Hopp til innhold

Forsker: – Det kan bli mildt og vått frem til slutten av mars

Nye værvarslingsmetoder tyder på at vi kan se langt etter kaldt vintervær.

Hit men ikke lenger... lite snø i jotunheimen i februar!

TRÅTT FØRE: Ingeborg Mjanger og ektemannen så det tragikomiske i situasjonen da de besøkte Leirungsdalen i Jotunheimen i slutten av februar 2019. Også årets vinter kan bli mild og snøfattig.

Foto: privat

CO₂ i atmosfæren
424,6 ppm
1,5-gradersmålet
+1,12 °C
Les mer  om klima

Avslutningen på væråret 2019 har vært våt og mild. Dette er også stikkordene for været i de første månedene av det nye året.

Det ser i hvert fall slik ut på langtidsvarselet til forskerne på Norce og Bjerknessenteret.

– Både langtidsvarselet, vanlig værvarsel og sesongvarselet peker i den retningen. Slik det ser ut akkurat i dag, ligger det an til å bli en mild vinter frem til slutten av mars, sier klimaforsker Erik Kolstad ved Norce og Bjerknessenteret for klimaforskning ved UiB.

Også vinteren 2019 var det i perioder mildt og lite snø, for eksempel i Jotunheimen.

Erik Kolstad

VARSLER MILD VINTER: Klimaforsker Erik Kolstad sier deres analyser tyder på at det kan bli en mild vinter helt fram til slutten av mars 2020.

Foto: Andreas R. Graven / Uni Research

Forsker på langtidsvarsling

Kolstad og kollegaene forsker på sesongvarsling, som skal gi pålitelige værprognoser langt frem i tid.

Vanligvis kan man bare varsle været rundt en uke frem i tid. Men ved å sammenstille data fra syv ulike værvarslingsmodeller kan forskerne få en pekepinn på hvordan været blir flere måneder fremover.

Akkurat nå er alle de syv modellene samstemte i at de første månedene i 2020 ser ut til å bli av det milde slaget.

Gjende, februar 2019

BART I FJOR: Området ved innsjøen Gjende, 984 meter over havet, midt i Jotunheimen, hadde svært lite snø 23. februar 2019.

Foto: Trond Bjørklund

– Men vi ser at modellene blir mer og mer usikre jo lenger frem i tid vi ser. Så selv om det i dag ser ut til å bli en mild vinter, så kan det fort snu, sier Kolstad.

Laster Twitter-innhold

Den nye normalen

Kolstad og kollegaene har fått tildelt 16 millioner kroner i forskningsmidler for å utvikle sesongværvarslingen. Han forteller at modellene de bruker blir stadig mer nøyaktige.

– Man har brukt disse metodene til værvarsling en god stund, men modellene kan brukes til større utregninger enn de kunne tidligere, sier han.

Foreløpig er det ikke mulig å varsle helt nøyaktig hvordan været kommer til å bli om flere måneder. Likevel er klimaforskeren sikker på en ting: På grunn av den globale oppvarmingen er milde vintre den nye normalen.

– Det er ganske sannsynlig, jeg vil si nesten sikkert, at vi går i retning av mildere vintre. Vi har hatt milde vintre her de siste ti årene, men enda mildere skal det bli, sier han.