Hopp til innhold

Ordføreren trekker «ærekrenkende» uttalelse om rådmannen etter advokattrussel

BERGEN SENTRUM (NRK): Den sparkede rådmannen Ingebjørg Vamråk får 1,5 millioner i sluttpakke. Fedje-ordføreren nekter fortsatt å fortelle hvorfor hun ble avsatt.

Stian Herøy og advokat Øyvind Gjelstad

– BARE «VAS»: – Det er feiltolket, rett og slett, sa Fedje-ordfører Stian Herøy (H) om sine tidligere uttalelser om at en «enkelthendelse» var årsaken til at rådmann Ingebjørg Vamråk ble avsatt. Herøy forlot torsdagens møte med Vamråk sammen med KS-advokat Øyvind Gjelstad (fremst).

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

Punktum er satt for den betente rådmannsstriden i Fedje.

Vel to uker etter at kommunepolitikerne sparket rådmann Ingebjørg Vamråk på dagen, uten å gi verken henne eller innbyggerne noen begrunnelse, møtte hun og advokat Kjetil Lundberg torsdag kommunen til drøftelsesmøte.

Resultat: Vamråk får med seg halvannen månedslønn mer enn opprinnelig avtalt. Det er noe mindre enn det advokaten hennes først krevde, men gir likevel Vamråk en sluttpakke på vel 1,5 millioner kroner.

Pakken innbefatter lønn ut oppsigelsestiden på tre måneder, som hun ikke skal jobbe i, samt 13,5 måneders etterlønn. I tillegg dekker kommunen Vamråks utgifter til advokat og kommunikasjonsrådgiver.

Partene er også enige om at de ikke skal fremme ytterligere krav mot hverandre.

Fedje-ordfører Stian Herøy (H) kom først ut etter det vel tre timer lange møtet, sammen med sin advokat Øyvind Gjelstad fra KS.

– Vi er enige om at vi skilles. Vi ga noe mer enn det som var avtalt. Vi dekket én og en halv måned, sa en svært ordknapp Herøy til mediene som hadde troppet opp utenfor møtelokalet i Bergen.

Truet med søksmål for ærekrenkelse

Konfrontert med sine tidligere uttalelser om at det var en «enkelthendelse» som ga dem hastverk med å avsette Vamråk, snudde ordføreren helt.

– Det er bare «vas». Det er feiltolket, rett og slett. Jeg tror ikke jeg kommenterer det mer, sa Herøy, før han forlot stedet sammen med advokat Gjelstad.

I et opptak med NRK 9. mai, like etter at Vamråk hadde mistet jobben, sier Herøy følgende på spørsmål om årsaken til at rådmannens arbeidsforhold ble avsluttet:

«Det er fordi kommunestyret over tid har vært misfornøyd, og det kom en enkelthendelse som gjorde at vi ønsket å avslutte det så fort som mulig».

Denne uttalelsen ble tatt svært ille opp av Vamråk, som fryktet den ville sverte ryktet hennes.

I et brev til kommunen 11. mai, truet Vamråks advokat Kjetil Lundberg med mulig erstatningssøksmål som følge av uttalelsen som knyttet rådmannen til en «enkelthendelse».

«Dette etterlater selvsagt publikum helt uberettiget til å tro at Vamråk må ha gjort seg skyldig et grovt pliktbrudd eller vesentlig mislighold av arbeidsavtalen, eller i verste fall noe straffbart», skrev Lundberg.

«Isolert sett kan uttalelsen/uttalelsene også være "egnet til å krenke en annens ærefølelse eller omdømme", og være erstatningsbetingende etter skadeserstatningsloven», fortsatte advokaten.

Ingebjørg Vamråk og Kjetil Lundberg

FORNØYD: – Nå ser vi fremover, sier Kjetil Lundberg. Han møtte media sammen med sin klient Ingebjørg Vamråk etter møtet i lokalene til advokatfirmaet han jobber for, Simonsen Vogt Wiig, på Telegrafen i Bergen sentrum.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

Ordføreren: – Beklager

Konsulent Knut Ulleberg, som har hatt flere oppdrag for Vamråk på Fedje, kalte kommunens håndtering «et forsøk på karakterdrap».

– De etterlater rom for spekulasjoner om at hun har gjort noe galt, i stedet for å komme med en begrunnelse, sa Ulleberg til NRK.

