Hopp til innhold

Nå får foreldrene til Ea (2) endelig penger

Ea (2) ble født med feil på hjertet, lungene, synet og hørselen. Men det verste for foreldrene var at de ikke fikk i henne mat. – Svaret fra Nav var at «dere har det ikke slitsomt nok», forteller mamma Karethe Solstad.

Ea Solstad med mor og far

FÅR PLEIEPENGER: Foreldrene Øyvin og Karethe Solstad får innvilget pleiepenger for å ta seg av Ea. Pengene kommer over et år etter at de trengte dem.

Foto: Tim Christian Wassmo / NRK

Ea og Karethe Solstad

HAR BEGYNT I BARNEHAGE: – Vi vet fortsatt ikke hvilket syndrom hun kan ha, men det går veldig bra med henne nå, sier Karethe om datteren Ea (2).

Foto: Tim Christian Wassmo / NRK

Øyvin og Karethe Solstad, foreldrene til funksjonshemmede Ea (2), får endelig utbetalt pleiepenger, over et år etter at de skulle hatt dem.

– Det var nesten så vi ikke trodde det da advokaten ringte i går. Dette er helt fantastisk. Ikke bare på grunn av pengene, men ikke minst fordi Nav nå innrømmer at dette har vært tøft for oss, sier Karethe.

Datteren Ea ble født med feil på en rekke organer, er forsinket motorisk og muligens også kognitivt. Det mest bekymringsfulle for foreldrene i starten var imidlertid at de ikke fikk i henne mat.

– Hun kastet det bare opp igjen. Vi gjorde egentlig ikke noe annet enn å mate henne og vaske, åtte ganger i døgnet. Det var slitsomt, forteller moren.

– Vi vet hvordan vår hverdag har vært

Den lille babyen måtte på operasjonsbordet. Legene opererte inn en knapp på magen som Ea kan mates gjennom. Etterpå søkte foreldrene pleiepenger for å være hjemme med henne i perioden etter operasjonen.

Ea Solstad

PUSTEHJELP: Ea ble født med omfattende problemer med blant annet hjerte og lunger.

Foto: Privat

– Jeg fikk innvilget penger for én måned. Samtidig fikk vi avslag for hele det neste halvåret, før vi engang hadde søkt om det. Dermed måtte jeg være hjemme uten lønn, og Øyvin jobbe ekstra for å få endene til å møtes. Det var jo ikke sånn vi trodde det skulle bli, sier Karethe.

Foreldrene regner med å ha tapt en kvart million kroner på den ulønnede permisjonen.

– Vi har tapt mye på det, Øyvin har måttet jobbe mye, og når vi da i tillegg får et brev der det står at «dere har det ikke slitsomt nok», er det tøft. Vi vet hvordan vår hverdag har vært, sier Karethe.

Nav snudde – nå får foreldrene penger

Foreldrene vurderte å flytte fra Hordaland, fordi det er store geografiske forskjeller på hvordan regelverket praktiseres.

Ellen Christiansen, direktør i Nav forvaltning, innrømmet i desember i fjor at de burde spurt om mer dokumentasjon i saken før de ga avslag. Etter at NRK omtalte saken, tok Eas foreldre kontakt med advokat.

NRK møtte Ea (2) og foreldrene - se reportasjen her (artikkelen fortsetter under):

Dottera vart fødd med så mange misdanningar, at foreldra såg det som sjølvsagt at dei skulle få støtte til å pleie ho.
Men trass i ei lang liste medisinske utfordringar, fekk dei eit blankt nei frå NAV.

Reportasje fra 18. desember 2013.

– Forvaltningsdirektøren innrømmet jo at de hadde gjort en dårlig jobb. Advokaten påpekte dette i klagen han skrev, og da ble det jo vanskelig for dem å si noe annet. I vedtaket vi har fått nå, står at de har behandlet saken feil, sier Karethe.

Dermed får de innvilget støtten de hele tiden mente å ha krav på etter folketrygdloven.

– De snudde veldig fort etter medieomtalen, og innrømmer at det har vært tøft for oss. Det er ganske deilig. Det er ikke gratis ikke å ha inntekt, for å si det slik.

Nav-sjefen: – Vi kunne utredet bedre

Hadde vi hatt disse opplysningene da vi behandlet saken første gang, ville utfallet trolig blitt annerledes.

Ellen Christiansen, direktør i Nav forvaltning

Ellen Christiansen, direktør i Nav forvaltning, innrømmer at de ikke gjorde nok for å innhente opplysninger i saken før de fattet det første vedtaket. Nå har de altså snudd.

Fordi vi mottok nye medisinske opplysninger som bedre beskriver tilstand, gjenopptok vi saken. Ut fra de nye opplysningene kom vi til en annen vurdering enn vi gjorde tidligere, sier Christiansen.

Hun medgir at utfallet trolig hadde blitt annerledes hvis Nav hadde hatt disse opplysningene da de behandlet saken første gang, men påpeker også at brukerne har et ansvar.

– I etterkant ser vi at Nav forvaltning kunne utredet saken bedre, men det er også et ansvar for den enkelte bruker å sørge at søknaden inneholder all nødvendig dokumentasjon, sier Christiansen.

Ea Solstad

FIKK MAT INTRAVENØST: Ea tok ikke til seg mat i starten, og måtte etter hvert opereres.

Foto: Privat

Har begynt i barnehage

Kombisjonen av symptomer hos Ea er så spesiell at hun kan ende opp med å få en egen diagnose oppkalt etter seg.

– Vi holder fortsatt på med utredninger, forteller moren.

Hverdagslivet har imidlertid til en viss grad normalisert seg etter operasjonen. Ea har begynt i barnehage, og foreldrene slipper bekymringene med matinntaket.

– Vi vet fortsatt ikke hvilket syndrom hun kan ha, men det går veldig bra med henne nå, sier Karethe.