Hopp til innhold

– Viktig å lære innvandrerbarn å svømme

Mange barn som kommer fra innvandrerfamilier kan ofte ikke svømme. – Det er en stor trussel for drukningsstatistikken, mener leder av svømmetrening for innvandrerbarn.

Skal lære flerkulturelle barn å svømme

IKKE BARE SVØMMING: Her lekes det stivheks i vannet.

Foto: Fayruz Sado / NRK

Mannen bak det hele, Richard Kiwanuka står og holder et godt øye med barna i bassenget. For han er det viktig at barn med innvandrerbakgrunn kommer seg inn i eksisterende idretter.

bilde

Richard Kiwanuka i organisasjonen Wayforward.

Foto: Fayruz Sado / NRK

– Grunnen er at det er mange barn med innvandrerbakgrunn som ikke får sjansen til å begynne på svømmekurs. Derfor begynner vi så tidlig som mulig for at de skal kunne få den opplevelsen, sier Kiwanuka.

Stort fokus på jenter

Det er mye lek i vannet, og guttene ser ikke ut til å reagere på at det er flest jenter på kurset. Svømmekurset som foregår på Straume terapibad har 16 deltagere, 11 av dem er jenter.

– Vi har et stort fokus på jenter. Vi ser det er en del jenter ikke får lov til å svømme på grunn av kulturelle forskjeller, sier Kiwanuka.

Når Kiwanuka er i dialog med foreldrene til barna forteller han dem hvor viktig det er å kunne svømme i Norge.

– Jeg forteller at vi bor i et land som er overfylt med vann. Sotra er jo en egen øy med vann rundt, og det er mange drukningsulykker som skjer i Norge. Det å lære å svømme kan være forebyggende, sier han.

Integrering gjennom idrett

Richard Kiwanuka kom fra Uganda til Norge som 16-åring. Han stiftet organisasjonen Wayforward som driver idrettsrelaterte integreringsprosjekter i Bergen og omegn.

Bilde

UNDER VANN: Dukking under vann er en del av svømmetreningen til barna.

Foto: Fayruz Sado / NRK

Han mener barn som møter på andre barn, integrerer seg lettere og lærer seg bedre norsk - samtidig som de får etnisk norske venner.

– Vi prøver å møtes på midten og bruker aktivitet som metode for å komme nær, sier han.

I alt møtes elleve nasjoner på svømmekurset, og mange av barna har allerede tenkt på hvor nyttig det er å lære svømming, en av dem er åtte år gamle Emanuel.

– Det er gøy å kunne gjøre mamma og pappa stolt. Og når jeg blir stor så kan jeg dra å bade alene, for da vet de at jeg kan svømme, sier Emanuel.

Med seg har han lillesøsteren sin Naomi på seks år.

– Det er morsomt å kunne leke med andre, svømme og lære masse forskjellig, sier Naomi.

Barna svømmer i vannet

TRIVES I VANNET: Emanuel fra høyre, Naomi og Eron i midten, Semira fra venstre.

Foto: Fayruz Sado

– Ikke vanlig med svømming

Norsk Folkehjelp samarbeider med Wayforward om svømmeprosjektet. Lokallagsleder, Jorge Dahl, mener kurset er et viktig tiltak.

Bilde

Lokallagsleder i Norsk Folkehjelp, Jorge Dahl.

Foto: Fayruz Sado / NRK

– Nesten alle de barna som er her på svømmingen er født andre steder enn i Norge, og de kommer fra land og kulturer der hobbysvømming, som vi driver med i Norge, ikke er vanlig. Derfor er det ekstra viktig for oss at disse barna kommer inn i svømmetiltak, sier Jorge.