Hopp til innhold

Nær tusen personer i Bergen går på Lar

Andelen rusmisbrukere som får utdelt metadon og subutex øker. – Strategien vår er vellykket, sier Ola Jøsendal i Helse Bergen.

MO-senter Nesttun

FÅR MEDIKAMENTER: Det nystartede mottaks- og oppfølgingssenteret på Nesttun er et av utdelingsstedene for Lar-medisiner i Bergen.

Foto: Christine Kongsvik / NRK

Ola Jøsendal

ØKNING: Ola Jøsendal ønsker at 80 prosent av Bergens rusavhengige skal gå på Lar. Nå har han nådd 65.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Bergen var den byen der antallet Lar-brukere steg mest i fjor. Og tallet har fortsatt å stige i årets åtte første måneder. Per 3. september er 987 personer tilknyttet Helse Bergens tilbud om legemiddelassistert rehabilitering (Lar). Der får de utdelt stoffer som metadon og subutex som substitutt for heroin.

– Det er ingen registrert endring siden Nygårdsparken stengte, men det går i det vante, jevne tilsiget, sier Ola Jøsendal, leder for avdeling for rusmedisin i Helse Bergen.

Før Nygårdsparken stengte 25. august sa han at en sentral del av planen deres var å få flere inn i Lar. Målet er å favne 80 prosent av de rundt 1.500 rusmisbrukerne Helse Bergen anslår finnes i byen. Med nesten tusen brukere er Jøsendal og co. nå kommet opp i to tredjedeler.

– De skyver folk inn i Lar

Men det har altså ikke vært noen brå økning siden stengingen av Nygårdsparken.

– Vi har jo vært rimelig godt forberedte på parkstengingen, og har bygget opp våre behandlingssystemer gradvis. Jeg synes strategien, med summen av virkemidlene vi har, har vært vellykket, sier Jøsendal.

Anbjørg Eilertsen

KRITISK: Anbjørg Eilertsen mener flere burde få medikamentfri behandling i stedet for Lar.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

Det mener ikke Anbjørg Eilertsen, «Mor i parken». Hun har siden parkstengingen vært i en rekke møter med politiet om situasjonen til de narkomane, og reagerer blant annet på at politiet ikke utstyrer seg med overdose-nesespray.

Hun mener for mange gis Lar-medikamenter i stedet for medikamentfri behandling med sikte på å bli rusfrie.

– De ønsker å skyve folk inn i Lar i størst mulig grad. Mange som ønsker reduksjon i dosene, får det ikke, og man har heller ikke redusert ventetiden for dem som vil inn til behandling for å bli rusfrie, slik man lovet, sier Eilertsen.

– Det er helt feil, og en fullstendig misforståelse. Samtlige som får plass på Lar er utredet for å se om de kan motta medikamentfri behandling, svarer Jøsendal.

Foreslår enkel søknad om behandling

Som NRK fortalte torsdag i forrige uke, forventet kommunen og Helse Bergen statlig hjelp for å kunne opprette et midlertidig «øyeblikkelig hjelp»-tilbud for alle som ville på avrusning i forbindelse med parkstengingen.

Statssektetær Cecilie Brein-Karlsen (Frp) ga signaler som gjorde både Helse Bergen og Bergen kommune sikre på at de ville få statlig økonomisk hjelp, men dette skal ha blitt stoppet lenger oppe i Helsedepartementet.

Uansett hvem som brøt løftet sitt, så er det brukerne som taper på dette.

Anbjørg Eilertsen

– Uansett hvem som brøt løftet sitt, så er det brukerne som taper på dette. De ble lovet at ventetiden skulle vekk. Nå kan det gå seks uker før folk som ønsker behandlingsplass får svar på søknaden, og de forteller også at de blir demotivert av avdeling for rusmedisin til å søke. De vil heller ha dem inn på Lar, men det blir et liv på livslang substitusjonsbehandling, også for dem som ønsker å klare uten medikamentene, sier Eilertsen.

Eilertsen foreslår nå et lavterskeltilbud for dem som ønsker behandling på institusjon uten medikamenter.

– For eksempel kunne brukerne kommet til legevakten og fylt ut en enkel søknad der, i stedet for å måtte vente på time hos fastlegen. Det burde egentlig vært døgnåpent, i alle fall kveldsåpent, for det er på den tiden av døgnet man treffer flest i denne gruppen, sier hun.