Nå trekker altså Herøy uttalelsen, uten å ville utdype hvorfor overfor media. I stedet henviser ordføreren til pressemeldingen de to partene ble enige om å formulere mot slutten av møtet. Der beklager Herøy overfor sin tidligere administrasjonsleder.

– Min tidlige uttalelse om dette kom skjevt ut. Jeg beklager eventuelle spekulasjoner og mistanker mot Vamråk som denne uheldige uttalelsen har medført. Uttalelsen har medført en tilleggsbelastning for Vamråk som burde vært unngått, sier ordføreren i pressemeldingen.

Begrunnelse: «Endringsslitasje»

Fem ansatte i kommuneadministrasjonen har sluttet i jobbene sine siden Vamråk begynte som rådmann for knapt to år siden. Vamråks lederstil skal av flere ha blitt oppfattet som i overkant tøff, men i pressemeldingen understreker Herøy at frafallet i administrasjonen ikke kan knyttes til henne.

I stedet roser ordføreren Vamråk for å ha gjort en god jobb for Fedje, blant annet ved å få fart på reiselivet og «rydde opp i systemer».

Men fortsatt har hverken Vamråk eller offentligheten fått noen konkret begrunnelse for avsettelsen. I pressemeldingen hinter Herøy imidlertid tydelig til interne gnisninger i kommunen:

– Vamråk ble hentet inn til rådmannsjobben i Fedje for å gjennomføre viktige endringsprosesser. Hun har tatt et tungt ansvar for nødvendig omstilling, drive samfunnsutvikling og ta grep som administrativ leder.

– Det er ikke unaturlig at det da oppstår endringsslitasje, og at man da kommer til et punkt hvor det er riktig at en ny rådmann tar stafettpinnen videre, sier ordføreren.

– Tror ryktet mitt er gjenopprettet

Vamråk har tidligere uttalt at hun tror hun kom «for nær noen gamle og uformelle maktstrukturer i kommunen», og etter møtet sier hun seg enig i beskrivelsen «endringsslitasje».

Eks-rådmannen til NRK at hun har brukt mye tid på å spekulere på hva som kan være den konkrete årsaken til avsettelsen, uten å finne noe entydig svar.

– At det skulle ha noe med hennes lederstil å gjøre, kan hun ikke forstå, sa advokat Lundberg til NRK tidligere i mai.

Men det sentrale for Vamråk, sier hun, var at spekulasjonene om «enkelthendelsen» ble lagt død.

– Det som var viktigst av alt for meg, var at de uttalelsene, som har skapt spekulasjoner om ulike ting jeg eventuelt skulle ha gjort, nå i sin helhet blir tilbakevist av ordføreren.

– Er ryktet ditt nå gjenopprettet?

– Ja. Det tror jeg. Med de uttalelsene som ordføreren har gitt nå, ser jeg ikke noen grunn til at det ikke skal være det.

– Hvor viktig har den økonomiske biten vært for deg?

– Den var underordnet.

– Økonomi underordnet

Vamråk sier i pressemeldingen at hun ønsker Fedje-samfunnet alt godt, og at det er til det beste for begge parter å nå skille lag.

– Jeg er veldig fornøyd med avtalen og dens innhold. Selvfølgelig skulle jeg gjerne fortsatt i jobben med å fullføre diverse prosjekter, som jeg syntes var veldig spennende. Men når ting ble som det ble, mener jeg at vi har kommet til en løsning som er god for begge parter, sier Vamråk til NRK.

Vamråk signerte i fjor høst en ny arbeidsavtale med kommunen. Da fikk hun skryt av ordføreren for å gjøre en god jobb, og formannskapet økte det de mente var en lav rådmannslønn til 1,1 millioner kroner.

I arbeidsavtalen signerte Vamråk på at hun frasa seg oppsigelsesvernet, og at hun kunne avsettes uten begrunnelse mot tolv måneders etterlønn. Disse formuleringene var imidlertid skrevet under punktet «Konsekvensar av manglande resultatoppnåing» i kontrakten.

Dermed mente Vamråk, som altså nylig hadde fått skryt for sine resultater, at kommunestyret ikke hadde hjemmel til å avsette henne med bakgrunn i dette punktet. I punktet over står det dessuten at rådmannen har rett på å få tre til seks måneder på seg til å prøve å rette opp i eventuelt dårlige resultater.

Det fikk Vamråk altså ikke, da hun ble avsatt på dagen, og det er på bakgrunn av dette punktet at kommunen og Vamråk har kommet til enighet om ekstrabeløpet på halvannen månedslønn.