Hopp til innhold

80 prosent nedgang i kioskran

Antall kioskran i Norge har sunket drastisk, viser tall fra Reitangruppen. Trenden bekreftes av politiet.

Raner pågrepet etter to kioskran

KIOSKRAN: Reitangruppen, som blant annet eier 7-Elevenkioskene, kan vise til en ransnedgang på 80 prosent de siste tre årene. Her fra et tidligere ran på Frogner i Oslo. Høye straffer og tomme pengekasser virker avskrekkende på potensielle ranere.

Foto: Thomas Marthinsen / NRK

2009 var et bunnår i norsk varehandel med 218 ran. Siden den gang har ranstallene sunket kraftig. I fjor var det 78 ran i Norge (butikker, kiosker, bensinstasjoner).

– Det har aldri vært så få ran i Norge, sier sikkerhetsrådgiver Thor Martin Berge i Virke dagligvare.

De siste ukene har Bergen opplevd en ransboom, men både bransjen og politiet tror det er tilfeldig.

– Vi hadde mange flere ran i gamle dager. Da var det gjerne mer penger i kassene. I sakene vi opplever nå er utbyttet veldig lite og straffenivået høyt. De kriminelle har gjerne funnet seg andre jaktmarker, sier politiførstebetjent Pål Roaldsen ved Brann- og tyveriavsnittet i Hordaland politidistrikt.

7-Eleven på Støletorget i Bergen

RANSUTSATT: 7-Eleven i Ladegårdsgaten i Bergen har blitt ranet tre ganger den siste måneden. Nå er en 26 år gammel mann tatt for disse, pluss to andre kioskran i Bergen.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

Siktet for fem kioskran

Roaldsen etterforsker fem ferske kioskran i Bergen der en 26-årig mann er pågrepet.

Mannen ble onsdag denne uken varetektsfengslet i fire uker for å ha ranet disse stedene med kniv og sprøyte:

  • 7-Eleven på Engen 5. september 2015
  • 7-Eleven i Ladegårdsgaten 1. oktober 2015
  • Deli De Luca på Engen 21. oktober 2015
  • 7-Eleven i Ladegårdsgaten 29. oktober 2015
  • 7-Eleven i Ladegårdsgaten 31. oktober 2015

– Han har så langt nektet for ranene. Han har vært i dårlig helsemessig forfatning, men vi skal avhøre ham i neste uke, sier politietterforsker Roaldsen.

Han forteller at politiet innimellom opplever ransboomer, men at det ofte er desperate personer med akutte pengeproblemer som står bak.

– De velger enkle og primitive metoder.

LES OGSÅ: Mann (26) sikta for fem ran i Bergen

80 prosent nedgang

I Reitan-gruppen, som eier 510 norske kiosker, er man glade for ransnedgangen.

– De siste tre årene har antall kioskran hos oss sunket med 80 prosent. Sikkerheten for ansatte og kunder har topp prioritet, og vi har god dialog med politiet. Vi jobber hardt for å trene de ansatte og forebygge ran, sier kommunikasjonssjef Ida Håvik.

Reitangruppen eier Shell/7-Eleven og Narvesen.

– Ran går i bølger, og det er aldri hyggelig når det skjer. I Bergen har vi opplevd flere hendelser på kort tid. Vi er glade for at de som begår ran blir pågrepet og straffeforfulgt, sier Håvik til NRK.

Nesten slutt på bankran

Sikkerhetsrådgiver Thor Martin Bjerke er overrasket over ransbølgen i Bergen.

– Serieran skjer ikke så ofte lenger. Vi hadde 29 ran i hele Norge første halvår. I mange av sakene har gjerningspersonen blitt tatt ganske raskt. Dette virker avskrekkende på andre, sier han.

Bransjen har tatt flere grep for å forebygge ran, som videoovervåkning, innføring av nye pengesystemer og opplæring av ansatte. I tillegg har politiet høyere oppklaringsprosent enn før.

Post- og bankran i Norge har nesten forsvunnet. Hittil i år har det vært ett ransforsøk i bank. I Bergen har det ikke vært bankran på snart syv år.

LES OGSÅ: Jakter på maskert gjerningsmann