Hopp til innhold

Kan preges om mor drikker før svangerskapet

Atferdsvansker hos barn kan ha sammenheng med høyt alkoholforbruk hos mor - allerede før svangerskapet. Overraskende resultat, mener forskere.

At barn får atferdsvansker, kan ha sammenheng med høy alkoholforbruk før svangerskapet.

SE VIDEO: Da forskerne sammenlignet mors alkoholforbruk og atferdsvansker hos treåringer, ble de overrasket. Foto/redigering: Christine Kongsvik

At drikking før mor blir gravid kan få konsekvenser for barnet, kom som en overraskelse på forskerne selv.

I en omfattende undersøkelse blant norske mødre fant forskere ut at høyt alkoholforbruk før svangerskapet kan ha sammenheng med atferdsvansker

– Det vi fant var at det man kaller risikofylt alkoholforbruk før graviditet kan øke risikoen for tidlig utvikling av atferdsvansker, sier Ann Kristin Knudsen, forsker ved Folkehelseinstituttet.

Atferdsvansker dobbelt så hyppig

50.000 norske mødre har svart i Mor og barn-undersøkelsen (MoBa), som har pågått fra 1999–2008. Undersøkelsen er unik i sitt slag, ettersom den har fulgt barna fra før de ble født helt frem til de blir 15 år.

Det er nok ikke sannsynlig at det er ren alkoholbruk i seg selv som skaper denne sammenhengen, men at dette er et signal på at mor har flere vansker.

Forsker Ann Kristin Knudsen
Ann Kristin Knudsen

OVERRASKET: – Jeg må si jeg er overrasket over funnene, sier forsker Ann Kristin Knudsen.

Foto: Christine Kongsvik / NRK

Nylig har forskerne brukt den for å se nærmere på hva risiko-drikking kan ha å si for barna.

Såkalt «risikofylt alkoholforbruk» defineres ved om man trenger mer enn tre glass øl eller vin for å begynne å føle seg beruset.

Fire prosent av mødrene i MoBa-undersøkelsen ble vurdert til å ha slike risikofylte drikkevaner før svangerskapet.

Kvinnene i denne gruppen fikk barn med atferdsvansker dobbelt så hyppig som kvinner med normalt alkoholforbruk. Det viste resultatet da barna var blitt tre år gamle.

– Det var uavhengig av om mødre drakk i svangerskapet, og om de drakk mindre etter at barnet var født. Jeg må si jeg er overrasket over funnene. Jeg hadde trodd at da vi tok inn alkoholbruk under svangerskapet, ville det forklare sammenhengen. Men det gjorde det ikke, og det er noe av det mest overraskende, sier forskeren.

– Det høres rart ut

På gaten i Bergen treffer vi Linn Otterbu. Hun har vært mamma for vesle Brage i seks uker. Nyfødte Brage er ikke blant dem som er i risikogruppen, for moren gjort alt for at han skal få best mulig utgangspunkt i livet.

Hun er overrasket over at drikking allerede før graviditeten kan påvirke barnet.

– Jeg syns det høres rart ut, hvis ikke man også drikker under svangerskapet, sier den ferske moren når hun før høre om forskingsresultatet.

Linn Otterbu blir intervjuet av NRK

– RART: Linn Otterbu syns resultatet høres rart ut, men håper flere mødre kan tenke seg om med tanke på eget alkoholforbruk.

Foto: Christine Kongsvik / NRK

Hun håper likevel forskningen kan få flere til å tenke seg om.

– Det er all grunn til å begrense alkoholforbruket for veldig mange, sier Otterbu.

Kan være symptom på større problemer

Undersøkelsen sier ingenting om hva som konkret utløser atferdsvanskene barna hadde da de var tre år.

Drikkingen kan være et symptom på andre problemer i hjemmet.

– Vi har fortsatt mange spørsmål om hva denne sammenhengen skyldes, sier Knudsen.

– Det er nok ikke sannsynlig at det er ren alkoholbruk i seg selv som skaper denne sammenhengen, men at dette er et signal på at mor har flere vansker og at det er flere vansker i familien.

Hun mener norske kvinner flest ikke trenger å endre sine drikkevaner.

– Det viktigste for folk med et normalt alkoholforbruk er at det slutter å drikke når de blir gravide, sier forskeren.