Hopp til innhold

Politiet har fått egne ansatte mot radikalisering

Seks politifolk på Østlandet og én på Vestlandet skal jobbe mot radikalisering og ekstremistisk vold.

Anders Anundsen

HANDLINGSPLAN: Justisminister Anders Anundsen da han la frem tiltaksplanen mot radikalisme i 2014. Nå har planen ført til en helt ny type stilling i norsk politi.

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

– Vi har nettopp fått på plass stillingen, og dette er noe vi ikke har jobbet med tidligere. Arbeidet er helt i startfasten, sier Kari Marie Kjellstad.

Hun er fungerende leder for Felles operativ enhet i Hordaland-politiet, og sjef for den helt ferske stillingen som kom på plass i mars.

Politiet flere steder i landet har nå fått på plass de første egne ansatte som skal jobbe aktivt mot radikalisering og ekstremistisk vold.

Opprettelsen er ett av 30 tiltak fra regjeringens handlingsplan mot radikalisering, som justisministeren la frem i juni i fjor.

Syv stillinger i hele landet

Pengene til forebygging av radikalisering og voldelig ekstremisme kom på plass i statsbudsjettet for 2015. Syv politidistrikt fikk penger til å opprette egne stillinger mot det som er blitt et økende problem for norsk politi og etterretning; Nordmenn som radikaliseres og trekkes mot ekstreme miljø.

Seks av stillingene opprettes på Østlandet, den siste altså i Hordaland-politiet (se faktaboks).

Det er ikke usannsynlig at det være elementer som kan utgjøre en fare også i Norges nest største by.

Kari Kjellstad, politiet i Hordaland

PST avslørte i mars i fjor at det også er reist Syria-krigere fra Hordaland til konflikten i landet. Tidligere var det mest kjent for PST at personer fra islamistiske miljø på Østlandet dro til Syria.

– Trusselbildet har endret seg noe. Det er ikke usannsynlig at det være elementer som kan utgjøre en fare også i Norges nest største by. Selv om det ikke er et synlig miljø på samme måte som på Østlandet, sier Kari Kjellstad.

LES OGSÅ: PST: – Flere norske fremmedkrigere

IS-krigere i Raqqa i Syria

KJEMPER FOR IS: Flest norske IS-krigere reiser fra Østlandet. Men PST ser at det reiser nordmenn fra stadig flere ulike deler av landet.

Foto: Uncredited / Ap

Bindeledd til PST

Hun forteller at de akkurat holder på å legge grunnlaget for hvordan den nye stillingen skal fungere.

– Vi skal være et bindeledd mellom det åpne politiet og PST, sier Kjellstad, og utdyper:

– Koordinatoren skal være en kontaktperson for det forebyggende arbeidet på dette feltet. Den skal være et bindeledd opp mot PST og andre samarbeidsaktører, og skal opprette et så bredt kontaktnett som mulig innen ulike felt.

LES OGSÅ: Kan bli forbudt å krige i Syria

Fortsatt terrorfare fra islamister

Benedicte Bjørnland i Oslo Militære Samfund

FORTSATT TRUSSEL: Det er fortsatt terrorfare fra islamister i Norge, slo PST-sjef Benedicte Bjørnland fast tidligere i år.

Foto: Skolt, Henrik / NTB scanpix

I PSTs trusselvurdering for 2015 meldte PST at det fortsatt er terrorfare fra islamister i Norge. Det er aktive ekstreme islamistiske miljøer som tiltrekker seg nye tilhengere og rekrutterer fremmedkrigere.

– Radikalisering og rekruttering til voldelig ekstremisme foregår over hele landet. Det gjelder heller ikke bare ungdom med innvandrerbakgrunn, men også ungdom med etnisk norsk bakgrunn blir rekruttert, sa PST-sjef Benedicte Bjørnland.

Anders Anundsen trakk frem det forebyggende arbeidet under fremleggelsen.

– Det er avgjørende at vi klarer å gripe tak i de utsatte personene og gir dem alternativer slik at de kan komme ut av det.