Hopp til innhold

Redningsaksjon for skadd havørn

Fugleeksperter er på vei for å redde denne skadde havørnen fra sultne kråker.

Skadd ørn i Hardanger

SKADD HANNØRN: Her sitter den skadde havørnen på et skjær utenfor Norheimsund i Hardanger mens en kråkeflokk følger interessert med. Vilteksperter er nå på vei ut for å fange ørnen og frakte den til veterinær.

Foto: Torkjell Kjosås

Torkjell Kjosås tok dette bildet med telelinse fra stuevinduet sitt i Norheimsund torsdag. Den skadde hannørnen satt da på et skjær 500 meter ute i fjorden.

Rundt ørnen trippet en stor flokk kråker, mens ørnemaken holdt seg i nærheten.

Inntil videre ser det ut til at ørnen klarer å holde kråkene fra livet.

Til veterinær

– Kråkene plager den litt, men de har respekt for ørnen, sier Kjosås til NRK.

Fredag ettermiddag gjorde han seg klar til å dra ut sammen med en tidligere viltoppsynsmann for å fange hannørnen og bringe den til veterinær.

Kråkene vet at en klo kan punktere en kråkeskalle veldig lett, og de tør neppe prøve seg

Frode Falkenberg, ornitolog

– Vi skal sjekke om den har brukket vingen, da er det lite å gjøre for den. Vi får håpe det er andre ting. Fuglehjelp er på vei fra Bergen nå. De har anledning til å ta vare på den, sier Kjosås.

Viltkontakten i fylket har ansvaret for å overta skadd vilt. Bergen, Os og Samnanger har egen viltkontakt.

Havørner Norheimsund

HAVØRNPAR: Hunnørnen til venstre passer på sin skadde make. Begge er voksne fugler. Nå er viltfolk på vei ut for å hjelpe hannørnen.

Foto: Torkjell Kjosås

Ingen truet art

Ifølge Frode Falkenberg i Norsk ornitologisk forening er ørnebestanden i Hordaland i vekst. Anslaget er 100 til 150 hekkende par i fylket.

– Etter fredningen i 1968 har bestanden økt. Bestanden er for tiden ikke truet. De siste 20–30 årene har vi sett en vekst i Hordaland der ørnene har trukket inn i fjordene og hekker i Hardanger. Det er påvist 103 territorielle par.

– Kråkene tør neppe prøve seg

– Hvilke sjanser har en skadd havørn til å overleve?

– Det er jo store, tøffe fugler som tåler en støyt. Mange havørner har vært avmagret og skadd, men kommet seg, sier Falkenberg til NRK.

Han ser for seg flere scenarioer: Dette kan være en svak fugl som ikke har spist noe på en stund. Den kan ha blitt skadd etter å ha slått seg, eller fått juling. Sjansene for rehabilitering avhenger av tilstanden.

– Har ørnen kompliserte brudd krever det mer spjelking, medisiner og restitusjonstid.

– Kan kråkene ta livet av ørnen?

– Kråkene liker å følge med på hva ørnene gjør, og ville helst utradert dem om de fikk sjansen. De vil ikke hjelpe ørnen å bli frisk. Men de vet at en klo kan punktere en kråkeskalle veldig lett, og tør neppe prøve seg, sier ornitologen.