Hopp til innhold

Ivan (40) ventet på julelønnen - i stedet mistet han jobben på dagen

To uker før julaften mistet Ivan Børve (40) og over 200 kollegaer jobben i en gigantkonkurs i byggebransjen. – Jeg har veldig vondt av dem som må si til familien at det blir en litt annerledes julefeiring i år, sier konen Jannike.

Ivan Børve med familie

MISTET JOBBEN: Trebarnsfaren Ivan Børve (40) ventet på desemberlønnen med halv skatt og 32.000 kroner inn på konto. To dager i forveien mistet han i stedet jobben. – Jeg føler med dem som nå går inn i julen med den usikkerheten det er å ikke vite om man har jobb etter nyttår, sier konen Jannike (39), her sammen med yngstemann Sindre (10).

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

Frekhaug utenfor Bergen, 10. desember, litt før klokken 08.00: Bak stengte glassdører i Byggmakker-butikken til boliggiganten Walde Gruppen sitter rundt 150 arbeidstakere på plaststoler i et provisorisk møterom. Ivan Børve og kollegaene venter på sjefen.

Jeg sa her hjemme at det ville være et under dersom vi overlevde neste år.

Ivan Børve

«Allmannamøtene» i firmaet avholdes vanligvis på ettermiddagstid, slik at arbeidet i størst mulig grad skal gå som normalt. Derfor har de spøkt litt seg imellom, etter at de dagen i forveien fikk vite om dagens morgenmøte.

– Vi snakket om at «nå går alt til helsike, men vi får i alle fall lønnen vår», sier Børve fra sofaen hjemme i Arna i Bergen.

Han var en av åtte som til daglig jobbet med støyisolering i selskapet. I dag, etter å ha blitt offer for det som omtales som en av Vestlandets største konkurser i byggebransjen på mange år, har han i stedet brukt tiden på å pynte juletreet sammen med konen Jannike (39).

Bygget butikk som ikke ble besøkt

Allmøtet for Ivan og kollegaene blir avholdt i Byggmakker-butikken først og fremst av praktiske årsaker, men det har utvilsomt et snev av symbolikk over seg: Å satse på et nytt byggevarehus på Mjåtveit var nemlig en åpenbar strategisk bommert av Walde-ledelsen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Walde - folk på veg inn

PÅ VEI TIL Å MISTE JOBBEN: Her er de ansatte i Walde Entreprenør og Walde Byggevare på vei inn til møtet der de blir fortalt at de mister jobben.

Foto: Ketil Falch

Privatkundene uteble på grunn av den litt avsides beliggenheten tre mil nord for Bergen sentrum, og butikken har gått med store millionunderskudd i flere år.

Nettopp dét er sterkt medvirkende til at sjefen om få minutter skal si at alle i rommet har mistet jobben.

Mistet jobben før jul - for andre gang

Walde Gruppen ble etablert av brødrene Rolf og Håkon Nesheim i Nordhordland på 90-tallet, vokste seg siden inn i Bergen, og ble en av de desidert største aktørene i bygge- og anleggsbransjen i Hordaland. Det har skjedd blant annet gjennom oppkjøp av flere godtgående, mindre håndverksbedrifter.

Ivan begynte i Walde for fire år siden, etter å ha mistet jobben i en annen entreprenørbedrift.

Også det skjedde like før jul.

– Men den gangen var det ikke noen problemer med lønnen, og alle ansatte ble overført til nye jobber i andre bedrifter, forteller han.

Ti prosent flere konkurser i 2013

Statistikk NRK har fått av Byggeindustrien viser at tallet på konkursåpninger i bygge- og anleggsbransjen i Norge gjør et hopp i 2013, og ligger an til å ende på rundt 1350.

Det vil i så fall være en oppgang på henholdsvis 11 og 10 prosent fra de to foregående årenes 1214 og 1227 konkurser i næringen.

Bergen bruker lang tid på offentlig behandling av byggesaker sammenlignet med resten av landet. Slik sett er byggebransjen i byen spesielt risikabel – en kan som utbygger risikere å sitte på verdifulle arealer i årevis uten at noe skjer. Da skal en ha mye penger i banken for at ikke betalingsproblemene melder seg i påvente av at leilighetene blir solgt.

Jeg følte meg på ingen måte som noen stor stygg ulv.

