Hopp til innhold

Navarsete: – Ikke selg Svalbard til Kina

Liv Signe Navarsete er tydelig på at Norge ikke må finne på å selge en bit av Svalbard til den styrtrike kineseren Huang Nubo. – Vi vet at sterke land er interessert i denne delen av verden, sier hun.

China Iceland Huang Nubo

KINESERNE KOMMER: Den kinesiske milliardæren Huang Nubo presenterte i 2011 planene sine for å kjøpe land i Norden. Skummelt, mener mange politikere og eksperter.

Foto: Alexander F. Yuan / Ap

Liv Signe Navarsete

SKEPTISK: Liv Signe Navarsete (SP) er svært skeptisk til å selge en del av Svalbard til en kineser.

Foto: Berit Roald / NTB - Scanpix

En eiendom i Austre Adventfjord på Svalbard kan ende opp på kinesiske hender, etter at den styrtrike forretningsmannen Huang Nubo åpent innrømmer at han har lyst å gjøre om stedet til en resort for turister fra hjemlandet.

I forrige uke skal han ha lagt inn bud på eiendommen. Stortingsrepresentant og tidligere statsråd Liv Signe Navarsete mener at regjeringen ikke må la en kinesere stikker av med eiendommen.

– Norge er et lite land med store ressurser, og vi vet at sterke land er interessert i å omfordele tilgangen til disse. Det handler imidlertid ikke bare om ressurser, men om det strategiske eierskapet. Dette er et område som vi må beholde råderetten over, mener Navarsete.

Et mulig fotfeste

Det var VG som først omtale at den spesielle eiendommen er til salgs, etter at den borgerlige regjeringen har unnlatt å svare på den medieskye bergensfamilien Horns henvendelse.

Kina har allerede en forskningsbase i Ny-Ålesund, og fikk i fjor observatørstatus i Arktisk Råd.

Austre Adventfjord på Svalbard

TIL SALGS: Her, i Austre Adventfjord på Svalbard, vil Huang kjøpe et solid stykke norsk land. – Jeg vil bygge en ferielandsby, sier Huang til NRK.

Eiendommen i Austre Adventfjord kan gi Kina det fotfestet i Arktis som landet mangler i dag.

– Når det gjelder investeringer i sensitive områder som Svalbard, bør Norge være svært forsiktige med å slippe slike interesser til, sa Juan Pablo Cardenal, ekspert på Kinas internasjonale investeringer til NRK i går.

Også Willy Østreng, tidligere direktør ved Fridtjof Nansens Institutt og president i Norges Vitenskapsakademi for Polarforskning, frykter for økende kinesisk innflytelse i de ressursrike og strategisk viktige nordområdene.

– Ved å kjøpe denne eiendommen kan landet bruke Svalbard som plattform for en langsiktig plan i det arktiske havbassenget. Med denne traktateiendommen kan Kina eller andre ikke-arktiske stater få et varig fotfeste i regionen som de ikke har i dag, uttalte Østreng til VG.

Må ikke glippe

Liv Signe Navarsete mener det er sterkt kritikkverdig at regjeringen ennå ikke har gitt et svar til familien Horn, angående eiendommen de ønsker å selge.

Opprinnelig var eiernes tanke at de skulle selge til den norske stat, og ikke utlendinger.

– Det er på tide å få en diskusjon om dette. Sterke land kan gjennom oppkjøp bli i stand til å også sette politisk makt bak sine krav i vårt nærområde. Nordområdene er Norges viktigste strategiske område, og der må vi ikke glippe, sier den tidligere Sp-lederen og statsråden.

I 1994 vedtok Stortinget en lov som tilsa at ingen kan nekte utlendinger å gjøre oppkjøp av eiendom i Norge, og dermed også Svalbard. Den loven er moden for revurdering, mener Navarsete.

– Vi må vurdere om vi skal stramme inn, slik at vi ivaretar norske interesser, og spesielt i nord, sier hun.

Hun mener det er et paradoks at Norge gjennom Oljefondet kjøper eiendom for milliarder i utlandet, men ikke tar seg råd til å sikre landets interesser på Svalbard for noen titalls millioner kroner.

– Vi må bruke de midlene som trengs for å sikre disse viktige områdene, sier Navarsete.

Propagandasjef med mektige venner

Huang Nubo ble født i Lanzhou i vestlige Kina i 1956. Ifølge hans CV reiste han som 17-åring ut i distriktet for å arbeide som bonde.

Huang Nubo

VIL BYGGJE FERIELANDSBY PÅ SVALBARD: – Sjølv om forholdet mellom Noreg og Kina ikkje har normalisert seg, er kinesarar veldig interessert i Nord–Europa og spesielt Norge, seier Huang Nubo.

Foto: LIU JIN / Afp

På slutten av 70-tallet begynte han på en utdannelse på Peking University i Beijing, der han i 1981 gikk ut med en bachelor i kunst.

Derfra gikk veien rett inn i det kinesiske kommunistpartiets propaganda-departement. Departementet er ikke en formell del av statsapparatet, men står for jobben med å kontrollere og sensurere kinesiske medier.

Han hadde toppstilling i departementet, har sittet som medlem i Kinas handelskammer og med viktige posisjoner i kommunistpartiet, ifølge CV-en hans.

Advarsler fra Island

I 2011 forsøkte Nubo å kjøpe en stor eiendom nordøst på Island, hvor han sa han planla å bygge et gigantisk hotell.

En av dem som stoppet salget var tidligere innenriksminister Ögmundur Jonasson.

– Jeg er prinsipielt imot at eiendomsretten av land skal eksporteres til Kina eller andre land. Retten til å eie land bør kun gjelde de som er medlemmer av samfunnet vårt, sier han til NRK.

Han forteller at Huang Nubo i forkant av salgsprosessen overøste Island med både penger og gaver.

Blant annet finansierte han en diktfestival.

– Han forsøkte å kjøpe velvilje i samfunnet og opinionen. Men til slutt endte det med at han ikke fikk kjøpe, sier Jonassen.