Hopp til innhold

Prøveprosjekt for kreftsyke en suksess

For et halvt år siden så livet mørkt ut for kreftsyke Thore Johannessen. I dag er han frisk og trener flere ganger i uken. Redningen var et landsomfattende prøveprosjekt på Rikshospitalet.

Lovende kreftprosjekt

HELDIG: – Jeg har vært utrolig heldig som har kommet igjennom dette nåløyet, sier Johannessen.

Jeg har vært utrolig heldig.

Thore Johannessen

– Jeg kjenner det allerede. Siden transplantasjonen har jeg fått mye mer kondisjon, sier Thore Johannessen.

For bare et halvt år siden hadde han tarmkreft med spredning til leveren. Utsiktene var dystre. Men så fikk han en telefon fra Rikshospitalet.

Som en av svært få ble han plukket ut til et prosjekt der pasienter med hans diagnose får tilbud om levertransplantajon. Vanligvis blir denne pasientgruppen bare tilbudt cellegift. Da dør rundt halvparten iløpet av to år.

Lovende kreftbehandling

JEVNLIGE UNDERSØKELSER: Thore Johannessen må fortsatt inn til sjekk en gang i måneden på Rikshospitalet.

Foto: Jørgen Eide / NRK

– Jeg føler det er som å vinne med syv rette i Lotto. Jeg har vært utrolig heldig som har kommet igjennom dette nåløyet, sier Johannessen.

Trenger flere organer

For tre måneder siden fikk han operert inn en ny lever.

– Jeg følte at livet kom tilbake igjen. Så nå er det bare helt topp.

Til nå har rundt 30 personer fått tilbud om å delta i prøveprosjektet og resultatene er svært gode. Av pasienter med denne diagnosen som får cellegift overlever bare ni prosent iløpet av fem år. Mens for de som har fått ny lever, som Thore Johannessen, har tallet steget til 60 prosent.

Lovende kreftbehandling

LOVENDE PROSJEKT: – For at flere pasienter skal få levertranplantasjon trengs flere organer, sier overlege ved Rikshospitalet, Svein Dueland.

Foto: Jørgen Eide / NRK

– Man må prøve å gi flere pasienter dette tilbudet. Men da er jo spørsmålet hvordan vi skal klare å få tak i flere organer, sier overlege ved Rikshospitalet, Svein Dueland.

Egner seg ikke for alle

Likevel er det langt fra alle pasienter med denne diagnosen som har nytte av levertransplantasjon.

– Det er de få dette kan egne seg for. Dette er ikke en behandling som vil gjelde de fleste som har denne diagnosen, sier Dueland.

Thore Johannesen nyter å være tilbake på sykkelsetet. Et av kravene han måtte oppfylle for å få ny lever var å være i god fysisk form.

– Målsettningen min nå er å trene en gang i uken og så sykle Bergen-Voss til neste år, sier Johannessen.