Håkon Nesheim, tidl. daglig leder i Walde Gruppen

– Byggebransjen i Norge har generelt problemer med uforutsigbare rammevilkår. Vi satt blant annet på fire store områder der vi ikke kom i gang med boligbygging, fordi Nordhordlandspakken på E39 ikke ble vedtatt, sier majoritetseier og daglig leder i Walde Gruppen, Håkon Nesheim, som understreker at han ikke ønsker å skylde på noen andre for at de gikk konkurs.

Samtidig gjør skjerpede statlige krav til nybygg kostandene høyere for byggebransjen. Når konkurransen også er stor mellom aktørene, er marginene dømt til å bli små.

– Det offentlige er også blitt stadig flinkere til å la private ta tilleggsregninger for infrastruktur i forbindelse med utbygging. Det er en vanskelig bransje å operere i, og mange har marginer på én til to prosent. Det er nødt til å komme endringer i regelverket, mener Nesheim.

LES OGSÅ: – Dette slår ned som en bombe rett før jul | – Dette er forferdelig trist | Mista jobben - no går dei blakke inn i jula | Byggebransjen satser 40 milliarder i år | Tre nye Walde-selskap til skifteretten

Satset hardt, fikk betalingsproblemer

Samtidig er den potensielle gevinsten stor om man holder ut i bransjen: Storbyene skal vokse videre - i Bergen trengs opp mot 40.000 nye boliger frem til 2030 for å møte folketallsveksten. I et boligmarked med generelt stor prisvekst, sier det seg selv at inntjeningen kan bli stor.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Håkon Nesheim

OVER 200 ANSATTE MISTET JOBBEN: – Det var kjempetrist. Vi hadde vært gode kollegaer, hadde et godt arbeidsmiljø, og mange hadde jobbet der veldig lenge - og så må du si til dem at de ikke lenger har jobb, sier Håkon Nesheim, majoritetseier og inntil nylig daglig leder i Walde Gruppen.

Foto: Morten Sæle

Og i Walde satset Håkon Nesheim og co. hardt. Men gevinsten uteble, og sammen med Byggmakker-bommerten forklares nedturen med at den forventede inntjeningen innen entreprenørvirksomheten ikke slo til de siste årene.

Dermed fikk selskapet større og større problemer med å betale regningene sine. Det fikk også Ivan Børve og kollegaene merke på kroppen.

– Vi møtte stengte dører overalt

Børve forteller at han de siste månedene måtte reise Bergen og Nordhordland rundt for å få tak i materialene han trengte til et oppdrag. Walde hadde ikke gjort opp for seg i tide, og byggevarebutikkene ville ikke selge ansatte i firmaet noe som helst uten at oppgjøret ble foretatt kontant.

– Vi møtte stengte dører overalt, og fikk ikke engang levere avfallet vårt på gjenbruksstasjonene. Til slutt ble det slik at jeg spurte om butikken var åpen for meg før jeg begynte å finne det jeg trengte. Jeg var lei av å gå og legge tilbake varer, sier Børve.

Slik hadde situasjonen vært i to-tre år, men det hadde tiltatt i styrke de siste månedene.

– Vi snakket jo stadig mer om det, oss kollegaene imellom, at det kom til å skje et eller annet. Folk vi jobbet med fra andre firmaer mente vi burde se oss om etter nye jobber. Og jeg sa også her hjemme at det ville være et under dersom vi overlevde neste år, sier Børve.

Uten jobb og uten penger rett før jul

Og det gjorde Walde Gruppen altså ikke. Flere av dem som var til stede på møtet 10. desember forteller om en preget Håkon Nesheim som la frem nyheten for sine ansatte. Walde Entreprenør og Walde Byggevare var begjært konkurs, og totalt mistet 173 ansatte jobben.

– Det var god stemning før møtet begynte, men med en gang sjefene begynte å snakke, så var det ingen som sa noe som helst. Vi var vel litt klare over at det kom til å skje noe, men ikke at det skulle skje så fort, sier Børve.

To kollegaer av meg fjernet en vegg fra et hus mandag ettermiddag, og skulle komme tilbake for å fullføre jobben tirsdag. Men det gjorde de jo ikke.

Ivan Børve

To uker før julaften, og kun to dager før desemberlønnen egentlig skulle komme, sto han og kollegaene plutselig på bar bakke; uten jobb, og uten penger - som for de fleste skulle gå rett inn i julegavebudsjettet.

I intervju med NRK samme dag sa Håkon Nesheim at han syntes saken var trist for ansatte og kreditorer.

