inne på et rom. Her prøver de å få meg ut, forteller Patrick Fantolini, etter å ha gått av tredemøllen på Høyskolen i Bergen.

Som et ledd i samarbeidet mellom høyskolen og rehabiliteringstiltaket Arna Aktiv fikk LAR-pasienter testet oksygenopptaket mandag. De rusavhengige har nemlig hårete mål om å sykle den store styrkeprøven Trondheim-Oslo, sykkelrittet Bergen-Voss, løpe maraton eller motbakkeløp.

– Har dårlig kondis fordi jeg røyker litt mye

Om tre måneder skal pasientene testes igjen, da nærmer det seg alvorlige utfordringer.

– Målet mitt er å fullføre Trondheim-Oslo, sier Fantolini, om det 540 kilometer lange sykkelrittet i juni. To uker før er planen å varme opp med Bergen-Voss.

– Jeg gleder meg. Testen i dag viser nok at jeg har dårlig kondis, det vet jeg fordi jeg røyker litt for mye. Men jeg kommer til å gi alt, sier han.

Resultatet ble et oksygenopptak på 44,9.

– Det sier meg at jeg må litt opp. Opp på 50-tallet til neste test, mener han.

Patrick Fantolini

MÅ OPP: Et oksygenopptak på 44,9 ble resultatet av testen. – Det sier meg at jeg må litt opp. Opp på 50-tallet til neste test, sier Fantolini etter testen.

Foto: Per Vidar Raunholm / NRK

Høyskolelektor Morten Kristoffersen lot seg imponere av de rusavhengige på tredemøllen. Kristoffersen mener resultatene er langt bedre en gjennomsnittet av Norges befolkning i samme årsgruppe.

– Ja, de ligger godt over snittet i sin alder. Veldig gøy å se hvor god form de faktisk er i. Patrick må trene litt mer før Trondheim-Oslo, men det er absolutt oppnåelig, mener høyskolelektoren, som forteller at det finnes mange studier som viser at trening har svært god effekt på denne gruppen pasienter.

– Mange trodde jeg skulle dø

– At jeg røyker hjelper ikke akkurat. Jeg har sagt at jeg må ha sluttet minst to måneder før Trondheim-Oslo. Det er et mål jeg har, avslører Patrick, som drømmer om å komme tilbake både i god form og i arbeid.

– Hvordan var formen din for ti år siden?

– Åh, det går ikke an å beskrive det. Mange trodde jeg skulle dø. Jeg har vært dø, jeg har hatt mange overdoser, jeg har hatt hjertestans. Men der er jeg ikke nå, det er femten år siden, sier 39-åringen bestemt.

Fagkoordinator i Arna Aktiv, Jan Runar Trandal, mener trening har enorm positiv effekt for LAR-pasientene.

Jan Runar Trandal

– ENORM POSITIV EFFEKT: Rehabiliteringstilbudet Arna Aktiv får gode skussmål av pasientene. – Det å være her på Høyskolen i et helt annet og positivt miljø, og kjenne at man blir tatt på alvor, det tror jeg har en enorm positiv effekt på den mentale helsen til de som er med, sier Jan Runar Trandal, fagkoordinator i rehabiliteringstilbudet for personer med ruslidelse.

Foto: Per Vidar Raunholm / NRK

– Det viktige er å ha noe fast å gå til, og mange finner glede i å ta seg ut fysisk. Vi vet at det har effekt både fysisk og psykisk.

– For mange er det også lettere å være sosial i den fysiske aktiviteten, det er kanskje det aller viktigste. Å føre en samtale, å bygge relasjoner og det å høre til et sted er enklere når man gjør en fysisk aktivitet sammen, sier Trandal.