Hopp til innhold

Rumenske tiggere: – Vi blir slått, sparket og spyttet på

Det er dobbelt så mange rumenske tiggere i Bergen som man tidligere har trodd. Tiggerne trakasseres, men er sjokkerte over hvor godt norsk politi behandler dem.

romfolk

OPPSIKTSVEKKENDE FUNN: Kommunen er overrasket over hvor mange rumenske tiggere det er i Bergen, og bekymret for at de går under radaren til det offentlige. – Veldig mange har vært her i flere år, og noen har helt kuttet båndene til hjemlandet, men de er likevel en gruppe som lever helt på siden av samfunnet, sier spesialrådgiver Marit Grung.

Foto: Runa Victoria Engen

Bergen kommune la i dag frem en rapport om rumenske tiggere i byen. Funnene støtter opp om tidligere Nova-rapporter fra Oslo og Trondheim, som viser at få rumenske tiggerne er del av et organisert kriminelt nettverk.

Politistasjonssjefen i Bergen sentrum advarte i går mot organiserte kriminelle tiggere.

LES MER: – Tiggerorganisasjon driver narkohandel og tyveri

Men rapporten forteller at den eneste organiseringen er et hierarki der de som har vært lengst i byen får de beste plassene.

– Nyankomne tiggere er avhengige av å få informasjon om overnatting og mat av dem som har vært her lenge, og vil derfor ikke utfordre dem om plassene, forklarer sosiolog Marian Daragiu.

Han jobber med å bedre forholdene for romfolket i Romania, og er hentet til Bergen for å kartlegge tiggermiljøet på oppdrag fra kommunen.

Her er Daragius funn:

  • Det er minst 60 rumenske tiggere i Bergen, dobbelt så mange som tidligere regnet med. Mange har vært i byen imellom tre og åtte år.
  • Tiggerne har ofte barn igjen i hjemlandet, og sender hver måned rundt 500 kroner til mat og skolegang.
  • Mange bor i forfalne hus sammen med flere andre, og få bruker offentlige helsetilbud. Noen oppsøker imidlertid lavterskeltilbud for å få mat og vaske klær.
  • Det er vanlig å få inn 200 kroner hver dag, og litt mer i helgene.
  • Tiggerne opplever å bli slått, sparket og skjelt ut, og av og til spyttet på. De beskriver imidlertid Norge som et mye mindre diskriminerende land enn mange andre i Europa.
Marian Daragiu

KARTLEGGER TIGGERE: Marian Daragiu intervjuer her flere rumenske tiggere på Torgallmenningen i Bergen sentrum. De forteller at noen bergensere viser forståelse for situasjonen deres, men er ifølge Daragiu veldig bevisste på at mange oppfatter dem som en byrde.

Foto: Runa Victoria Engen / NRK

Fikk kondom i koppen

– De er helt sjokkerte over at politiet behandler dem så godt. At de aldri blir slått eller snakket vondt til, er helt unikt for dem, sier Daragiu.

Men ikke alle er like hyggelige. Daragiu står sammen fem-seks rumenske kvinner på Torgallmenningen når NRK er med på et kartleggingsbesøk.

LES OGSÅ: Kommunene får fortsatt bestemme om tigging er tillatt

En eldre kvinne stopper opp ved gruppen, peker på hver av kvinnene og teller høyt hvor mange de er. Kvinnen utbryter til slutt «åh, herregud», og rister oppgitt på hodet i det hun går videre.

Rett etterpå kommer en mann forbi og legger et kondom i koppen til en av kvinnene.

– Enkelte forstår og forsvarer dem. Men noen slår og sparker, og tiggerne forteller at når de blir spyttet på, er det ofte av eldre mennesker. De forstår ikke hvorfor, sier Daragiu.

LES OGSÅ: Sju av ti gir ikkje til tiggarar