– Jeg følte meg på ingen måte som noen stor stygg ulv under møtet, for både ledelsen og andre hadde jobbet for å unngå at dette skulle skje. Det var kjempetrist. Vi hadde vært gode kollegaer, hadde et godt arbeidsmiljø, og mange hadde jobbet i bedriften veldig lenge - og så må du si til dem at de ikke lenger har jobb.

– Det var en beveget stund, sier Nesheim.

– En kollega hadde 14 kroner på konto

Et par dager etterpå, mens Børve og kollegaene i Walde Entreprenør og Walde Byggevare gikk mellom møter med Nav, konkursbostyreren, fagforeningen og potensielt nye arbeidsgivere, gikk også tre andre selskaper i Walde Gruppen med i dragsuget, og sendte tallet i jobbløse opp i over 200.

– En kollega av meg, som har barn og samboer som ikke er i jobb, hadde 14 kroner på konto den morgenen vi fikk vite at vi hadde mistet jobben og at lønnen ikke kom. Det er veldig mange som sliter, og selv om mange får lånt seg penger, så kan jo det også bli dyrt. Selv måtte jeg i banken for å stoppe lånet vårt i noen måneder, forteller Børve.

Det er mange som er fortvilet. De har gjerne allerede solgt den boligen de bor i nå.

Bostyrer Bjørn Åge Hamre

Konen hans Jannike er i full jobb, og trebarnsfamilien slipper derfor unna det verste økonomiske uføret.

– Vi hadde kjøpt de fleste julepresangene, det var kun dem til barna som var igjen. Så det går greit for oss, men jeg har veldig vondt av dem som må si til familien at det blir en litt annerledes julefeiring i år, sier Jannike.

Nesheim sier ledelsen ikke hadde annet valg enn å ta avgjørelsen like før jul og to dager før desemberlønnen, selv om de i månedsvis hadde vært i forhandlinger med banken om videre drift.

– Vi fikk en del nedskrivinger like i forkant, og så at det ble vanskelig. Så vi hadde ikke annet valg enn å be om oppbud. Styret var pliktig til å gjøre det, og dessverre medførte det at lønnen ikke kunne betales ut, sier Nesheim.

Store ringvirkninger

Fagforeninger, bransjeorganisasjoner og Nav har vært samstemte i at de aller fleste ansatte fra Walde skal ha gode muligheter til å få seg jobb i andre firmaer. Børve har allerede skaffet seg ny jobb i en mindre glassmesterbedrift i Bergen, men for mange kan det gå månedsvis før de igjen kommer seg i arbeid.

Børve og hans tidligere kollegaer er utvilsomt dem som er aller hardest rammet av konkursen. Men ringvirkningene er store. Walde var innleid av vegvesenet for å støyskjerme hus langs hovedveiene i bergensområdet. Mange av dem står nå halvferdige, gjerne i mangel på en vegg eller et vindu.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Knarvik kyrkje

HALVFERDIG KIRKE: Rundt 50 leiligheter i bergensområdet som folk venter på å flytte inn i, blir nå stående halvferdige etter konkursen i Walde. Det samme gjelder denne kirken i Knarvik.

Foto: 03030-tipser

– To kollegaer av meg fjernet en vegg fra et hus mandag ettermiddag, og skulle komme tilbake for å fullføre jobben tirsdag. Men det gjorde de jo ikke, sier Børve.

For rørleggere, forskalingssnekkere, elektrikere, malere og en rekke andre underleverandører som har tatt oppdrag for boliggiganten, og har penger utestående, er det også tøffe tider.

– Det er en del som lider store tap, bekrefter Bjørn Åge Hamre i advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig.

Han er oppnevnt som bostyrer etter konkursen. Det er en omfattende jobb, med en rekke interesser som skal ivaretas.

I tillegg til å forsøke å få ut feriepenger før jul til de tidligere ansatte gjennom Navs lønnsgarantifond - noe Hamre sier han håper å få til enten fredag eller lille julaften - og svare på henvendelser fra de mange små bedriftene som er bekymret for om de får pengene sine, må han også berolige folk som har kjøpt boliger gjennom Walde.

– Ved siden av å sikre de ansatte penger, er det dette som haster mest. Det er snakk om rundt 50 boliger som står halvferdige, som folk venter på å flytte inn i. Det er mange som er fortvilet. De har gjerne allerede solgt den boligen de bor i nå, sier Hamre.

