Hopp til innhold

Svane lagde hull i vingen på flyet

Flyet fra Trondheim måtte snu etter fem minutter. En svane hadde laget hull i vingen. – Jeg skvatt litt når jeg så svanen treffe vingen, og masse fjær som føyk, forteller Torunn Veien, som satt ved vingen.

Ørnekrasj

HULL I VINGEN: Slik ser vingen på Norwegian-flyet ut etter kollisjonen med svanen.

Foto: Kristine Askvik

Flyet fra Trondheim lettet 9:40 fra Værnes lufthavn. Etter fem minutter kunne passasjerene høre et dunk, da en fugl traff ene vingen.

«Dere merker kanskje at det er litt merkelig lukt her nå, det er fordi det er kommet en fugl i motoren» var første meldingen fra kapteinen, ifølge Kristine Askvik.

Hull i vingen

Blodspor

BLODSPOR: Besetningen på flyet trodde først at fuglen var kommet inn i motoren. I stedet fant de et hull i vingen.

Foto: Kristine Askvik / Askvik Media

– Kapteinen sa at vi måtte snu og lande på Værnes igjen, fordi de hadde fått en fugl i motoren og måtte undersøke det nærmere, sier Askvik.

Frilansjournalisten var passasjer på vei til Bergen etter nyttårsferien.

– Da vi landet viste det seg at det var et hull i vingen. De er ikke sikre på hvilken fugl det er, men de regner med at det er en ørn, forteller Askvik.

De første meldingene var at en ørn hadde truffet vingen. Da ansatte ved Værnes lufthavn fant fuglen, viste det seg å være en svane.

– Det kan jeg ikke huske å ha opplevd før, i min tid i luftfarten, forteller flyplassjef Per Jarle Ingstad.

Flyet har fått et stort hull og står på bakken inntil videre. Flyteknikere fra Norwegian er igang med reparasjoner.

– Det vil nok oppleves skremmende for passasjerene. Dette er jo det vi vil unngå, men enn så lenge fugler og fly begge ferdes i lufta er det vel ikke mulig, sier Ingstad.

Så svanen treffe vingen

Torunn Veien

SATT VED VINGEN: Torunn Veien skvatt da hun så svanen treffe vingen.

Foto: Adalheidur Oldeide / NRK

Torunn Veien satt på venstre side i flyet, rett ved vingen og fikk med seg at svanen traff vingen.

– Jeg så at noe stort traff oss, og massevis av fjær. Jeg skvatt litt av dunket, forteller Veien.

Selv ble hun ikke redd, trass i at det ble et stort hull i vingen.

– Vi som satt der lo faktisk bare av det. Siden flypersonellet var så pass rolige tenkte jeg at det ikke var så alvorlig. Men det stod abulanse klar på Værnes når vi nødlandet der.

– Hørte smellet

– Jeg hørte smellet og trodde noe hadde ramlet ned fra en hylle. Jeg ble ikke så veldig skremt, for det virket som de ansatte på flyet tok det veldig med ro, sier passasjer Knut Harald Longva.

Passasjerene har kommet seg om bord i et nytt fly på vei til Bergen.

– Når du hører det er blitt et hull i vingen, så er jo det litt spesielt, sier Longva.

Norwegian bekrefter

Informasjonssjef Charlotte Holmbergh Jacobsson i Norwegian bekrefter hendelsen overfor NRK.

– Flyet fra Trondheim til Bergen har hatt en «birdstrike». Det har snudd og landet igjen i Trondheim, sier hun.

Det befant seg 104 passasjerer om bord, i tillegg til mannskapet.

Kunne fått store konsekvenser

handeland

ROGER HANDELAND: Flyteknikeren forteller at hendelsen fort kunne blitt alvorlig. – Når fly krasjer med fugl kan i verste fall piloten få problemer med å styre flyet.

Foto: Privat

Leder i Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO), Roger Handeland, sier at han ikke har hørt om fugler som har laget hull i flyvinger tidligere.

– Men såkalte «birdstrikes», altså at fly krasjer med fugl er ikke uvanlig, sier han.

Handeland legger til at han ikke kjenner saken i detalj, men kan fortelle at det fort kunne fått alvorlige konsekvenser.

– En fugl som veier mellom fem og ti kilo og treffer et fly i høy fart vil jo lage store skader. Det kan fort være veldig alvorlig, og piloten kan få problemer med å styre flyet, sier Handeland.

Skjer «nå og da»

Ifølge Jacobsson er sammenstøt med fugl en forholdsvis normal hendelse, og er udramatisk.

– Vi har «birdstrikes» av og til. Jeg vil ikke si at det er normalt, men det skjer. Sikkerhetsprosedyren er at flyet alltid skal snu når slikt skjer, sier hun.

Flyet som ble rammet av svanen blir satt på bakken fremover. De 104 passasjerene er nå på vei til Bergen i et nytt fly som Norwegian har satt opp.

90.000 fuglekrasj

At fly krasjer med fugler er ikke noe nytt fenomen. Siden 1990 er det meldt inn 93.000 sammenstøt mellom fugl og fly, ifølge en gjennomgang utført av nyhetsbyrået AP.

De aller fleste gangene har alt gått bra med flyet og dets passasjerer, men av og til har kollisjonene fått fatale konsekvenser.

I 2009 førte fuglekrasj til 57 alvorlige skader. I tre av tilfellene ble flyet eller helikopteret totalskadet, noe som medførte åtte dødsfall.

Et av de totalskadde flyene var inkluderer Airbus A320-flyet som nødlandet på Hudson-elven utenfor New York i januar 2009.

Den gang ble piloten hyllet for sin innsats etter å ha reddet alle de 155 om bord da flyet traff en flokk gjess.