Hopp til innhold

Kon-Tiki-kaptein: – Alle er skuffet nå

– Jeg tror alle som er involvert i ekspedisjonen er skuffet over at vi må avslutte. Men det er en fornuftig beslutning, sier tidligere Kon-Tiki 2-kaptein Kari Skår Dahl (36).

Kari nyter en mango på dekk

FØLER MED MANNSKAPET: Sørlendingen Kari Skår Dahl var med som kaptein på første del av Kon-Tiki 2-seilasen til Påskeøya. Nå føler hun med kollegene som måtte reddes i land. Her nyter hun en mango på dekk.

Foto: Kon-tiki2-ekspedisjonen

Et lasteskip berget torsdag mannskapet på den norske Kon-Tiki 2-ekspedisjonen. De ble plukket utenfor Chile.

De 14 personene om bord på de to balsaflåtene som utgjør Kon-Tiki 2, måtte dermed avbryte ekspedisjonen etter 114 døgn til sjøs. Deltakerne legger ikke skjul på skuffelsen.

Vi har hatt et flott forskerteam om bord som har samlet inn verdifulle data fra Sør-Stillehavet.

Kari Skår Dahl, flåtekaptein
CHILE-HUMAN-INTEREST/ A raft of the Kon-Tiki 2 international raft expedition, is seen during a Chilean Navy rescue operation on a merchant ship, in Pacific Ocean waters off Puerto Montt

HER BLIR DE REDDET: Et lasteskip reddet torsdag mannskapet på 14 fra de to flåtene som utgjorde den norske Kon-Tiki 2-ekspedisjonen.

Foto: HANDOUT / Reuters

Drev ut av kurs

– Vi fikk vite i går at flåten skulle evakuere. Mannskapet hadde det bra om bord, men ikke ressurser til å fortsette seilasen. Vi fikk ikke det været vi hadde planlagt, og dette er et krevende havstykke. Alle er skuffet, men etter ti uker er de nok glade for å kunne reise hjem, sier Kari Skår Dahl til NRK.

Sørlendingen, som nå er bosatt i Kristiansand, var selv med som kaptein på første del av seilasen til Påskeøya. Nå er hun tilbake i Norge, men har fulgt medseilerne tett og føler med kollegene.

Ekspedisjonen seilte ut fra Callao i Peru 7. november og nådde Påskeøya 43 dager senere. Etter å ha forlatt øya 6. januar for å vende tilbake til Peru, drev farkostene sørover og ut av kurs.

– Vi innser at det ville ta for lang tid å nå fram til Sør-Amerika, og vi foretrakk derfor å evakuere slik at alle kom seg i sikkerhet, uttaler ekspedisjonsleder Torgeir Higraff.

LES OGSÅ: Kon-Tiki 2-mannskapet reddet utenfor Chile

Kari brukte sekstant

NAVIGERER: Flåtekaptein Kari Skår Dahl navigerer med en sekstant.

Foto: privat

– Viktig forskning

Dahl omtaler det som «veldig spennende» å ta del i Kon-Tiki 2-ekspedisjonen. Først var hun med på byggingen av flåten i Peru, på seilasen til Påskeøya.

– Seilingen var fin, men vi hadde noen dager med seiling der vi ikke var sikre på om vi havnet i riktig retning. Så snudde vinden og var på lag med oss, forteller Dahl.

– Er det nødvendig å gjenta Thor Heyerdahls seilas så mange år senere?

– Vi har hatt et flott forskerteam om bord som har samlet inn verdifulle og viktige havforskningsdata fra Sør-Stillehavet, fra atmosfære til overflatevann og El Niño.

LES OGSÅ: DU kan bli med på ekspedisjon i Heyerdahls fotspor

Kari strammer priaren

FYSISK ARBEID: Kari Skår Dahl trimmer seilet på flåten.

Foto: Kon-tiki2-ekspedisjonen

Blir kjent med seg selv

– Hvordan er det å seile på en liten flåte på et så stort hav?

– Det er helt stille og du får tid til å tenke på meningen med livet. Så får man god tid til å bli kjent med seg selv og de andre om bord. Du tar tiden tilbake, sier hun.

– Blir det noen flere flåteekspedisjoner på deg?

– Vi får se hva som kommer av tilbud. Jeg er åpen for spennende turer.

Denne uken er Dahl tilbake på jobb som styrmann i Redningsselskapet og er i dag på tokt i Lofoten.