– Blant de verste i landet

Walde Gruppen har hundrevis av millioner i gjeld. Det som måtte være igjen av penger i boet går først til Navs lønnsgarantifond og Skatteetaten, før boligkjøpere og underentreprenører får sjansen til å kreve sitt.

Hans Martin Moxnes

VANSKELIG BRANSJE: – Ventetiden gjør det til en ekstremt vanskelig og standhaftig øvelse å drive eiendomsutvikling i Bergen, sier leder i EBA Vestenfjelske, Hans Martin Moxnes.

Foto: EBA Vestenfjelske

– Vi har en god del medlemmer som taper penger på konkursen, og jeg håper ikke Waldes konkurs fører til at noen av dem også går dukken, sier Inge Bauge, leder i Byggmesterforbundet i Bergen, som representerer vel 160 bedrifter.

Selv om det i år gjøres rekordinvesteringer på 40 milliarder kroner i bransjen i Hordaland, er det få som tjener seg så rike at de uten problemer kan takle tapet et manglende oppgjør fra Walde medfører.

– Marginene er så små at bedriftene ikke klarer å bygge egenkapital. Dermed tipper du på minussiden med en gang du gjør én liten feil, forklarer Bauge.

Hans Martin Moxnes i EBA Vestenfjelske, bransjeorganisasjonen for entreprenører i bygg- og anleggsnæringen, er enig med Håkon Nesheim i Walde i at treg saksbehandling gjør det vanskelig å bygge bolig i Bergen.

– Sitter du med eiendommer i bergensområdet, må du vente i minst seks til ti år før du tjener penger på dem. Ventetiden gjør det til en ekstremt vanskelig og standhaftig øvelse å drive eiendomsutvikling i Bergen. Det har bedret seg de siste årene, men kommunen er fremdeles blant de verste i landet, sier Moxnes.

Vil ha tiltak mot svart arbeid

Prispress fra en rekke små og delvis useriøse utenlandske firmaer er en annen årsak til at det er vanskelig å tjene penger, mener Bauge.

Byggmesterforbundet i Oslo sier at den seriøse byggebransjen nesten ikke har privatkunder i det hele tatt lenger. Samme tendens ser man konturene av også andre steder i landet, blant annet i Bergen.

Jeg mener det burde vært stilt tøffere kompetansekrav i byggebransjen.

Inge Bauge, leder i Byggmesterforbundet i Bergen

– Det er uheldig at egenkapitalkravet er senket, og jeg mener også vi trenger tøffere kompetansekrav. Nå kan jo hvem som helst gå på Coop og kjøpe seg en hammer på billigsalg, og tilby sine tjenester til 200 kroner timen. Når våre medlemmer med lønn, utstyr og arbeidsgiveravgift er nødt til å ta 5-600 kroner timen, skjønner jeg jo at folk velger oss vekk. Jeg håper regjeringen treffer tiltak mot svart arbeid, sier Bauge.

– En av de aller største konkursene på flere år

For Walde Gruppen er det uansett for sent, i den grad regelendringer i byggebransjen kunne reddet dem fra konkurs. Om en ny stor boliggigant i Nordhordland kan stige opp av asken til Walde, vil daglig leder Håkon Nesheim foreløpig ikke spekulere i. Og det vil uansett gå en god stund før konkursboet kan lukkes.

– Vi kan trygt si at dette er en av de aller største konkursene på Vestlandet på flere år. Det går både på antall ansatte, størrelsen på gjelden, kompleksiteten i selskapene og alle byggeprosjektene som er involvert. Jeg tror nok 2014 går med, for å si det sånn, sier bostyrer Bjørn Åge Hamre.

Ivan Børve håper det går langt raskere enn dét for de tidligere kollegaene hans å finne seg en ny arbeidsgiver.

– Vi som var i arbeidslaget mitt har snakket sammen hver dag siden konkursen, og jeg har også hjulpet en av dem til å skaffe seg jobb. Men mange står fortsatt uten, forteller han.

– For oss går det jo greit. Men jeg føler med dem som nå går inn i julen med den usikkerheten det er å ikke vite om man har jobb etter nyttår, sier konen Jannike.

børve ivan og familie

KLAR FOR JULEFEIRING: – Vi hadde kjøpt de fleste julepresangene, det var kun dem til barna som var igjen, sier Jannike.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

LES OGSÅ: – Dette slår ned som en bombe rett før jul | – Dette er forferdelig trist | Mista jobben - no går dei blakke inn i jula | Byggebransjen satser 40 milliarder i år | Tre nye Walde-selskap til skifteretten