Hopp til innhold

Norge får en ny hundreåring nesten hver dag

– Jeg kjenner ingen forskjell fra i går, sier Gerda Loftaas (100). Det gjør neppe ordfører Trude Drevland heller. Hun er nemlig i hundreårsdag nesten én gang i uken.

Gerda Loftaas fyller 100, og gratuleres av Trude Drevland. Ordføreren besøker nesten tre ganger så mange hundreåringer i år som for to år siden.

FRA BESØK TIL BESØK: I 2012 besøkte bergensordfører Trude Drevland tolv hundreåringer. I år er tallet 32. Folkehelseinstituttet forteller at levealderen har økt med 30 år siden 1914, og i samme periode har tallet på hundreåringer gått fra 18 til 829. Foto: Helene Vassbotten Lervik / Tim Christian Wassmo | Redigering: Tim Christian Wassmo

12. november fylte Gerda Loftaas fra Bergen 100 år.

Forsker Stein Emil Vollset ved Folkehelseinstituttet

FLERE BLIR 90: Stein Emil Vollset ved Folkehelseinstituttet slår fast at mange flere nordmenn vil bli 90 år fremover. Men om de også passerer hundre, er han usikker på.

Foto: Tim Christian Wassmo / NRK

Vi røyker betraktelig mindre, og spiser mindre farlig fett.

Stein Emil Vollset, forsker ved Folkehelseinstituttet
Gerda Loftaas

SPREK: – Jeg føler ikke at jeg er gammel, sa Gerda. Etter kaken var spist, holdt hun gåstol-danseoppvisning for ordføreren.

Foto: Tim Christian Wassmo / NRK
Gerda Loftaas 100 år

TETT PROGRAM: Ordfører Trude Drevland er fast innslag på programmet når noen fyller hundre i Bergen. Ja, hvis jubilanten vil ha henne på besøk, da.

Foto: Helene Vassbotten Lervik / NRK
Kake 100-åring

GERDA ELLER «GELDA»?: Flere hundreåringer betyr flere kaker å bake for konditorene. Med Gerda sin kake kan det nok ha gått litt fort i svingene.

Foto: Helene Vassbotten Lervik / NRK

– Jeg føler ikke at jeg er gammel. Det er det verste av det hele, sier Gerda, mens hun blir feiret som hundreåringer flest – med kaker, fest og ordførerbesøk.

– Hvorfor alt dette oppstyret bare for meg, spør Gerda, kledelig beskjedent.

– Det er ikke hver dag folk blir hundre år, svarer folk rundt bordet.

Men selv om få vil være uenig i at hun fortjener en fest, har Gerda så absolutt et poeng. Folk blir nemlig hundre år så godt som hver dag i Norge.

Fra 18 til 829 hundreåringer

I år er det 342 nordmenn som fortsatt holder koken etter å ha kommet til verden for hundre år siden. Ved utgangen av fødselsåret deres, 1914, var tallet på norske hundreåringer ni.

I samme periode har tallet på hundreåringer økt fra 18 til 829. Hundre år er kanskje ikke så gammelt lenger.

– Levealderen i Norge har økt med 30 år siden 1914, forteller forsker Stein Emil Vollset ved Folkehelseinstituttet.

Årsakene til det er mange og sammensatte:

– Vi bor i bedre og tryggere samfunn enn vi hadde for hundre år siden. Det er gjort store medisinske fremskritt, spesielt de siste femti årene. Dette gjelder særlig hjertemedisin, sier professoren, som forsker på hvorfor vi nordmenn dør.

Han påpeker at vi generelt har en langt sunnere livsstil nå enn i 1914.

– Vi røyker betraktelig mindre, og spiser mindre farlig fett, sier Vollset.

Fyller opp kalenderen med bursdagsbesøk

På gamlehjemmet til Gerda er det ingen fare for at kaken skal gi store helsemessige konsekvenser. Når besøket går mot slutten slår den ferske hundreåringen til med gåstol-danseoppvisning, med ordfører Trude Drevland blant tilskuerne

– Det er en fantastisk opplevelse hver gang. Med Gerda, som med nesten alle hundreåringene jeg besøker, så er det et eventyr, sier hun om feiringene.

Og det er godt Drevland liker dem, for kalenderen til ordføreren blir fylt opp av stadig flere hundreåringer.

– I 2012 besøkte jeg tolv hundreåringer i Bergen. I år, bare to år etter, kommer jeg til å besøke 32 personer som fyller 100 år, sier Drevland.

– Mange, mange flere vil bli 90

Mindre røyk og fett og bedre medisin gir flere eldre i årene som kommer. Men om den eksplosive økningen i hundreåringer vil fortsette, kan ikke forsker Stein Emil Vollset svare på.

– Mange, mange flere vil fremover oppleve å bli 90 år. Men om like mange også vil passere hundre, er vanskelig å si nå, sier Vollset.

Portoutgiftene til gratulasjonsbrev til de mange hundreåringene gjør et stadig større innhugg i kongehusets budsjett, og fyller opp kalenderen til mange ordførere.

I Bergen har Drevland bestemt seg for å stille opp hos alle som har lyst på besøk av henne på den store dagen. Selv om det ser ut til at det bare blir flere feiringer, kommer hun likevel til å ta seg tid.

– En time på besøk hos dem er virkelig verdt det. Så det kommer jeg nok til å klare, fastslår hun.