Hopp til innhold

Måtte voktes av politiet under foredrag

Den norsk-somaliske samfunnsdebattanten Amal Aden mottok alvorlige trusler og ble oppsøkt på hotellrommet da hun skulle holde foredrag om integrering i Hardanger.

Amal Aden

FIKK POLITIBESKYTTELSE: Her er den norsk-somaliske samfunnsdebattanten Amal Aden fotografert under et av sine to foredrag for elever på Øystese gymnas i Hardanger mandag. Foredraget hun skulle holdt tirsdag, ble avlyst i samråd med politiet etter at hun mottok trusler.

Foto: Øystese gymnas

– Det var tydelig at det var noen som ble provosert av å se meg der, sier Amal Aden til NRK.

Konstituert lensmann i Os, Terje Sperrevik.

UNDERSØKER TRUSLENE: Lensmann i Kvam, Terje Sperrevik, bekrefter at de bisto med vakthold under Adens besøk i Norheimsund (arkivbilde).

Foto: Marion Solheim / NRK

Søndag ettermiddag kom hun til Norheimsund i Hardanger. Planen var å holde flere foredrag om likestilling, homofile minoriteter og integrering på de videregående skolene i Norheimsund og Øystese, i regi av Fritt Ord-prosjektet «Forfattere til skolen».

Men da publikum kom inn dørene for å overvære et tilleggsforedrag hun skulle holde på Kvam folkebibliotek mandag kveld, ble de møtt av væpnet politi.

– Det sto en politibil utenfor, og inne sto det to politifolk. En av dem var tungt væpnet. Det er første gang jeg har sett noe slikt i Norheimsund. Det var ganske absurd, sier Hans Edvard Olsen, en av dem som hadde møtt frem til foredraget.

Ifølge politiet hadde bevæpningen ikke noe å gjøre med truslene mot Aden. Lensmannskontoret har som resten av politi-Norge fått beskjed om å bære våpen på oppdrag som følge av trusselbildet.

– Det var veldig ubehagelig

Politiet var der for å garantere for foredragsholderens sikkerhet, etter at hun hadde mottatt en rekke trusler etter besøkene på de to skolene tidligere på dagen. Truslene skal ifølge Aden ha kommet fra det muslimske miljøet.

Truslene var så alvorlige at jeg måtte bytte hotell.

Amal Aden

– Jeg mottok mange trusler, og følte det veldig ubehagelig, sier Aden.

Norsk-somaliske Aden jobber som forfatter, skribent og foredragsholder, og har skrevet en rekke bøker om likestilling, homofili, integrering og det flerkulturelle Norge. I 2010 fikk hun Zola-prisen for arbeidet med norsk innvandrings- og integreringspolitikk, i fjor Amnestys menneskerettighetspris.

Men hun har også ved flere anledninger vært utsatt for sjikanering og trusler på grunn av ytringene sine og den seksuelle legningen hennes. I fjor ble hun overfalt på åpen gate i Oslo.

Truslene har ført til at hun er utstyrt med voldsalarm. Da hun var i Norheimsund, ble hun oppsøkt på hotellrommet, og utsatt for alvorlige trusler både der og ved flere andre anledninger. Det førte til at hun måtte bytte hotell, og hadde politivakt under deler av oppholdet.

Øystese gymnas

MÅTTE AVLYSE: Amal Aden skulle ha tre foredrag på Øystese gymnas, men måtte avlyse det siste. – Det er skremmende at slike ting kan skje i en så liten bygd, sier hun om truslene.

Foto: Kvam kommune

– Jeg møter mange folk som er uenige med meg. Denne gangen mottok jeg trusler fra folk som var sinte fordi jeg er lesbisk, og sa de ikke likte hvordan jeg så ut, sier Aden.

Måtte bytte hotell

Truslene mot Aden skal ha vært knyttet til religion og legningen hennes. Hun vil ikke gå i detalj på hva hun ble truet med.

– Men truslene var så alvorlige at jeg måtte bytte hotell, sier Aden.

I samråd med politiet valgte hun også å avlyse et foredrag hun skulle ha på Øystese gymnas tirsdag morgen, på grunn av truslene som ble fremsatt.

– Hun hadde to foredrag hos oss mandag, og skulle ha ett i går, men da måtte hun avlyse. Det er synd at slike ting skjer, sier Ingebjørg Bakke, rektor ved Øystese gymnas.

Var åpen om truslene under foredraget

Dermed ble foredraget på biblioteket i Norheimsund mandag kveld den siste offentlige opptredenen til Aden i Hardanger. Lensmann i Kvam, Terje Sperrevik, bekrefter at de bisto med vakthold.

Kvam folkebibliotek

VÆPNEDE VAKTER: Amal Aden holdt mandag kveld foredrag på Kvam folkebibliotek med væpnet politi som beskyttelse.

Foto: Kvam kommune

– Jeg kan bekrefte at politiet var til stede på biblioteket på bakgrunn av trusler som fremkom, sier han.

Ifølge Hans Edvard Olsen, som satt i salen under foredraget, var Aden åpen om truslene overfor tilhørerne.

– Politiet holdt seg stort sett i bakgrunnen, men hun fortalte hvorfor de var der. Hun er en veldig flink foredragsholder, og folk ble kanskje enda mer engasjert når de fikk høre at slike ting foregikk her også, i en liten fjordbygd inne i Hardanger, sier Olsen.

– Skremmende at dette kan skje i en så liten bygd

På planen til Aden står egentlig flere foredrag i Hordaland, blant annet i Bergen, men nå skal hun diskutere med kontaktpersonene hun har i politiet i Oslo om det er trygt å bli i området videre.

Nå skal vi jobbe litt videre og se hva som ligger bak disse truslene.

Lensmann Terje Sperrevik i Kvam

– Jeg er veldig fornøyd med hvordan politiet i Kvam håndterte dette, men vi må vurdere fortløpende om det er trygt å bli i Hordaland, sier Aden.

Hun sier truslene hun mottok kom fra et fåtall personer.

– Det er skremmende at slike ting kan skje i en så liten bygd. Jeg skulle snakke om ytringsfrihet, men endte opp med å måtte tilkalle politiet fordi folk her ikke likte at jeg skulle snakke. Man bør ta tak i det, sier Aden.

Lensmannen sier de vil undersøke saken videre.

– Vi har så langt vært inne i denne saken først og fremst for at folk skal føle seg trygge. Nå skal vi jobbe litt videre og se hva som ligger bak disse truslene, sier Sperrevik.