Hopp til innhold

Han ville gjøre et PR-stunt – nå har han hjulpet tusenvis av fattige barn

Piloten syntes flyselskapet trengte god reklame. Karsten Midtun fløy tvers gjennom jernteppet for å hjelpe Europas fattigste barn.

– Da de lettet på madrassene til ungene på barnehjemmene så jeg alle slags krypdyr. Det levde nedi der. Dette var ikke et hjem, det var en plasseringsanstalt, forteller Karsten Midtun (63).

– De levde på bedervet mat som restaurantene ikke kunne bruke. Det var det ungene spiste.

Den unge bergenserens første møte med fattigdommen var sjokkartet. Han hadde ikke engang forestilt seg at det kunne være så dårlige forhold i Polen, bare litt mer enn en times flytur fra Bergen og Norge. Før han visste ordet av det, var han i gang med en stor hjelpeaksjon i Øst-Europa.

Sist helg leverte juleflyet enda en gang pakker til Europas fattigste familier. I 26 år har organisasjonen reddet mange tusen mennesker fra å fryse og sulte i hjel ved å fly mat og klær til dem hver jul. Karsten har organisert 16 av disse turene. Men den opprinnelige tanken var langt fra nobel.

Spiste meitemark for å overleve

Året er 1985. Flyselskapene Braathens og SAS flyr ulltepper til trengende i Kenya. Den unge bergenseren Karsten Midtun jobber som stasjonssjef i det lille flyselskapet Norving, og tenker at deres bedrift trenger noe lignende. Et slags PR-stunt i form av veldedighet.

Verdens øyne er rettet mot situasjonen i Polen, et kommunistland styrt av Sovjetunionen, men med en sterk fagforening som kjemper for frie valg. De trenger kanskje hjelp, tenker Midtun.

Han kommer i kontakt med en prest i Gdansk, og etter et par telefoner finner de sammen ut at Midtun skal komme til den polske byen på en omvisning. En tur til et barnehjem i Gdansk gir Midtun mye å tenke på.

Det sitter magre og bleke barn på sengene. Det lukter vondt overalt, og de som jobber der forteller at barna har blitt tatt fra foreldrene, og bare blitt plassert her. Noen dager får de servert velling av meitemark og vekster fra hagen. Barnehjemmet har verken mat eller penger.

– Det skjedde noe med meg under det besøket. Dette hadde hele tiden vært et PR-stunt for min del, men da jeg så de forferdelige forholdene på dette barnehjemmet, endret det seg helt. Jeg fikk rett og slett sjokk, forteller han.

Karsten Midtun og Lech Walesa

HUMOR: Karsten Midtun møter Lech Walesa i Gdansk på slutten av 80-tallet. - Han var en mann med god humoristisk sans, forteller Midtun.

Foto: Privat

Møtte Lech Walesa

Samtidig som Midtuns besøk i Polen, er det stor politisk aktivitet i landet. Fem år tidligere har Solidaritet, den første frie fagforeningen i Polen, blitt etablert. Midtun havner midt i begivenhetenes sentrum.

Det viser seg at presten han besøker, Henryk Jankowski, er en av frontfigurene i fagbevegelsen som kjemper for demokrati i landet. Han har et hemmelig møterom i kjelleren, og det er stor trafikk av folk som kommer og går.

Plutselig står Midtun og håndhilser på Lech Walesa, som fikk Nobels fredspris bare to år før.

– Det var stort og absurd. Han var jo en verdenskjendis på den tiden. Walesa var en hyggelig og humoristisk fyr, forteller han.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Leverte halvtygget frokost

Vel hjemme i Norge, og med et nytt syn på verden, går Karsten i gang med å arrangere det første juleflyet. Han samler inn klær, mat, medisiner og gaver i Bergen, for å sende til barnehjemmet i Gdansk.

Folk i Norge er på denne tiden ikke vant til slike innsamlinger, og flygeren må avvise flere familier som har pakket inn halvtyggede brødskiver med brunost for å sende med flyet til de fattige barna i Øst-Europa. Likevel får han samlet inn nok til å fylle et helt fly. Alt lagres i prestens store kjeller i Gdansk, og Karsten lover ham at han en dag skal han fylle hele kjelleren med nødhjelp.

Det klarer han. I 1987 begynner Midtun å fly hos SAS, og juleflyet blir videreført her. SAS stiller med et fly, Midtun skaffer sponsorer og givere til turen. Etter hvert samler han inn så mye varer at han må sende trailere med nødhjelp, i tillegg til flyet.

Karsten Midtun fløy juleflyet til Polen i flere år, og møtte Lech Walesa mange ganger. Walesa mente hjelpesendingene var helt på sin plass.

– Han nektet å stille opp på bilder med SAS-direktøren foran julegavene fra Norge for å vise sin takknemlighet. Han sa at Polen hadde hjulpet andre før, og nå var det deres tur til å få hjelp, forteller Midtun.

