Hopp til innhold

Erna runder et halvt år som statsminister

– Jeg synes vi får gjort mye. Forhåpentligvis får vi vist frem resultatene før neste stortingsvalg, sier Erna Solberg.

Erna Solberg

HYGGELIG JUBILEUM: – Jeg synes det er hyggelig, sier Erna Solberg om halvtårsdagen som statsminister. Nå håper hun å få vist velgerne flere resultater.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

Erna Solbergs regjering på slottsplass

NY FØRSTEDAME: Erna Solberg og regjeringen på vei ut på Slottsplassen 16. oktober i fjor.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Da Erna Solberg 16. oktober i fjor steg ut på Slottsplassen med sin ferske regjering, ble hun både den første kvinnelige statsministeren siden Gro Harlem Brundtland og den første statsministeren fra Bergen siden Johan Ludwig Mowinckel.

Mantraet i Høyres valgkamp var «Nye ideer, bedre løsninger». I dag, 16. april, har regjeringen hatt nøyaktig et halvt år på å vise velgerne hvilke ideer og løsninger de prioriterer.

– Jeg synes vi får gjort mye, selv om det også er andre som må gjøre en vurdering av det. Vi har jo et langtidsperspektiv på det å sitte i regjering, og jobber mye med de store reformene og endringene, sier Solberg.

Medgir få synlige resultater

I en pause fra påskeferien i Bergen besøkte statsministeren NRK Hordaland på den lille jubileumsdagen.

Se hele intervjuet hennes med NRKs Erik Hanøy her (artikkelen fortsetter under):

Erna Solberg runder et halvt år som statsminister

Foto/redigering: Jørgen Eide

Hun fremhever veibygging, kollektivutbygging i storbyene og kortere helsekøer som de viktigste områdene regjeringen vil gjøre noe med.

Solberg medgir at det kanskje kan være vanskelig for folk å se resultatene av arbeidet foreløpig.

– Slike reformer, som for eksempel å lage et selskap for raskere veibygging, er ting som skjer mye i regjeringen og ikke så mye ute. Jeg føler vi er godt i gang, men tenker at det er viktig at vi viser det til folk også. Forhåpentligvis får vi vist frem resultatene av dette før neste stortingsvalg, sier Solberg.

– Veksten må tas med kollektivtransport

En av landets mest debatterte kollektivsaker for tiden er neste byggetrinn for Bybanen i Bergen. Regjeringen har varslet at de vil betale halvparten, men det er ikke garantert dersom en av de dyrere traseene til rundt 10 milliarder kroner velges.

Jeg håper jo at de nå begynner å spille litt bedre. Det er viktig for bergenseres psyke, vet du.

Erna Solberg om Brann

– At vi skal bidra med 50 prosent er ikke noen gratisbillett for å velge det som er dyrest. Vi må se på hva som er funksjonelt for Bybanen i fremtiden, sier Solberg.

Hun varsler at regjeringen vil betale 50 prosent av kostnadene til «et funksjonelt, godt kollektivtilbud», noe hun er opptatt av å få til i de andre storbyene også.

– Veksten vi har rundt alle de fire store byene kan ikke løses med bare å bygge veier, vi er nødt til å ha et godt kollektivnett, understreker statsministeren, som riktig nok får sin personlige erfaring med kollektivtransport som et stadig fjernere minne.

– Nå får ikke jeg lov til å reise med kollektivtransport etter at jeg ble statsminister, men før det reiste jeg mye med Bybanen, og den har virkelig vist seg å være et godt, funksjonelt tilbud, sier Solberg.

– Kommunene klarer ikke ta vare på de svake

En annen sak regjeringen har markert seg i, er kommunesammenslåing. Nylig fastslo et ekspertutvalg at landets kommuner bør ha minst 15.000-20.000 innbyggere for å kunne gi folket et robust tjenestetilbud.

– Det er viktig at kommunene går inn i dette samarbeidet. Vi kommer aldri til å legge en mal, for geografien i Norge kan kreve ulike løsninger. Men vi klarer ikke ta vare på de svake og gi et godt innholdsmessig tilbud til innbyggerne med dagens kommunestruktur, sier Solberg.

Vi kommer aldri til å legge en mal, for geografien i Norge kan kreve ulike løsninger.

Erna Solberg om kommunesammenslåing

Hun gjentar at hun mener Stortinget må skjære gjennom i saker der for eksempel tre kommuner vil slå seg sammen, mens kommunestyret hos en fjerde nabo stiller seg på bakbeina.

– Da blir det snakk om tvangssammenslåing?

– Jeg synes det er feil å fokusere på det spørsmålet. Foreløpig synes jeg vi skal diskutere hvordan vi skal få til gode kommuner for innbyggerne i Norge, sier statsministeren.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Erna Solberg

HÅPER Å FÅ GÅ I TOGET: Erna Solberg skal holde tale i Bergen 17. mai. Hun håper å få gå i hovedprosesjonen som vanlig, selv om hun er blitt statsminister siden sist.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

Rolig påske i Bergen

I påsken blir det rolige dager med spaserturer og boklesing for Solberg, etter et hektisk første halvår som statsminister.

– Jeg har hatt påskeferie noen dager allerede. Jeg satser på mye avslapping, og forhåpentligvis mye opplett vær, så det går an å gå på tur uten å bli gjennomvåt, smiler Solberg, som altså holder seg i hjemmet i Bergen i høytiden.

Det har blitt litt stemoderlig behandlet etter flyttingen til statsministerboligen i oktober.

– Jeg har litt dårlig samvittighet, og foreløpig har jeg brukt mye tid på rydding denne påsken, sier Solberg.

Håper på bedre Brann-spill

Senere i vår har statsministeren planer om å returnere til hjembyen i anledning nasjonaldagen. Da skal hun gå i 17. mai-toget, holde tale, og Solberg skal også på Brann stadion dagen før dagen.

– Jeg håper jo at de nå begynner å spille litt bedre. Det er viktig for bergenseres psyke, vet du, og jeg tror nesten det er enda viktigere for oss som er utenfor Bergen enn for dem som bor i byen.

– Det kurerer litt hjemlengsel, sier Solberg.

Erna Solberg besøker hjembyen Bergen i påsken 2014.