Hopp til innhold

Mini-«Skrik» frem i lyset etter 23 år

Verdens største Munch-samling utenfor Oslo stilles ut for første gang siden 1990. I samlingen er en unik versjon av «Skrik».

En tegning av Skrik er blant verkene som igjen får se dagens lys når verdens største samling av Munch-verk utenfor Oslo igjen stilles ut.

SE VIDEO: Unik Munch-samling åpnes igjen i Bergen.

I mer enn 20 år har den sjeldne kunstskatten vært skjult for offentligheten. Denne uken får Edvard Munchs miniversjon av «Skrik» se offentlighetens lys for første gang på over 20 år.

Det skjer når Bergens egen Munch-samling stilles ut i sin helhet for første gang siden 1990. Samlingen i Bergen utgjør den største i hele verden – utenfor Oslo.

Unik tegning av «Skrik»

Og sentralt i samlingen er en helt unik versjon av «Skrik»: En liten papirtegning av det verdenskjente maleriet.

Tegning av Skrik

SKJULT SKATT: Den unike tegningen av «Skrik» har ikke vært stilt ut siden 1990.

Foto: Turid Rogne / NRK

– Det er en tegning det bare finnes én av i hele verden, sier Line Daatland, prosjektleder for utstillingen og konservator ved Rasmus Meyer-samlingen ved Kunstmuseene i Bergen.

Kjøpmannen Rasmus Meyer sørget i sin levetid fra 1858 til 1916 for å hente inn en rekke av norsk kunsts største verk i det 19. og 20. århundre. Meyers samling besto av flere store norske navn, som Tidemand og Gude, Nikolai Astrup og Christian Krohg.

Blant dem er også en rekke av Munchs hovedverker, noe som gjorde at Bergen har fått verdens nest største Munch-samling.

LES OGSÅ: Skrik solgt for 120 millioner dollar

Skjult Skrik vises frem

STILLER UT: Kunstmuseene i Bergen har renovert det fuktskadde Skrik-verket. Fra venstre: museumsdirektør Erlend Høyersten, konservator Ekaterina Pasnak og Line Daatland, konservator og prosjektleder.

Foto: Turid Rogne / NRK

Stuet vekk etter skandale

Den vesle kronjuvelen av «Skrik» ser dagens lys for første gang på 23 år. For den har nemlig vært stuet vekk etter en aldri så liten kunstskandale på slutten av 80-tallet: Mange av Munchs papirverk hadde fått lys- og luftskader.

Derfor ble alle papirverkene fjernet fra veggene i samlingen fra 1990 av. Nå skal de frem igjen.

– Nå har vi hentet ut alle juvelene, pusset på dem og renovert dem og gitt dem nytt liv, sier museumsdirektør Erlend Høyersten.

Rasmus Meyer

KUNSTJEGER: Rasmus Meyer samlet inn en rekke av norsk kunsts fremste verk. Da han døde for snart 100 år siden, gikk samlingen til Bergen kommune.

Foto: Turid Rogne / NRK

Line Daatland

ÅPNER DØRENE: Prosjektleder Line Daatland håper folk besøker Bergens eget Munch-museum.

Foto: Turid Rogne / NRK
Den største kronjuvelen av dem alle er kanskje miniversjonen av «Skrik».

De mange skjulte Munch-skattene vises samlet når utstillingen av Munch-verkene åpner 5. mai. Til det har også bygningen som huset samlingen fått en totalrenovering.

LES OGSÅ: Slik blir Munch-året 2013

Samlet nesten 1000 norske kunstverk

Museumsdirektøren gleder seg til å vise frem resultatene av Rasmus Meyers kunstjakt.

– Med denne utstillingen viser vi den fantastiske fortellingen om Meyers liv. Han samlet 1000 kunstverk i løpet av noen år. Målet hans var å samle inn norsk kunsts gullalder, og det gjorde han virkelig.

Kjøpmannen lyttet til kunstkjennere i Norge og resten av Europa, som alle fortalte at Munch kom til å bli stor. Etter at Meyer kjøpte sitt første Munch-verk var han solgt, forteller Høyersten.

– Han fikk tak i det beste. Munch-delen av Meyer-samlingen er helt spesiell, fordi han har skaffet alle skiftene i Munch sitt liv, sier Høyersten.

LES OGSÅ: Her er noen av de beste bøkene om Munch

Nå håper kunstmuseet folk vil besøke Bergens eget «Munch-museum».

– Vi håper folk kommer hit og blir slått i bakken og både bildene og huset, sier Line Daatland.