Karsten Midtun og Mati Sinisaar

BARNEHJEM: Karsten Midtun (t.v.) sammen med styrer for barnehjemmet Mati Sinisaar.

Hadde ikke spist på tre dager

I helgen ankom flyet Estland. Det ble den 26. gangen Øst-Europa fikk besøk av juleflyet. De siste årene har flyet reist til Tallinn, der hjelpen blant annet går til barnehjemmet til Mati Sinisaar. I tillegg til et fly fullt av julegaver og julemat, får han fire trailere fulle av klær, mat og medisiner.

– Jeg kan ikke nok engelske ord for å beskrive hvor takknemlig jeg er for hjelpen Karsten kommer med. Det han gir oss, varer hele året, forteller Mati Sinisaar.

Han driver barnehjemmet, et dagsenter som tilbyr undervisning, og dusj og mat til ungdommene i det fattige området. Rundt kirken ligger det boligblokker der familier bor i knøttsmå hybler, uten dusj og kjøkken.

Nødhjelpen fra Norge er livsviktig. Annenhver uke deler Sinisaar ut mat til nesten 150 familier. Han driver også med nødhjelp i området Kopli, der russere som har falt utenfor samfunnet bor og lever i forlatte og forfalne hus uten strøm og vann.

– Nøden er stor her. I dag fikk jeg besøk av en 17 år gammel gutt som ikke hadde spist på tre dager. Han spurte om han kunne få noe å spise, så han fikk en bærepose med hermetikk og tørrvarer fra fjorårets julefly, forteller Sinisaar.

En leilighet i Kopli, Estland

UVERDIGE FORHOLD: Innbyggerne i Kopli bor i knøttsmå rom. Rus og alkoholisme er et stort problem i byen.

Foto: Privat

En del av juletradisjonen

Det er stor ståhei i Tallinn hver gang juleflyet fra Norge kommer. For barna har det blitt en del av juletradisjonen. Med flyet er sponsorer og givere, og mange av dem har vært med flere ganger. De arrangerer suppekjøkken og matutdelinger, og en stor juletrefest der 600 fattige blir invitert.

Der opptrer barna fra barnehjemmet, de har nissefest med gaveutdeling, og stor julemiddag. Når familiene går hjem om kvelden får de med seg to store poser med mat.

– Jeg styrer dette nesten helt alene. Jeg begynner å organisere i august, men holder egentlig på med det hele året. Det er min egen feil, det har vært vanskelig å delegere. Men nå skal jeg slå opp i ordboken og sjekke hva delegering betyr, og prøve å praktisere det, sier bergenseren med et smil.

– Det er så mye byråkrati rundt disse hjelpesendingene. Vi har rett og slett ikke nok ansatte på barnehjemmet til å klare det, sier Sinisaar i Tallinn.

«Deilig er jorden»

Vel hjemme fra årets reise med juleflyet prøver Karsten Midtun å finne roen og forberede seg til julefeiring. Men tankene på barna i Tallinn, og alle andre som har det vanskelig rundt om i verden, ligger hele tiden i bakhodet.

Han gjør seg alltid sine tanker når han hører sangen «Deilig er jorden» nå i førjulstiden.

– Det er en fin salme, men beskrivelsen passer ikke for alle. Salmen blir en påminnelse om det, sier Midtun.

Han sier det er en lærdom som er viktigere enn noe annet fra alle årene med juleflyet. Han har møtt mange menneskeskjebner, og har fått mange hjerteskjærende forklaringer på hvordan folk har havnet i rennesteinene.

– Du må aldri fordømme noen før du kjenner historien deres. Når du ser noen på gaten og tenker at det er en «slaur», så må du tenke at de også har en historie, påpeker Midtun.

Tror Gud har en plan

Barnehjemmet i Tallinn er helt avhengig av hjelpen fra Norge. Men den siste tiden har det vært litt usikkert om juleflyet kan fortsette å fly som før.

Styrer Mati Sinisaar har ikke hatt hjerte til å fortelle barna om usikkerheten som har vært rundt juleflyets fremtid.

– Jeg har ikke klart å si noe til dem. Dette er jo så stort og viktig for dem. Men jeg tror Gud har en plan. Det var han som sendte oss Karsten, og jeg tror Gud finner noen andre som kan hjelpe oss. Jeg stoler på det, sier han.

Nå kan det se ut som noen har lagt sin beskyttende hånd over juleflyet.

– Jeg har fått sterke signaler fra SAS-ledelsen i Norge om at de vil fortsette å støtte juleflyet. Den endelige avgjørelsen blir tatt over nyttår, men jeg regner med at det blir ført videre, sier Midtun.

Sang og dans på barnehjemmet

BARNEHJEM: Barna sang og danset for gjestene fra Norge som besøkte Tallinn sist helg.

Foto: Privat